Κριτική θεώρηση του οικονομικού απολογισμού του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας για το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ

ΆρθραΑρθρογράφος: Αγγελική Χ. Χρονοπούλου

Κριτική θεώρηση του οικονομικού απολογισμού του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας για το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ: Αναφορές σε ό,τι υπερεκτιμήθηκε ή αποσιωπήθηκε ή παραλήφθηκε από τον οικονομικό απολογισμό...

Αγγελική Χ. Χρονοπούλου*

0. Συμβολή στη διαφανή λειτουργία ενός επιστημονικού Σωματείου: Προοίμιο (περιληπτικά)

To «29ο πανελλήνιο συνέδριο Μαθηματικής παιδείας με διεθνή(!) συμμετοχή»[1] οργάνωσαν (9-11/11/12) η ΕΜΕ και το Παράρτημα ΕΜΕ Μεσσηνίας

και ως συνδιοργανωτές φέρονται: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας και ο Δήμος Μεσσήνης. Όσο για τους χορηγούς του συνεδρίου αυτοί καταγράφονται στην 3η σελίδα εξωφύλλου του προγράμματος και του τόμου των πρακτικών.

(Προ)εισαγωγικά κρίνουμε απαραίτητο αρχικά να υπενθυμίσουμε ότι με κείμενά μας έγκαιρα αλλά και σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας του 29ου συνεδρίου (15-11-2011, 26-3-12 και 18-4-12 αλλά και 7-10-12)[2] θελήσαμε να συμβάλλουμε στην προετοιμασία του 29ου συνεδρίου χωρίς τα προβλήματα που συστηματικά ενδημούν στα συνέδρια της ΕΜΕ.

Σήμερα και ενώ ήδη διερχόμαστε το 1ο δεκαήμερο του νέου έτους δηλαδή 2 μήνες μετά την ολοκλήρωση του 29ου συνεδρίου και ενώ μεσολάβησαν δύο συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΜΕ (23-11-12 και 21-12-12) ο οικονομικός απολογισμός του 29ου συνεδρίου, που κατέθεσε το Παράρτημα ΕΜΕ Μεσσηνίας[3], δεν έχει ακόμη συζητηθεί[4], μετά από δύο(!!!) αναβολές, από το ΔΣ της ΕΜΕ!!!

Με δυο λόγια διαγράφεται μια απροθυμία στο να συζητηθούν επί της ουσίας θέματα οργανωτικά και κυρίως οικονομικά που αφορούν στο 29ο συνέδριο της ΕΜΕ δηλαδή ζητήματα που αν δεν τύχουν ανάλογης προσοχής προβλέπεται πως θα συμπαρασύρουν και το 30ο συνέδριο της ΕΜΕ του οποίου η διοργάνωση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με το κείμενό μας, λοιπόν, έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλλουμε αφενός στο να «εξορθολογιστεί» ο οικονομικός απολογισμός του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας που έχει κυκλοφορήσει και στον οποίο παραδειγματικά θα αναφερθούμε στο πλαίσιο της κριτικής μας για το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ και αφετέρου και το σημαντικότερο να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της διάφανης λειτουργίας ενός επιστημονικού Σωματείου με στόχο την πλήρη αναστροφή του κλίματος αδιαφάνειας που χαρακτηρίζει (και για το 29ο συνέδριο) τις δράσεις της ΕΜΕ.

Αρχικά θα αναφέρουμε πως ο οικονομικός απολογισμός του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας (11ος /2012), για το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ, παρουσιάζει αποκλίσεις δηλαδή διαφορές στο όριο του «στατιστικού λάθους» αν τον αντιμετωπίσουμε ως ισολογισμό με οφθαλμοφανή στόχο απλά να κλείσει...

Μάλιστα για χάρη όσων σπεύσουν, πριν διαβάσουν τα όσα στη συνέχεια αναλυτικά διερχόμαστε στο κείμενό μας, να υποθέσουν πως δεν χάλασε ο κόσμος, αποφασίσαμε να προτάξουμε αυτό το προεισαγωγικό σημείωμα ώστε να διαπιστώσετε με μια ματιά γιατί πράγματι χάλασε ο κόσμος και πως η «επιείκεια» δεν συνάδει πάντα με τη διαφάνεια.

