Νέα κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών

Tweet Κατηγορία: Εκπαίδευση στον ΤύποΑνακοινώσεις

  ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Ιδρύματος Νεολαίας θα προσδιοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών. Η κατάθεσή της στη Βουλή

θα γίνει εντός των ημερών. Τα κριτήρια για τις μετακινήσεις θα είναι κατά πρώτο λόγο κοινωνικά

Περισσότεροι από 40.000 πρωτοετείς φοιτητές αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις για μετεγγραφή το επόμενο διάστημα, καθώς εντός των ημερών η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα φέρει σχετική ρύθμιση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα ενταχθεί στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις» το οποίο κατατέθηκε χθες, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ποσοστό των φοιτητών που θα μετεγγραφεί ανά τμήμα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ θα κυμανθεί μεταξύ 10 έως 15% και θα αφορά κατά κύριο λόγο κοινωνικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα) αναμένεται να μετεγγραφούν σχεδόν 5.000 πρωτοετείς φοιτητές οι οποίοι θα εγγραφούν στο νέο τμήμα από το ερχόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Στόχος του υπ. Παιδείας είναι να «καταργήσει» τα πολλά νοικοκυριά σε μια οικογένεια. Να ευνοηθούν δηλαδή κατά κύριο λόγο οι πολύτεκνοι , τρίτεκνοι κ.ά., οι οποίοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τεράστια έξοδα που απαιτεί αυτό.

Για τον λόγο αυτό τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών θα είναι κατά κύριο λόγο κοινωνικά και λιγότερο οικονομικά, ενώ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ενταχθούν στην τροπολογία καθόλου περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας.

Επίσης βασική κατεύθυνση του υπουργείου θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να «οδηγηθούν» και στα ιδρύματα της περιφέρειας, επιδίωξη όμως, που δεν μοιάζει ρεαλιστική καθώς η πλειονότητα των νέων θέλει να φοιτήσει στα ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, όπου υπάρχει και ο κύριος όγκος του πληθυσμού της χώρας. Επίσης, φαίνεται πως δεν θα ληφθούν υπόψη οι βαθμολογικές επιδόσεις των φοιτητών στις Πανελλαδικές.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δέχεται πολλές πιέσεις από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς κυρίως από βουλευτές όλων των κομμάτων να προχωρήσει σε μετεγγραφές αλλά ταυτόχρονα δέχτηκε και εισηγήσεις να μην επαναφέρει το σύστημα των μετεγγραφών διότι θα δημιουργηθούν ξανά τεράστια προβλήματα στα ιδρύματα, αλλά όπως φαίνεται «κέρδισαν» οι βουλευτές.

Μάλιστα οι ίδιοι οι παράγοντες, που ζητούσαν από τον υπουργό να μην επαναφέρει το καθεστώς αυτό, του πρότειναν να αναζητηθούν τρόποι ώστε να ε

Keywords
Τυχαία Θέματα