ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Πειραιά: Νέο πλήγμα στην επαγγελματική εκπαίδευση

Tweet

ΝΕΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μετά το κλείσιμο τομέων και τη διαθεσιμότητα 2.300 εκπαιδευτικών το Υπουργείο Παιδείας βάζει ξανά στο στόχαστρο την επαγγελματική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα:

ΚΛΕΙΝΟΥΝ 20 ΤΜΗΜΑΤΑ!

1. Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης καταργούνται 20 τμήματα σε 4 ΕΠΑΛ

του Πειραιά (8 στο 6ο ΕΠΑΛ Πειραιά, 2 στο 1ο ΕΠΑΛ Πειραιά, 8 στο 2ο ΕΣΠΕΡΙ. ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1 στο 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και 1 στην ΕΠΑΣ Περάματος). Έτσι μεθοδεύονται στη συνέχεια και συγχωνεύσεις σχολείων (άμεσος κίνδυνος για το απογευματινό 6ο ΕΠΑΛ Πειραιά). Χαρακτηριστικό για το τι εννοεί το Υπουργείο ολιγομελές τμήμα είναι το κλείσιμο του τμήματος Εφαρμοσμένων Τεχνών στο 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, για το οποίο, αν και είχε δοθεί προθεσμία εγγραφής μόνο μια ημέρα, έχει 9 μαθητές! Στην ουσία ωθούνται οι μαθητές να εγκαταλείψουν το σχολείο, αφού αναγκάζονται να μετακινηθούν σε ΕΠΑΛ άλλης περιοχής. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα για τους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ, που με πολύ κόπο, θυσίες και δυσκολίες προσπαθούν να συνδυάσουν σχολείο και δουλειά. Σύμφωνα με τη “λογική” του Υπουργείου για τα ολιγομελή τμήματα μπορεί να κληθεί ένας μαθητής να φοιτήσει διαδοχικά σε τρία διαφορετικά ΕΠΑΛ (άλλο στην Α΄τάξη, άλλο στη Β΄και άλλο στη Γ΄!), αφού η δομή του ΕΠΑΛ (Α΄τάξη- ομάδα προσανατολισμού , Β΄τάξη – τομέας και Γ΄τάξη - ειδικότητα) αντικειμενικά οδηγεί σε μικρά τμήματα.

ΕΠΑΛ – ΓΚΕΤΟ !

2. Σε σύσκεψη των Διευθυντών των ΕΠΑΛ του Πειραιά, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κάλεσε τους Διευθυντές να καταθέσουν προτάσεις στη λογική της συγκρότησης ΕΠΑΛ κατά τομέα. Αυτό σημαίνει κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων από ένα ΕΠΑΛ και μετακίνησή τους σε άλλο ΕΠΑΛ. Ο περιορισμός των ΕΠΑΛ ως προς τις ειδικότητες ή αλλιώς η “μονοκαλλιέργεια” στην εκπαίδευση είναι βαθιά αντιεκπαιδευτική και αντικοινωνική πολιτική. Το σχολείο δεν είναι ίδρυμα- γκέτο, αλλά χώρος κοινωνικής διαπαιδαγώγησης των μαθητών, κι αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συνύπαρξη και όσμωση, όπως και στην κοινωνία, μαθητών διαφορετικών ειδικοτήτων – επαγγελμάτων και όχι με το διαχωρισμό των σχολείων και των μαθητών.

Αυτή η αντιεκπαιδευτική επιλογή:

1. Θα έχει επιπτώσεις στους μαθητές που θ’ αναγκάζονται να αναζητήσουν την ειδικότητά τους μετακινούμενοι σε ΕΠΑΛ άλλης περιοχής. Στην πράξη οι μαθητές αυτοί ή θ’ αλλάξουν ειδικότητα ή θα εγκαταλείψουν το σχολείο.

2. Θα έχει παραπέρα συνέπειες και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, που θα χάσουν την οργανική τους θέση και θα μετακινηθούν σε άλλο σχολείο.

3. Θ’ αχρηστευτεί, θ’ απαξιωθεί πολύτιμη υποδομή – εργαστήρια που φτιάχτηκαν με τα χρήματα του Ελληνικού λαού και με πολύ κόπο και θυσίες των ίδιων των εκπαιδευτικών.

4.θα ενισχύσει παραπέρα την ιδιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής και της Ε.Ε. , που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι να συρρικνωθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και να ενισχυθεί η κατάρτιση. Γι’ αυτό με το νέο νόμο 4186/13 δημιουργούνται νέες δομές κατάρτισης (π.χ. ΣΕΚ) και, ενώ στα ΙΕΚ-ΣΕΚ παραχωρούνται 141 ειδικότητες (92 και 59 αντίστοιχα), στα ΕΠΑΛ επιτρέπεται να λειτουργούν συνολικά μόνο 27 ειδικότητες!

Διεκδικούμε άμεσα:

Τα ΕΠΑΛ να συνεχίσουν να λειτουργούν με τους τομείς και τις ειδικότητες που έχουν σήμερα. Ταυτόχρονα να ενσωματωθούν στους αντίστοιχους τομείς νέες ειδικότητες που προβλέπονται με το νόμο 4186/13 και, όπου κριθεί αναγκαίο, να προστεθούν νέοι τομείς και ειδικότητες μετά από πρόταση των συλλόγων (καθηγητών, γονέων) και των ΔΕΠ.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ- ΚΑΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ στα ΕΠΑΛ

ΟΧΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙΣ (ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΙΕΚ, ΣΕΚ, ΚΕΚ, ΚΔΒΜ)

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ:

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2/12 ΩΡΑ 13:00, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Τσόχα 17- Αμπελόκηποι)ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 3/12, ΩΡΑ 13:30, ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πειραιάς, 28 Νοέμβρη 2013

Tags: ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών Πειραιά Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα