ΟΙΕΛΕ: Πως ένας "ευκτήριος οίκος" μεταβλήθηκε σε ιδιωτικό "σχολείο"

Ανακοινώσεις

Αθήνα, 26/6/2013

Αριθμ. Πρωτ: 35553

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ «ΕΥΚΤΗΡΙΟΣ ΟΙΚΟΣ» ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ «ΣΧΟΛΕΙΟ» - Η ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ATHENS CHRISTIAN ACADEMY…

Η ιδιωτική εκπαίδευση εδώ και τρία χρόνια περίπου βρίσκεται στη δίνη πιέσεων πανίσχυρων συμφερόντων που επιχειρούν να αποσπάσουν την εποπτεία της από την πολιτεία. Στόχος είναι να έχουν τη δυνατότητα τα ιδιωτικά σχολεία

να εκδίδουν τίτλους σπουδών χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς να μπορεί κάποιος να πιστοποιεί, εάν έχουν διενεργηθεί εξετάσεις, εάν όντως οι βαθμοί αναλογούν στην πραγματική απόδοση των μαθητών, εάν τηρείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη ισονομία ανάμεσα σε μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Αποτέλεσμα των νομοθετικών παρεμβάσεων της τελευταίας τριετίας είναι οι εκπαιδευτικοί – που πλέον απολύονται με το νόμο Διαμαντοπούλου – να είναι τρομοκρατημένοι και υπό συνεχείς απειλές και εκβιασμούς, ώστε να μην μπορούν na καταγγέλλουν πρωτοφανείς παρανομίες που λαμβάνουν καθημερινά χώρα σε όλο και περισσότερα ιδιωτικά σχολεία. Ο φόβος των συναδέλφων και η ανοχή της πολιτείας γεννά εκτρωματικά φαινόμενα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Σχολεία που εκδίδουν παράνομους τίτλους, που παραχαράσσουν εξετάσεις, που αλλοιώνουν βαθμολογίες, που παραποιούν ωρολόγια προγράμματα, που δεν έχουν καν νόμιμους εκπροσώπους και ορισμένους διευθυντές, που απασχολούν εκπαιδευτικούς χωρίς τυπικά προσόντα. Τελευταίο δείγμα παράνομης λειτουργίας το σχολείο – καταγώγιο (με το όνομα Athens Christian Academy) που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας σε έναν ημιυπόγειο χώρο, δεν έχει άδεια λειτουργίας, εκδίδει παράνομους τίτλους σπουδών σε ανυποψίαστους γονείς, κυρίως φτωχούς μετανάστες, οι οποίοι πιστεύουν ότι τα παιδιά τους αποκτούν νόμιμους τίτλους, ισότιμους των δημόσιων. Ένα «σχολείο» που παραβιάζει πλήρως την εκπαιδευτική νομοθεσία, και ταυτόχρονα προβαίνει σε προσηλυτισμό μαθητών σε θρησκευτικό δόγμα, όπως θα φανεί και πιο κάτω.

Η ιστορία του περιβόητου Athens Christian Academy ξεκίνησε από το Μάιο του 2000, όταν ο τότε Γενικός Δ/ντης Θρησκευμάτων του ΥΠΕΠΘ Κ. Κοντογιάννης χορηγούσε στον Κύπριο πάστορα Σταύρο Ιγνατίου άδεια ίδρυσης και λειτουργίας «ευκτήριου οίκου» (χώρου λατρείας χριστιανικού δόγματος) με την επωνυμία Χριστιανικό Κέντρο Αθηνών (συνημμένο 1).

Δέκα χρόνια μετά, το Μάρτιο του 2010, το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφο της τότε Υφυπουργού Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, μετά από καταγγελίες, διατάζει τη διεξαγωγή έρευνας για το σχολείο που λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας (συνημμένο 2). Ακολουθώντας την υπουργική εντολή η τότε Δ/ντρια ΠΕ Α’ Αθήνας κ. Χατζημανώλη (νυν Αναπληρώτρια Δ/ντρια ΠΕ Α’ Αθήνας) λίγες ημέρες μετά αποφάσισε τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής ελέγχου λειτουργίας σχολείου για να πραγματοποιήσει αυτοψία για το ζήτημα (συνημμένο 3).

Η έκθεση της επιτροπής που κατατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας το Μάιο του 2010 (συνημμένο 4) περιείχε συγκλονιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, το «σχολείο»:

· Λειτουργεί, όχι ως «σχολείο», αλλά στα πλαίσια λειτουργίας του παρακλαδιού της Ευαγγελικής Εκκλησίας!

· Το αναλυτικό πρόγραμμα που ακολουθείται δεν έχει ουδεμία σχέση με το επίσημο πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων, αλλά είναι σύμφωνο με το “Home System Education” (;) που σύμφωνα με τα λεγόμενα του πάστορα Ιγνατίου είναι αγγλικής προέλευσης.

· Οι μαθητές κατά 90% είναι γόνοι οικογενειών φτωχών μεταναστών.

· Τα δίδακτρα λογίζονται ως προσφορά στην Ευαγγελική Εκκλησία!

· Δεν τηρείται βιβλίο μαθητών.

· Οι «εκπαιδευτικοί» δεν έχουν τα από το νόμο ορισμένα προσόντα για να διδάξουν! Οι δε αποδοχές τους έχουν τη μορφή «οικονομικού βοηθήματος» από την Εκκλησία!

· Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, ενώ για τη μία ώρα ελληνικών την ημέρα χρησιμοποιούνται βιβλία φροντιστηριακού οργανισμού!

