Να πάρουμε ανέργους να δουλεύουν!

Tweet

Πρόταση–σοκ για απασχόληση των ανέργων τις Κυριακές στα καταστήματα που θα παραμένουν ανοιχτά κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οι απόψεις αυτές εκφράστηκαν από τον Αντώνη Μακρή, πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων (ΣΕΛΠΕ), μία ημέρα μετά την προσπάθεια του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση να καταργήσει «λαθραία» το 8ωρο-5ήμερο και την αποστροφή του Κ. Χατζηδάκη

ότι ουσιαστικά οι επτά Κυριακές θα είναι μόνον η αρχή. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ ήταν ο επιχειρηματίας Γ. Βάρδας, σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.

«Εδώ, μπορεί να υπάρξει και μια πρόταση προς την πολιτεία, να επιδοτήσει ανέργους για να δουλέψουν μόνο τις Κυριακές. Πώς μπορούμε να αποκλείουμε την ελπίδα για εύρεση εργασίας σε ανέργους πολίτες;» αναρωτήθηκε ο κ. Μακρής στη χθεσινή συνεδρίαση, συμφωνώντας πλήρως με το μέτρο.

Υπερψήφισαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Χ.Α. τάχθηκαν κατά, και η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝ.ΕΛΛ. επιφυλάχθηκαν.

Στην ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων χθες ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης πρότεινε πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για 6-7 Κυριακές.

Ο Γ. Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), τοποθετήθηκε ιδιαιτέρως αρνητικά στο θέμα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι προχωρεί χωρίς μελέτη επιπτώσεων, χωρίς να διερευνήσει τις νομικές πτυχές του εγχειρήματος και χωρίς να ακούει τους εμπλεκόμενους. «Εάν αγαπάτε τους μικρούς, πάρτε απόφαση τις 7 Κυριακές να ανοίγουν μόνο οι μικροί. Πάρτε απόφαση στις 4 εκπτωτικές περιόδους, τις 2 να ανοίγουν οι μικροί. Αλλά θέλετε να τελειώνετε με μας. Δεν σας φτάνουν οι 120.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν τα τρία τελευταία χρόνια».

Απλήρωτο το 35%

Εκ μέρους των ιδιωτικών υπάλληλων, ο γενικός γραμματέας Θάνος Βασιλόπουλος τάχθηκε σαφώς κατά και ανέφερε πως με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση επιχειρεί να αποτυπώσει μια εικονική πραγματικότητα, ότι υπάρχει δουλειά και ζήτηση και τις Κυριακές, ενώ η κατάσταση είναι τραγελαφική: έχουμε 1,5 εκατ. άνεργους και το 35% των απασχολούμενων στο εμπόριο έχει μήνες να πληρωθεί. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και ως προς τις εργασιακές συνθήκες με την άνθηση της εκ περιτροπής εργασίας.

Αναφανδόν υπέρ της ρύθμισης τάχθηκε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γ. Βερνίκος, ο οποίος τόνισε πως οτιδήποτε συμβάλλει στην τουριστική κίνηση είναι θετικό και πρόσθεσε ότι περίπου δύο εκατομμύρια Ελληνες έχουν άμεσα σχέση με τον τουρισμό και ενισχύεται το επάγγελμά τους.

Εφημερίδα των Συντακτών Tags: άνεργοιεργασία της Κυριακές Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα