Να μη συμπληρωθούν τα ερωτηματολόγια στα πιλοτικά σχολεία

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 21/4/2012

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της «αξιολόγησης» στα πιλοτικά σχολεία, που επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς να εκθειάσουν τα νέα προγράμματα σπουδών!

«Nα μη συμπληρωθούν τα ερωτηματολόγια της αξιολόγησης στα πιλοτικά σχολεία», καλεί, σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
Επιπλέον, καλεί σε οργανωμένο αγώνα για άρνηση της αξιολόγησης στην πράξη.

Οπως εξηγεί, στην ανακοίνωση το υπουργείο Παιδείας «βάζει έναν ακόμη κρίκο στην αντιδραστική αλυσίδα των βίαιων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Εφαρμόζει την αξιολόγηση για να προωθήσει γοργά το νέο σχολείο της αγοράς, να τσακίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να απολύσει χιλιάδες. Ξεκινά σε 25 περίπου από τα 185 πιλοτικά σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά καλούνται να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια αποτίμησης των νέων προγραμμάτων σπουδών δήθεν για να εκφέρουν γνώμη. Πρόκειται για ωμή κοροϊδία»!

Το υπουργείο Παιδείας, σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, «μας θέλει συνενόχους στο έγκλημα. Βάζει τους συναδέλφους μπροστά σε ένα παιχνίδι στημένο αφού ακόμα και η ίδια η φύση των ερωτήσεων προκαθορίζει ότι τα \"νέα\" προγράμματα σπουδών είναι καλά και στη χειρότερη περίπτωση θέλουν λίγο βελτίωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις υπάρχει μόνο ο βαθμός συμφωνίας ή τουλάχιστον ουδετερότητας του εκπαιδευτικού! Πουθενά δεν υπάρχει ερώτηση για το αν διαφωνεί κάποιος.

Ειδικότερα, οι ερωτήσεις Β.7.3. και Β.8.3 αποκαλύπτουν το περιεχόμενο των \"νέων\" προγραμμάτων: Διαφοροποιημένη διδασκαλία και δεξιότητες. Δηλαδή, άλλα πράγματα θα μαθαίνει το παιδί στο Κερατσίνι και το Πέραμα και άλλα πράγματα το παιδί στην Εκάλη και το Διόνυσο, άλλα στο ένα σχολείο κι άλλα στο διπλανό του! Ετσι τα παιδιά της εργατικής τάξης θα περιορίζονται σε μερικές δεξιότητες και όχι γνώσεις, ώστε να μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας σαν σκλάβοι.

Η μεγάλη παγίδα βρίσκεται στις ερωτήσεις Β.19.1 και Β.19.2 οι οποίες ρωτούν αν έπρεπε να γίνουν αλλαγές στα προγράμματα σπουδών. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό το υπουργείο Παιδείας ζητά από τους εκπαιδευτικούς να επαινέσουν τις αλλαγές αφήνοντας στο απυρόβλητο τι αλλαγές είναι αυτές, τι περιεχόμενο έχουν και αν αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών των λαϊκών οικογενειών».

Αρνηση της αξιολόγησης στην πράξη

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει: «Ρημάζουν τη ζωή μας, απειλούν με απολύσεις, κόβουν μισθούς, αφήνουν τα παιδιά χωρίς βιβλία, θεριεύει η πείνα και ο υποσιτισμός. Στα τσακίδια λοιπόν η αξιολόγησή τους, στα τσακίδια η προσπάθειά τους να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία! Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για το ρόλο που θα παίξει η αξιολόγηση για να περάσει η αντιεκπαιδευτική θύελλα. Και τώρα μπαίνει μπροστά για να αποτρέψει την εφαρμογή της».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί άμεσα:

«Τα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ - όχι στα λόγια αλλά με έργα - να
Keywords
Τυχαία Θέματα