Από τα σημεία της έκθεσης γίνεται αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο «σχολείο» που – επαναλαμβάνουμε – δεν έχει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, αποτελεί στην ουσία κέντρο θρησκευτικού προσηλυτισμού και οικονομικής αφαίμαξης ανθρώπων του μόχθου. Κι αν κάποιος αναρωτιέται τι έπραξαν μετά την έκθεση αυτοψίας η Δ/ντρια Εκπαίδευσης κ. Χατζημανώλη και η τότε Υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου, η απάντηση είναι απλή: Τίποτε!!!

ΤΟ «ΣΧΟΛΕΙΟ» ΕΚΔΙΔΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ

Η υπόθεση ανακινήθηκε και πάλι μετά από αίτημα γονιού μαθητή του σχολείου προς την Περιφερειακή Δ/νση ΠΕ και ΔΕ Αττικής με το οποίο ζητά να ενημερωθεί, εάν ο τίτλος που το σχολείο εξέδωσε στο παιδί του είναι ισότιμος ως προς αυτούς που εκδίδουν τα υπόλοιπα ελληνικά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία (συνημμένο 5). Ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης κ. Κουμέντος ζήτησε ενημέρωση για την ισοτιμία του τίτλου (συνημμένο 6). Επίσης, η Δ/νση ΔΕ Β’ Αθήνας (3ο Γραφείο) διενήργησε έρευνα για το ζήτημα των τίτλων και διαπίστωσε ότι η «Λυκειάρχης» του «σχολείου κατέθεσε χαρτί μεταγραφής του μαθητή, στο οποίο αναφέρεται πως ο μαθητής πρέπει να επαναλάβει την τάξη του (Α’Λυκείου) λόγω υπερβολικών απουσιών και χαμηλής βαθμολογίας (συνημμένο 7). Ωστόσο, τα συνοδευτικά χαρτιά του «σχολείου» για τη βαθμολόγηση του μαθητή (συνημμένο 8) αποκαλύπτουν ότι γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από ότι στα ελληνικά σχολεία, ενώ είναι ευνόητο να αναρωτιέται κάποιος με ποια κριτήρια αξιολογούν «εκπαιδευτικοί» που δεν έχουν τα τυπικά προσόντα. Παρά, όμως, το γεγονός ότι είναι εμφανές πως οι τίτλοι δεν είναι ισότιμοι, ότι ο τρόπος κτήσης είναι επιεικώς αμφισβητήσιμος ούτε η Περιφερειακή Δ/νση, ούτε η Δ/νση Α’ Αθήνας δεν έπραξαν τίποτε για να κλείσει το σχολείο! Αντιθέτως η Δ/νση Δ’ Αθήνας κινήθηκε με ταχύτητα κι έκλεισε το αντίστοιχο παράρτημα του Christian Academy που λειτουργούσε στη Γλυφάδα.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Για το ζήτημα ασχολήθηκε επισταμένως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάντζας, ο οποίος κατέθεσε δύο ερωτήσεις (συν. 9, 10) προς τον Υπουργό Παιδείας για τη λειτουργία ξένων σχολείων χωρίς άδεια. Οι απαντήσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι χαρακτηριστικές (συν. 11, 12). Το συγκεκριμένο σχολείο δεν έχει ούτε νόμιμη άδεια λειτουργίας, ούτε μπορεί να εκδίδει νόμιμους τίτλους…

ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ CHRISTIAN ACADEMY;

Ενώ, όπως προαναφέρθηκε, η Διεύθυνση ΠΕ Δ’ Αθήνας κινήθηκε αστραπιαία κι έκλεισε το σχολείο, αντιθέτως η αντίστοιχη Δ/νση Α’ Αθήνας, με πρόσχημα έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας που ζητά για παιδαγωγικούς λόγους το σχολείο να μείνει ανοιχτό (χωρίς, όμως, να μπορεί να εκδώσει τίτλους), δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ενέργεια, παρά τις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ που ζητά να μπει άμεσα λουκέτο στο σχολείο που εξακολουθεί να εκδίδει παράνομα τίτλους και να εξαπατά τους γονείς, οι οποίοι από το υστέρημά τους καταβάλλουν δίδακτρα (συνημμένο 13)! Η ασυδοσία που επεκτείνεται ραγδαία, κάθε ημέρα και περισσότερο, στα ιδιωτικά σχολεία, γεννά πλέον τεράστιο ζήτημα αλλοίωσης του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και προκαλεί το εύλογο ερώτημα:

Αποτελεί στόχο της κυβερνητικής πολιτικής η - μέσω της συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου και της μετατροπής των ιδιωτικών σχολείων σε μηχανές παραγωγής τίτλων επ’ αμοιβή - εφαρμογή του δόγματος της δεκαετίας του ’50 και του ’60 «θα σπουδάζει όποιος πληρώνει –η μόρφωση αγαθό μόνο για τους λίγους»;

Τα υπόλοιπα συνημμένα βρίσκονται στη διάθεσή σας, εάν ζητηθούν. Λόγω μεγάλου αριθμού σελίδων των συνημμένων είναι αδύνατον να αποσταλούν με ένα e-mail.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΞΕΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 3714/2-11-2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 1601/12-9-2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΞΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Επισυνάψεις: ypobolh_ektheshs_leitourgias_xenou_sxoleiou.doc apanthsh_sthn_erotisi_me_arithmo_37142112012.pdf erwthsh_11102012.pdf xena_sxoleia_pou_leitourgoun_paranoma.pdfTags: ΟΙΕΛΕσχολείοιδιωτικό σχολείο
Keywords
Τυχαία Θέματα