Με τη βεβαιότητα, λοιπόν, πως θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι η διαφανής οικονομική λειτουργία του Παραρτήματος της ΕΜΕ Μεσσηνίας και συνακόλουθα (και μάλιστα κύρια) της ΕΜΕ είναι προαπαιτούμενο τότε όσον αφορά την οικονομική διαχείριση (Έσοδα/Έξοδα) του 29ου συνεδρίου, όπως αυτή απεικονίζεται στον οικονομικό απολογισμό του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας, για το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ, το λιγότερο, δεν είναι διαφανής.

Επισημαίνουμε ότι τα πλήρη στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση του υλικού που συλλέξαμε παρατίθενται αναλυτικά στη συνέχεια του κειμένου μας (και για να μην κάνουμε κατάχρηση του χώρου που μας διαθέτουν για ανάρτηση) αποφασίσαμε το πλήρες κείμενό μας να αναρτηθεί μόνο στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

Στο σημείο αυτό θα αρκεστούμε στις παρακάτω παρατηρήσεις με την υπόμνηση ότι τα πλήρη στοιχεία που συλλέξαμε και αναλύσαμε παρατίθενται στις επόμενες ενότητες του κειμένου μας[5]:

Οι συνδιοργανωτές που αναγράφονται στα επίσημα έντυπα του συνεδρίου (πρόγραμμα, αφίσα, πρακτικά συνεδρίου κ.ο.κ.) δεν τεκμαίρεται, από το υλικό αυτό ούτε από άλλο δημοσιευμένο υλικό (για παράδειγμα αποφάσεις του ΔΣ της ΕΜΕ), ούτε το πόσον χορηγίας ούτε οι δεσμεύσεις.

Τα στοιχεία, όμως, που προέκυψαν από την έρευνά μας (και την ανάλυση του υλικού) δηλαδή οι αποφάσεις που έχει δημοσιευθεί στη «Διαύγεια», ΑΔΑ: Β42Α7Λ1-0Θ4 και ΑΔΑ: Β428ΩΚ4-3Ψ8 αποδεικνύουν πως οι δύο συνδιοργανωτές αποφάσισαν και που θα ξοδευτεί το ποσόν της χορηγίας τους. Σχετικά με τον 3ο των συνδιοργανωτών, το Δήμο Καλαμάτας, τα στοιχεία υποδηλώνουν πως δεν κατέβαλλε χορηγία -σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό του 29ου συνεδρίου της ΕΜΕ, ούτε και στα επίσημα έντυπα του συνεδρίου (πρόγραμμα, αφίσα, πρακτικά συνεδρίου κ.ο.κ.) καταγράφηκε με κάποιο επίσημο τρόπο το είδος και το ποσόν της χορηγίας. Και τέλος από την έρευνά μας στη «Διαύγεια» δεν εντοπίστηκε κάτι σχετικό με χορηγία και συνδιοργάνωση.

Με δυο λόγια και για να κυριολεκτούμε συνδιοργανωτής στο 29ο συνέδριο είναι ο εξής ένας(!) η Περιφέρεια Πελοποννήσου - Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και αυτή ακριβώς η επωνυμία που χρειαζόταν να γραφεί ρητά σε όλα τα επίσημα έντυπα του συνεδρίου (πρόγραμμα, αφίσα, πρακτικά συνεδρίου κ.ο.κ.) δεν αναγράφεται πουθενά!!! Όλες οι αναγραφές των συνδιοργανωτών είναι «λογοτεχνική» απόδοση η οποία αναστρέφει την πραγματικότητα[6]....

Επιπλέον το τι, πραγματικά, προσέφερε, η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Μεσσηνίας το αγνόησαν προκλητικά στους χαιρετισμούς τους ο κατεξοχήν αρμόδιος για την έκδοση των πρακτικών πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 29ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΜΕ (και συντονιστής της επιτροπής πρακτικών) (Βλ. σελ. 17-18 του τόμου των πρακτικών).

Επίσης το αγνόησε ο αρμόδιος λόγω τοπικής εγγύτητας πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του 29ου συνεδρίου (Βλ. σελ. 19-20 του τόμου των πρακτικών).

Αλλά το αγνόησε ή μήπως το αγνοούσε(;) ο Πρόεδρος της ΕΜΕ (Βλ. σελ. 15-16 του τόμου των πρακτικών)...

Το σημαντικότερο, λοιπόν, είναι πως τα οικονομικά στοιχεία (που προέκυψαν από τη συνδιοργάνωση) απαλείφθηκαν από τον οικονομικό (συνοπτικό) απολογισμό (του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας) για το 29ο συνέδριο[7]!!!

