Όταν τα πλεονάσματα αποδεικνύονται …κενά! του αιρετού Νικολάου Καρκαλή

Ανακοινώσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΡΕΤΟΥ ΤΟΥ ΑΠΥΣΔΕ Ν. ΚΑΡΚΑΛΗ

Όταν τα πλεονάσματα αποδεικνύονται …κενά!

Ανάλυση των αριθμών και στοιχείων που αφορούν τα πλεονάσματα και κενά στο Ν. Λάρισας επιχειρεί ο αιρετός του ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας κ. Καρκαλής Νικόλαος. Όπως, αναφέρει μεταξύ άλλων, είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που προκλήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά τη δημοσιοποίηση των πλεονασμάτων των εκπαιδευτικών στο νομό. Θα ακολουθήσουν όμως διαδοχικές αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών αναγκών που θα αναπροσαρμόσουν αυτά τα δεδομένα.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Σ’

αυτή τη φάση, όπως κάθε χρόνο, το υπουργείο ζητάει από τα ΠΥΣΔΕ στοιχεία για να υπολογιστούν κενά και πλεονάσματα προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι μεταθέσεις. Οι όποιες μεταθέσεις, θα πραγματοποιηθούν ΜΟΝΟ με βάση τα οργανικά κενά που καταγράφηκαν σ’ αυτή τη φάση.

Υποχρεωτικές μεταθέσεις

Ειδικότερα, για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, που είναι και το ζητούμενο σύμφωνα με το νέο Π.Δ., διευκρινίζεται ότι χάνουν το νόημα τους , όταν σε όλη την Ελλάδα τα ΠΥΣΔΕ εκδίδουν μόνο πλεονάσματα και τα όποια κενά υπάρχουν θα επανεκτιμηθούν από τα ΠΥΣΔΕ λαμβάνοντας υπόψη και τους παρακάτω παράγοντες: α) τα 12 χρόνια προϋπηρεσίας,

β) τη συμπλήρωση του 60%, τουλάχιστον, του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας,

Είναι παράλογο να μετατεθούν υποχρεωτικά συνάδελφοι και σε δύο μήνες όταν θα βγουν τα λειτουργικά κενά να έχουμε ελλείψεις στην ειδικότητα αυτή και να φέρουν αποσπασμένους από άλλο ΠΥΣΔΕ.

Λειτουργικά Κενά

Σε επόμενο στάδιο, θα εκτιμηθούν από τα ΠΥΣΔΕ και τα λειτουργικά κενά που θα προκύψουν από :

α) Τα ωράρια των στελεχών διοίκησης,

β) τις συνταξιοδοτήσεις,

γ) τους αποσπασμένους στο εξωτερικό,

δ) τις πάσης φύσεως άδειες ( για λόγους υγείας, κύησης, λοχείας, ανατροφής κ.α. ).

Για παράδειγμα σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας :

Στους φιλολόγους (ΠΕ02) που πλεονάζουν στο νομό Λάρισας πρέπει να αφαιρεθούν οι ώρες 3 Σχολικών Συμβούλων, 23 Διευθυντών και 11 Υποδιευθυντών, ειδικότητας ΠΕ02, το πλεόνασμα ενδέχεται να είναι ελάχιστο ή ακόμη και να προκύψουν κενά.Στους μαθηματικούς (ΠΕ03) που πλεονάζουν, που πλεονάζουν στο νομό Λάρισας πρέπει να αφαιρεθούν οι ώρες 1 Σχολικού Συμβούλου, 11 Διευθυντών και 7 Υποδιευθυντών, ειδικότητας ΠΕ03.Στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) που πλεονάζουν, που πλεονάζουν στο νομό Λάρισας πρέπει να αφαιρεθούν οι ώρες 3 Σχολικών Συμβούλων, 8 Διευθυντών και 2 Υποδιευθυντών, ειδικότητας ΠΕ11, καθώς και οι ανάγκες των δημοτικών σχολείων του νομού (φέτος απασχολήθηκαν 40 γυμναστές με απόσπαση, διάθεση ).Οι καθηγητές Πληροφορικής (ΠΕ 19-20) που πλεονάζουν, είναι πενήντα εννιά (59). Αν αφαιρεθούν οι ώρες 1 Σχολικού Συμβούλου, 5 Διευθυντών και 6 Υποδιευθυντών, ειδικότητας ΠΕ19-20, καθώς και οι ανάγκες των δημοτικών σχολείων του νομού (φέτος διατέθηκαν 32 καθηγητές Πληροφορικής).

Βέβαια σε κάποιες άλλες ειδικότητες, που δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης τους στην Α/θμια εκπαίδευση (π.χ. θεολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι, και ειδικότητες τεχνικής εκπαίδευσης ) τα πλεονάσματα θα παραμείνουν. Ωστόσο όμως, τέτοιου είδους πλεονάσματα υπάρχουν σε όλη την επικράτεια.

Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι με την θεσμοθέτηση του νέου Τεχνολογικού Λυκείου και το 4ο έτος σπουδών θα απορροφηθούν αρκετοί συνάδελφοι τεχνικών ειδικοτήτων.

Άρα η εικόνα που θα υπάρχει το Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα είναι εντελώς διαφορετική και σε αρκετές ειδικότητες που σήμερα φέρονται πλεονασματικές το πιο πιθανόν να έχουμε ελλείψεις.

Αιρετός στο ΑΠΥΣΔΕ Θεσσαλίας ΚΑΡΚΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Tags: αιρετόςΝικόλαος Καρκαλής
Keywords
Τυχαία Θέματα