Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

 

Σ.ΕΚ.Α.

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Νικηταρά 8-10, 10678 Αθήνα, Fax: 210 3816584, Κιν. 6977509501

Email: [email protected], https://sites.google.com/site/ektaktoiarchaiologoi/

class="rtejustify" > 

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ως Δούρειος Ίππος υπενοικίασης εργαζομένων

στην αρχαιολογική υπηρεσία

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης πολιτικής εμπορευματοποίησης των πάντων, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, συνεχίζοντας την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και της τρόικα, οδήγησαν τη δημόσια διαχείριση του πολιτισμού σε πλήρη αποσύνθεση και εκφυλισμό, ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες.

Η συστηματική υποβάθμιση και αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που δρομολογήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, αποσκοπούσε μακροπρόθεσμα στην εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού και στην ενίσχυση ακόμη περισσότερο του νομοθετικού πλαισίου υπέρ των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στο αρχαιολογικό έργο, για την   «επιτάχυνση» και την «επίτευξή» του. Αυτό εκφράστηκε με την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων, με τις εφεδρείες, τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών, την συρρίκνωση του προσωπικού, την παντελή έλλειψη χρηματοδότησης, τα μνημόνια συναντίληψης και τελικά με την ίδια την κατάργηση του ΥΠΠΟ.

Άλμα για την ιδιωτικοποίηση και το πλήρες ξεπούλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, πραγματοποίησε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ παραμονές των εκλογών, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για προσλήψεις και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων»!

Το τότε ΥΠΠΟΤ απεύθυνε «πρόσκληση» προς τις «Μ.Κ.Ο.», «Για υποβολή προτάσεων προώθησης ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης στον πολιτισμό, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού”». Η πρόσκληση αφορά στη «δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη «συνεργασία» μεταξύ «φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τις «περιφερειακές και ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων, μουσεία) καθώς και τα εποπτευόμενα από το ΥΠΠΟΤ Νομικά Πρόσωπα με καταστατική αρμοδιότητα την υλοποίηση δράσεων στον τομέα του πολιτισμού».

Σήμερα, συνεχίζοντας προς την ίδια κατεύθυνση,  η νυν Γενική Γραμματεία Πολιτισμού προχωράει στην άμεση υλοποίηση του σχεδίου και ανακοινώνει την πρόσληψη μεγάλου αριθμού εργαζομένων μέσω ενοικίασης τους από Μ.Κ.Ο., καταστρατηγώντας κλαδικές και εθνικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και το κύρος μιας άλλοτε κραταιής υπηρεσίας που κάποτε όριζε το ταλαιπωρημένο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό τ

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Alfa Vita