Επισημαίνουμε πως από αυτό τον απολογισμό απαλείφθηκαν και οι χορηγίες (των εκδοτικών οίκων) που ήδη έχουν καταβληθεί και ανέρχονται στο ποσόν των 4.450,00 ευρώ, με αποτέλεσμα τα κέρδη να κατά το Παράρτημα ΕΜΕ Μεσσηνίας να υπολείπονται κατά 4.450, 00 ευρώ!!!

Ταυτόχρονα παραμένει αδιευκρίνιστο τι ακριβώς συνέβη με τους 5 «χορηγούς-εκδότες» στους οποίους επιφυλάχθηκε προνομιακή μεταχείριση αφού αναγράφονται ως χορηγοί χωρίς αυτοί να καταβάλλουν ο καθένας τους το ελάχιστο ποσό των 300 ευρώ!!!

Η εκδοχή να απαλείφθηκαν από τον απολογισμό (συνοπτικό) του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας ενώ εκκρεμούν για είσπραξη χορηγίες τουλάχιστον 1.500,00 ευρώ(!!!) υποδηλώνει πως όταν αυτά τα έσοδα εξασφαλιστούν δεν θα πιστωθούν σε κανέναν ισολογισμό αφού δεν εμφανίζονται ως έσοδα προς είσπραξη στον οικονομικό απολογισμό (του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας) για το 29ου συνέδριο[8]...

Σε κάθε περίπτωση, όποια από τις παραπάνω δύο εκδοχές να δεχθούμε, η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει τις ενέργειες της ΕΜΕ και στην οποία αδιαφάνεια έχουμε με πολλές ευκαιρίες αναφερθεί, και αυτή τη φορά εξέθεσε θεσμικούς (και μη) φορείς σε πρακτικές που δεν περιποιούν τιμή στην ΕΜΕ.

Επίσης στα προς είσπραξη ποσά δεν αναφέρονται οι τόμοι των πρακτικών του 29ου συνεδρίου, οι οποίοι στο εξής θα πωλούνται προς όφελος της ΕΜΕ (ή μήπως και του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας;) Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στη «Διαύγεια» η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Μεσσηνίας ανέλαβε την υποχρέωση με κόστος 5.000,00 ευρώ να εκδώσει 1000 τόμους πρακτικών του 29ου συνεδρίου. Έτσι αφού αφαιρέσουμε τα 445 αντίτυπα που μοιράστηκαν δωρεάν στους συνέδρους (με βάση τις αποδείξεις εγγραφών) τότε παραμένουν προς πώληση 555 αντίτυπα. Και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά αναφορά στα 555 αντίτυπα υποδηλώνει πως όταν αυτά τα έσοδα εξασφαλιστούν δεν θα πιστωθούν σε κανέναν ισολογισμό αφού δεν εμφανίζονται ως έσοδα προς είσπραξη στον οικονομικό απολογισμό (του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας) για το 29ου συνέδριο[9]...

Πρωτόγνωρη είναι η μεθόδευση που ακολουθήθηκε όσο αφορά την αναγραφή του Δήμου Μεσσήνης σαν συνδιοργανωτής... μια και η απόφαση 529/31-10-12 (ΑΔΑ: Β428ΩΚ4-3Ψ8) του Δήμου Μεσσήνης[10] ουσιαστικά προέβλεπε τη συνδιοργάνωση ενός συνεδρίου γενικά και αόριστα ενώ επιμελώς δεν γίνεται καμιά αναφορά στο 29ο συνέδριο της ΕΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 9, 10 και 11/11/12 στην Καλαμάτα σύμφωνα με την αναφορά του προέδρου της ΕΜΕ (βλ. ενδεικτικά στο πρόγραμμα του συνεδρίου (σελ. 3) το χαιρετισμό του προέδρου της ΕΜΕ) και όπως αυτό καταγράφηκε με επίσημο τρόπο στα επίσημα έντυπα του συνεδρίου (πρόγραμμα, αφίσα, πρακτικά συνεδρίου κ.ο.κ.)

Επιπλέον αποφασίστηκε να ξοδευτεί το ποσόν της χορηγίας του Δήμου Μεσσήνης εντός των ορίων του Δήμου (στα ηχητικά και στη «γουρνοπούλα»[11]).

