Καθηγητές: Πρόταση για απεργία στις πανελλαδικές προτείνουν όλες οι παρατάξεις - πλην ΠΑΜΕ - στην ΟΛΜΕ.

Πολιτική

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Πέμπτη μετά το Πάσχα η συνεδρίαση του Δ.Σ της ΟΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Απριλίου.

Σε γενικές γραμμές πρόταση για απεργίες μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις προτείνουν όλες οι παρατάξεις

στην ΟΛΜΕ πλην του ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) που εισηγήθηκε μία 48ωρη στις 14 και 15 Μαΐου.

Οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, που πρόσκεινται στη Ν.Δ., πρότειναν να ληφθεί η απόφαση με κάλπη και να ψηφίσουν οι καθηγητές, κάτι που προκάλεσε τη διαφωνία των συνδικαλιστών της παράταξης Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις - Κινήσεις και των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων. Οι καθηγητές αυτοί υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί η κάλπη να υποκαταστήσει τη γενική συνέλευση.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ πρότειναν 48ωρη απεργία πριν τις εξετάσεις και συγκεκριμένα στις 14 και 15 Μαΐου, και αμέσως μετά γενική συνέλευση για να καθορισθεί η πορεία των κινητοποιήσεων. Στα κύρια ζητήματα εναντίον των οποίων αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί είναι οι απολύσεις 10.000 αναπληρωτών, οι αναγκαστικές μετακινήσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι απολύσεις μονίμων εκπαιδευτικών, οι συγχωνεύσεις σχολείων, η μείωση του αριθμού των τμημάτων και η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, η αύξηση του ωραρίου από την ερχόμενη σχολική χρονιά που αρχίζει το Σεπτέμβριο, κλπ

Αναλυτικά σύμφωνα με τις Παρεμβάσεις - Συσπειρώσεις - Κινήσεις

Οι Παρεμβάσεις μαζί με τη Συνεργασία πρότειναν ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την επόμενη μετά τις γιορτές του Πάσχα περίοδο. Διαπιστώνοντας ότι η Κυβέρνηση σκόπιμα επιλέγει την περίοδο των εξετάσεων για να περάσει την αντιδραστική πολιτική της, θεωρώντας ότι θα ενεργοποιήσει ως συνήθως τον κοινωνικό αυτοματισμό κατά του κλάδου, αποφάσισαν ότι πρέπει να σηκώσουν το γάντι και να απαντήσουν στην πρόκληση κατεβαίνοντας μαχητικά σε απεργία αμέσως μετά τις διακοπές. Στα πλαίσια αυτά πρότειναν το παρακάτω πρόγραμμα:

Αμέσως μετά τις γιορτές η ΟΛΜΕ ενεργοποιεί την 24ωρη απεργία που ήδη έχει αποφασίσει για τις 17 Μάη, ημέρα Παρασκευή και πρώτη μέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Την Δευτέρα 13 Μάη καλεί όλους τους συλλόγους να συζητήσουν το πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης που προτείνει. Την Τρίτη 14 Μάη καλεί όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις να επαναβεβαιώσουν την 24ωρη απεργία της 17ης του Μάη και να ψηφίσουν πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων 5νθήμερων απεργιών από τη Δευτέρα 20 του Μάη, με ενδιάμεσες συνελεύσεις κάθε Παρασκευή για εκτίμηση και επαναβεβαίωση της απεργίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κατηγορηματικά απαιτεί από τα πρωτοβάθμια να επιδιώξουν μαζικές συνελεύσεις για τη μέγιστη ενότητα του κλάδου.

