Κυρίως πιάτο... μισθωτή σκλαβιά

Διαλεκτή Αγγελή

Καφές και μπέργκερ μόνο με ένα ευρώ στο ταχυφαγείο GAMATO στου Ζωγράφου. Πώς καταφέρνει να έχει τέτοιες τιμές; Πολύ απλά, τα ετοιμάζουν εργαζόμενοι με 3,30 ευρώ ωρομίσθιο, εξαντλητικά ωράρια (έως και 16 ώρες εργασίας σε καθημερινή βάση!), απλήρωτοι και σε άθλιες εργασιακές συνθήκες.

Το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ) και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού καταγγέλλει την εργοδοτική ασυδοσία. Εργαζόμενοι στο κατάστημα περιγράφουν στο ΣΣΜ έναν εργασιακό Μεσαίωνα, όπου οι ασφαλισμένοι ήταν ελάχιστοι,

με ωρομίσθιο 3,30 ευρώ και καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ για βραδινά ωράρια, Κυριακές, αργίες, δώρα, επιδόματα και άδειες ούτε λόγος. Οι εργαζόμενοι-λάστιχο στο GAMATO αναγκάζονταν να καλύψουν όλα τα πιθανά πόστα -από διανομείς μέχρι προμηθευτές και καθαριστές- αφού ο εργοδότης παραβίαζε κάθε κανονισμό και εργατική νομοθεσία.

Απειλές και βρισιές

Στη σχετική ανακοίνωση του Σωματείου γίνεται λόγος για ένα περιβάλλον μόνιμων απειλών και ύβρεων, με τον ιδιοκτήτη να ξεστομίζει συνεχώς χυδαιότητες και να προσβάλλει τους εργαζόμενους μπροστά στους πελάτες, αντιμετωπίζοντάς τους σαν σκλάβους που δεν έχουν κανένα δικαίωμα παρά μόνο υποχρεώσεις. Οι εργαζόμενοι αναφέρονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πατάρι του καταστήματος, όπου υπήρχε ένα ράντζο για να κοιμούνται, προκειμένου να είναι μονίμως στη διάθεση του αφεντικού, χώρος ο οποίος μετεξελίχθηκε στο «δωμάτιο του Μεγάλου Αδελφού» για την ψηφιακή εποπτεία τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός υπαλλήλου, που ύστερα από 12 ώρες κατέρρευσε πάνω στο μηχανάκι, με αποτέλεσμα να υποστεί εσωτερική αιμορραγία, θλάση στο συκώτι και εσωτερικό αιμάτωμα 11 εκατοστών. Ο εργοδότης ουδέποτε τον αποζημίωσε για εργατικό ατύχημα, και μάλιστα του ζήτησε να επιστρέψει στη δουλειά, ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

«Κανονισμός» εργασίας

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν έναν άκρως εκδικητικό «κανονισμό» που κινείται με άξονα το πρόστιμο. Για κάθε εργαζόμενο που καθυστερούσε λίγα λεπτά, το πρόστιμο ξεκινούσε από τα 5 ευρώ, ενώ -όταν κάποιος εμφανιζόταν «ατημέλητος»- το ποσό ανέβαινε στα 25 ευρώ. Η τιμωρητική αυτή πρακτική είχε αποκορύφωμα το πρόστιμο των 50 ευρώ που επιβαλλόταν σε «όποιον δεν τηρεί τις εντολές μου άσχετα με το πόσο παράλογες είναι»!

Ο ιδιοκτήτης ουδέποτε έκρυψε τις σχέσεις του με τον υπόκοσμο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. Στα τέλη Νοεμβρίου, δύο εργαζόμενοι πήγαν στο κατάστημα να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με δύο «φουσκωτούς», οι οποίοι «απείλησαν τον έναν πως κουβαλούν “σιδερικά” και καλά θα κάνει να συμφωνήσει, γιατί “δεν θέλουν να του κάνουν κακό” ».

«Πέντε κωλοαλβανοί»

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, σε επικοινωνία που είχε η «Εφ.Συν.» μαζί του, αρνείται όλα όσα καταγγέλλονται στην ανακοίνωση του ΣΣΜ. «Πέντε κωλοαλβανοί και ένας πρεζάκιας μού κάναν τη ζωή κόλαση! Το μαγαζί δεν το δούλευα εγώ όλο αυτό το διάστημα, αλλά ο συνεταίρος μου. Στους περισσότερους χρωστάει 200 ευρώ και σε δύο μόνο χρωστάει από 600 ευρώ. Σιγά το ποσό! Αν τους απειλούσα, όπως λένε, γιατί δεν σηκώνονταν να φύγουν, να το καταγγείλουν στην Αστυνομία; Δεν ντρέπονται καθόλου! Με κατέστρεψαν! Το μαγαζί έχει πουληθεί. Δεν έχω καμία σχέση πλέον».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Tags: εργαζόμενοιεργατικά δικαιώματαμισθωτοίGAMATO
Keywords
Τυχαία Θέματα