Έτσι η αριστίνδην αναφορά του Δήμου Μεσσήνης στους συνδιοργανωτές του 29ου συνεδρίου μας ωθεί να υποθέσουμε ότι αυτή εξυπηρέτησε τον παραγοντισμό που συστηματικά υπηρετεί η αδιαφανής λειτουργία της ΕΜΕ, στην περίπτωση αυτή, και μέσω του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας.

Επισημαίνουμε πως η «επιδότηση» του Δήμου Μεσσήνης είχε και συνέχεια... αφού ενώ στην σελ. 14 του προγράμματος του 29ου συνεδρίου αναγράφεται ότι: «** Η μεταφορά των συνέδρων (...) στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης θα γίνει από λεωφορεία που προσφέρει ο Δήμος Μεσσήνης», στον οικονομικό απολογισμό του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας, όμως, στα έξοδα του συνεδρίου αναγράφεται ρητά πως καταβλήθηκαν 226,00 ευρώ για τη μεταφορά των συνέδρων!!!...

Τελικά η επίσκεψη-μεταφορά-ξενάγηση στην αρχαία Μεσσήνη πληρώθηκε αδρά από τα έσοδα του 29ου συνεδρίου και κόστισε 1.075 ευρώ[12]

Ένα ακόμη δείγμα «γραφής» που αναδεικνύει ότι με την αδιαφανή συμπεριφορά τους τόσο τα μέλη του ΔΣ της ΕΜΕ και του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας (δηλαδή όσα από τα μέλη τους είχαν την ευθύνη των επαφών και γενικά της διοργάνωσης) εξέθεσαν όχι μόνο τους θεσμικούς χορηγούς αλλά πρώτιστα εξέθεσαν με τις πρακτικές τους την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία.

Κλείνοντας αυτό το προεισαγωγικό μας σημείωμα, που ουσιαστικά συνιστά μια εκτενή και κατατοπιστική περίληψη του κειμένου μας που ακολουθεί στη συνέχεια και στο οποίο παρατίθενται και αναλύονται όλα τα σχετικά στοιχεία. Ενδεικτικά, θα αναφερθούμε σε τρία[13] ακόμη σημεία που χρειάζεται να έχετε υπόψη σας, για να σχηματίσετε μια πλήρη εικόνα των όσων τεκμηριωμένα ακολουθούν, και όσοι από σας σταματήσετε εδώ την ανάγνωση του κειμένου μας, επανερχόμενοι κάποια άλλη στιγμή προσφορότερη για σας.

Σχετικά με το συνολικό ποσόν των 1.436,27 ευρώ που φέρεται να κόστισαν οι κάθε είδους εκτυπώσεις αρχικά, κρίνεται υπερβολικό κυρίως γιατί δεν προσδιορίζεται τι ακριβώς τυπώθηκε; -και μάλιστα χωρίς να διασαφηνίζεται αν προηγήθηκε πρόχειρος μειοδοτικός διαγωνισμός ή με απευθείας ανάθεση; Μήπως, εκτός από τις (πανάκριβες) βεβαιώσεις, τυπώθηκε το πρόγραμμα(;), σε πόσα αντίτυπα; κ.ο.κ.

Επίσης ο απολογισμός του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας αναφέρει στα έξοδα δαπάνη για «τσάντες» το ποσό των 2.469,90 ευρώ. Μάλιστα με βάση τα ανακοινωμένα στοιχεία «οσμή σκανδάλου» έχει η προμήθεια των τσαντών του 29ου συνεδρίου. Τελικά δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν, χορηγό για τις τσάντες των συνέδρων και αγόρασαν (χωρίς απόφαση του ΔΣ της ΕΜΕ) 700(;) τσάντες στερώντας από την ΕΜΕ (και το Παράρτημα) από έσοδα της τάξης των 2.469,90 ευρώ... Ειδικά αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που η ΕΜΕ χρειάζεται μετρητά στο ταμείο της (μετρητά που θα καλύψουν άλλες ανελαστικές ανάγκες της ΕΜΕ) και για να διασφαλισθούν θέσεις εργασίας στην ΕΜΕ (υπαλλήλων και συνεργατών)...