Η ΔΑΚΕ, (με 3 μέλη από τα 11 του ΔΣ), αν και μετά από συζήτηση συμφώνησε τελικά σε αυτό το πρόγραμμα, έβαλε ως απαραίτητη διαδικασία το στήσιμο κάλπης σε όλες τις ΕΛΜΕ για όλη τη μέρα μετά τη συνέλευση, προωθώντας από τη μια τα σχέδια της Κυβέρνησης για αλλαγές στο συνδικαλιστικό κίνημα απονομιμοποιώντας τις αποφάσεις των σωματείων κι από την άλλη διευκολύνοντας τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της στο να υπονομεύσουν φορώντας την κουκούλα της κάλπης τις αποφάσεις. Οι Παρεμβάσεις, αποδεικνύοντας ότι δεν φοβούνται την κρίση των εργαζομένων δέχτηκαν να μπει διατύπωση στη θέση των μέτρων στήριξης που να υπενθυμίζει στα πρωτοβάθμια τη δυνατότητα, εφόσον το αποφασίσουν οι γενικές τους συνελεύσεις, να βάλουν και κάλπη. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει το καταστατικό της Ομοσπονδίας ν υποχρεώνει τις ΕΛΜΕ να προχωράνε σε μυστικές ψηφοφορίες και γιαυτό η οποιαδήποτε εντολή του ΔΣ της ΟΛΜΕ σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν αντικαταστατική και μη υποχρεωτική για τα σωματεία. Η ΔΑΚΕ απέρριψε αυτή την συμβιβαστική πρόταση των Παρεμβάσεων και επέμεινε στη θέση της.

Η ΠΑΣΚ ζήτησε να υπάρχουν συνελεύσεις, πράγμα που κι αυτό έγινε δεκτό από τις Παρεμβάσεις, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι μια τέτοια μορφή αγώνα στις εξετάσεις μόνο μέσα από μαζικές διαδικασίες και πλειοψηφίες μπορεί να έχει επιτυχία. Στη συνέχεια η ΠΑΣΚ πρότεινε να μπει πρόταση για απεργία διαρκείας από 17 του Μάη, πρώτη μέρα των Πανελλαδικών. Σε παρατήρηση των Παρεμβάσεων ότι η όποια απόφαση πρέπει να έχει νομιμότητα, γιαυτό και δεν μπορεί να υλοποιηθεί απεργία στις 17 που θα έχει ψηφιστεί στις 15 καθώς από το νόμο απαιτείται περιθώριο 4 ημερών από την ψήφιση της απεργίας μέχρι την υλοποίηση της, πράγμα που λαμβανόταν υπόψιν στην πρόταση των Παρεμβάσεων για απεργία στις 17 με ενεργοποίηση παλαιότερης απόφασης της Ομοσπονδίας, η ΠΑΣΚ έδειξε να αδιαφορεί συνεχίζοντας με επιμονή στην πρόταση της. Μπροστά και σε αυτό το αδιέξοδο οι Παρεμβάσεις δήλωσαν ότι συμφωνούν τελικά με την πρόταση, για να βγει η απόφαση, προκαλώντας την ΠΑΣΚ να δεσμευτεί ότι αν η κυβέρνηση βγάλει παράνομη την απεργία, θα επιμείνει στην υλοποίηση της κόντρα στην απόφαση των δικαστηρίων. Τότε η ΠΑΣΚ έβαλε καινούργια προϋπόθεση, ότι θα αποσύρει την πρόταση αν περάσει οριακά με 6 ψήφους!

Η Συνεργασία από την αρχή τάχθηκε με την πρόταση των Παρεμβάσεων και κράτησε αυτή τη στάση μέχρι το τέλος.

Όσο για την ΕΣΑΚ-ΔΕΕ η πρόταση της ήταν 48ωρη απεργία στις 13 και 14 του Μάη και κατόπιν γενικές συνελεύσεις. Αφού "τεκμηρίωσαν" την άποψη τους ότι δεν πρέπει να γίνει απεργία στις εξετάσεις, αρνήθηκαν να πουν τι θα προτείνουν στη γενική συνέλευση που εισηγήθηκαν για τις 18 (μια μέρα μετά την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων!). Κατάγγειλαν την πρόταση για απεργία ως αντεργατική θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις συμπαράταξης των γονιών και των μαθητών και αρνήθηκαν να προτείνουν κάτι άλλο. Οι Παρεμβάσεις τους κάλεσαν να συμπαραταχθούν με τον κλάδο και να βοηθήσουν στη δημιουργία μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Μετά από άκαρπη ψηφοφορία, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την επόμενη Πέμπτη.

Tags: ΟΛΜΕαπεργία
Keywords
Τυχαία Θέματα