Με έκπληξη, επίσης, διαπιστώσαμε ότι ο απολογισμός του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας ανέφερε συνολικά το ποσόν των 9.620 ευρώ(!!!)[14] ως δαπάνη που καταβλήθηκε στο ξενοδοχείο που (κυρίως) κατέλυσαν οι σύνεδροι και στο οποίο διεξήχθη και το συνέδριο... Αλλά είπαμε το 29ο συνέδριο της ΕΜΕ ήταν συνέδριο, όσον αφορά τα έξοδα, της... εποχής των «παχιών αγελάδων»...

Και ερωτάται ευθέως το ΔΣ, με ευθύνη τίνος έγιναν τελικά οι διαπραγματεύσεις, γιατί δεν εξαργυρώθηκαν τα δωρεάν δωμάτια, γιατί είναι ελλειμματικές οι αναφορές στο πώς επελέγη το εν λόγω ξενοδοχείο, τι τέλος πάντων έδωσε δωρεάν;[15] Πόσο κόστισαν οι καφέδες, πόσοι καφέδες καταναλώθηκαν, έγινε πρόχειρος διαγωνισμός για να επιλεγεί το ξενοδοχείο; κ.ο.κ.

Με δυο λόγια το δείγμα «γραφής» όσων συμμετείχαν από το Παράρτημα ΕΜΕ Μεσσηνίας και την ΕΜΕ στις επαφές, στις συζητήσεις και στις συμφωνίες εδράζεται στην στρατηγική ότι τα γεγονότα ναι μεν είναι γεγονότα αλλά δια της μεθόδου της... αναστροφής «επιτρέπεται» να τα αλλάζεις επιλέγοντας μια διαφορετική «αλήθεια» για κάθε περίσταση… Ειδικότερα ο οικονομικός απολογισμός του 29ου συνεδρίου αναδεικνύει το γεγονός ότι το Παράρτημα της ΕΜΕ Μεσσηνίας και η ΕΜΕ (κεντρικά) επέλεξαν (χωρίς αποφάσεις των ΔΣ) τα έσοδα του 29ου συνεδρίου να ξοδευτούν επιτόπου και σπάταλα, κυρίως σπάταλα... κατά τη συνήθη πρακτική της ΕΜΕ άλλωστε...

Βέβαια, αυτές οι πρακτικές απάδουν από τη διάφανη λειτουργία που οφείλει να έχει ένα επιστημονικό Σωματείο. Αλλά η διαχρονικά πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ της ΕΜΕ δεν δίνει σημασία σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες...

Στη συνέχεια του κειμένου μας, λοιπόν, θα παρακολουθήσετε το «ξετύλιγμα» των στοιχείων που αναδεικνύουν όσα στο προεισαγωγικό σημείωμα σας δώσαμε μια «γεύση» μόνο...

Υπενθυμίζουμε ότι τα πλήρη στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση του υλικού που συλλέξαμε παρατίθενται αναλυτικά στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί μόνο στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

Περιεχόμενα (του κειμένου που δημοσιεύεται μόνο στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/)

0. Συμβολή στη διαφανή λειτουργία ενός επιστημονικού Σωματείου: Προοίμιο (περιληπτικά) [16]

1. Εισαγωγικά

2. Μια πρώτη κριτική προσέγγιση του οικονομικού απολογισμού του 29ου συνεδρίου της ΕΜΕ (του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας)

2.1. Ερωτήματα που δημιούργησαν τα κενά του οικονομικού απολογισμού του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας, για το 29ο συνέδριο

2.2. Περί συνδιοργάνωσης και χορηγιών (θεσμικών και ιδιωτικών φορέων) στο 29ο συνέδριο: κάτι υπερεκτιμήθηκε, κάτι αποσιωπήθηκε, κάτι παραλήφθηκε...

2.2.1. Η «περιπέτεια» των ιδιωτικών χορηγιών και των θεσμικών συνδιοργανωτών στο 29ο συνέδριο

2.2.1α. Η περίπτωση της «συνδιοργάνωσης» του Δήμου Μεσσήνης (μέσα από θεσμικά έγγραφα)

2.2.1β. Η περίπτωση της συνδιοργάνωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας: δυο πλασματικές συμμετοχές όπως αναδεικνύεται μέσα από θεσμικά έγγραφα

2.3. Ερωτήματα που δημιούργησε η «φαιά» περιοχή του οικονομικού απολογισμού του 29ου συνεδρίου της ΕΜΕ (του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας)

3. Επίλογος (προσωρινά)

*. Η Αγγελική Χ. Χρονοπούλου είναι μαθηματικός (μέλος της ΕΜΕ), εκδότρια και υπεύθυνη ύλης του επιστημονικού περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση»· είναι Δρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει μάστερ στην Πολιτική Επικοινωνία και τις Νέες Τεχνολογίες από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) του ΕΚΠΑ. Eργάστηκε για 18 χρόνια ως Μαθηματικός στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Eκπαίδευση ενώ δίδαξε στα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

[1] Στο εξής για λόγους συντομίας 29ο συνέδριο της ΕΜΕ29ο συνέδριο).

[2] Για διευκόλυνση σας, λοιπόν, ενδεικτικά στη συνέχεια αναφέρουμε συνοπτικά όσα σημειώναμε στα κείμενά μας αυτά. (Βλ. τις σχετικές αναφορές στην ενότητα 1. Εισαγωγή, στο πλήρες κείμενο μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[3] Ο «συνοπτικός οικονομικός απολογισμός» (του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας) υπογράφεται από τον ταμία και τον πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας ενώ ο αναλυτικός «οικονομικός απολογισμός Εσόδων-Εξόδων» (του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας) είναι ανυπόγραφος.

[4] Βλ. τις σχετικές αναφορές στην ενότητα 2. Μια πρώτη κριτική προσέγγιση του οικονομικού απολογισμού του 29ου συνεδρίου της ΕΜΕ (του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας), στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[5] Βλ. τις σχετικές αναφορές στην ενότητα 2.1. Ερωτήματα που δημιούργησαν τα κενά του οικονομικού απολογισμού του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας, για το 29ο συνέδριο ΚΑΙ αναλυτικά στην ενότητα: 2.2. Περί συνδιοργάνωσης και χορηγιών (θεσμικών και ιδιωτικών φορέων) στο 29ο συνέδριο: κάτι υπερεκτιμήθηκε, κάτι αποσιωπήθηκε, κάτι παραλήφθηκε... Βλ. ειδικότερα στις υποενότητες: 2.2.1. Η «περιπέτεια» των ιδιωτικών χορηγιών και των θεσμικών συνδιοργανωτών στο 29ο συνέδριο, 2.2.1α. Η περίπτωση της «συνδιοργάνωσης» του Δήμου Μεσσήνης (μέσα από θεσμικά έγγραφα), 2.2.1β. Η περίπτωση της συνδιοργάνωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας: δυο πλασματικές συμμετοχές όπως αναδεικνύεται μέσα από θεσμικά έγγραφα, στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[6] Βλ. ειδικότερα στις υποενότητες: 2.2.1. Η «περιπέτεια» των ιδιωτικών χορηγιών και των θεσμικών συνδιοργανωτών στο 29ο συνέδριο, 2.2.1α. Η περίπτωση της «συνδιοργάνωσης» του Δήμου Μεσσήνης (μέσα από θεσμικά έγγραφα), 2.2.1β. Η περίπτωση της συνδιοργάνωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας: δυο πλασματικές συμμετοχές όπως αναδεικνύεται μέσα από θεσμικά έγγραφα, στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[7] Βλ. αναλυτικά τον πίνακα που παραθέτουμε με τις (ανακοινωμένες και μη) χορηγίες στην ενότητα 2.2.1. Η «περιπέτεια» των ιδιωτικών χορηγιών και των θεσμικών συνδιοργανωτών στο 29ο συνέδριο (και στη συνέχεια), στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[8] Βλ. ειδικότερα στις υποενότητες: 2.2.1. Η «περιπέτεια» των ιδιωτικών χορηγιών και των θεσμικών συνδιοργανωτών στο 29ο συνέδριο, στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[9] Διευκρινίσεις για το πώς υπολογίσαμε αναλυτικά αυτό τον αριθμό εναπομεινάντων τόμων πρακτικών βλ. στην ενότητα 2.2.1β. Η περίπτωση της συνδιοργάνωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας: δυο πλασματικές συμμετοχές όπως αναδεικνύεται μέσα από θεσμικά έγγραφα, στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[10] Βλ. ανάλυση (και αποσπάσματα) της απόφασης του Δήμου Μεσσήνης (ΑΔΑ: Β428ΩΚ4-3Ψ8) στην ενότητα 2.2.1α. Η περίπτωση της «συνδιοργάνωσης» του Δήμου Μεσσήνης (μέσα από θεσμικά έγγραφα), στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια». http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[11] «στους συνέδρους παρετέθη μπουφές που περιείχε και το ιστορικής καταγωγής από Μεσσήνη έδεσμα της ψητής γουρνοπούλας» η αναφορά αντλήθηκε από το κείμενο που δημοσιεύεται στο blog «ΕΜΕ Παράρτημα Μεσσηνίας» (11-11-12)

http://parartimamessiniaseme.blogspot.gr/search?updated-max=2012-11-16T09:08:00-08:00&max-results=7

[12] Αναλυτικά στον απολογισμό του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας για το κόστος αναγράφονται τα εξής: Μεσσήνη (αρχαία) εισιτήρια 549,00 ευρώ, ξενάγηση 300,00 ευρώ και μεταφορά 226,00 ευρώ (συνολικά 1.075,00 ευρώ)

Επεξηγηματικά βλ. τις σχετικές αναφορές στην ενότητα 2.2.1α. Η περίπτωση της «συνδιοργάνωσης» του Δήμου Μεσσήνης (μέσα από θεσμικά έγγραφα), στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[13] Βλ. τις σχετικές αναφορές στην ενότητα 2.1. Ερωτήματα που δημιούργησαν τα κενά του οικονομικού απολογισμού του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας, για το 29ο συνέδριο, στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[14] Βλ. τα ζητήματα που ανέκυψαν σχετικά με αυτή τη δαπάνη στην ενότητα 2.3. Ερωτήματα που δημιούργησε η «φαιά» περιοχή του οικονομικού απολογισμού του 29ου συνεδρίου της ΕΜΕ (του Παραρτήματος ΕΜΕ Μεσσηνίας), στο πλήρες κείμενό μας που έχει αναρτηθεί στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

[15] Άλλωστε αίθουσες (και μικροφωνικές εγκαταστάσεις και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό) μπορούσαν να εξασφαλιστούν είτε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών με έδρα την Καλαμάτα) είτε από τα ΑΤΕΙ Καλαμάτας (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας και σε συνεργασία με το Παράρτημα Σπάρτης: Τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών για τεχνική υποστήριξη).

Υπενθυμίζουμε σε όσους παρακολούθησαν το συνέδριο και έχουν ιδία αντίληψη ότι κάποιες από τις αίθουσες (του ξενοδοχείου) που διεξήχθη το συνέδριο σε όλη τη διάρκειά του δεν είχαν μικροφωνικό εξοπλισμό…

[16] Επισημαίνουμε ότι η ενότητα 0. Συμβολή στη διαφανή λειτουργία ενός επιστημονικού Σωματείου: Προοίμιο (περιληπτικά) είναι μόνο μια εκτενής περιληπτική απόδοση των όσων στοιχείων συλλέξαμε και αναλύσαμε και τα οποία παρατίθενται διεξοδικά στο πλήρες κείμενό μας που αναρτάται μόνο στα «Μαθηματικά Τετράδια» http://mathematicatetradia.blogspot.gr/

Tweet Ετικέτες: Αγγελική Χ. ΧρονοπούλουΕΜΕ
Keywords
εν λόγω, http, blogspot, διαυγεια, αδα, ρητά, σελ, αποδειξεις, καλαματα, λεωφορεια, εταιρεία, εμμε, εκπα, διευκρινίσεις, blog, εισιτήρια, tweet, σταση εργασιας, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, αγγελικη, εδεσμα, ρητά, αδα, δωρεαν, εδρα, εκπα, πλαισιο, προγραμμα, blog, blogspot, αδρα, απλα, αρχαια, αφισα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτεροβαθμια, διαστημα, δημος, διευκρινίσεις, δειγμα, δωματια, εγινε, εγγραφα, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, εν λόγω, εντυπα, εξελιξη, εξοδα, επικοινωνια, ερευνα, εταιρεία, ετικετες, ευθυνη, ιδια, ειδος, ηχητικα, θεσεις εργασιας, εικονα, κειμενο, λειτουργια, λεπτομερειες, λογια, μαθηματικη εταιρεια, ματια, μηνες, ξενοδοχειο, παντα, ουσιαστικα, οφελος, προβληματα, σελ, συνεχεια, σωματειο, τιμη, τμημα, τσαντες, φορα, http, ειπαμε, κειμενα, μια ματια, tweet, πωληση, θεματα, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα