Παραμένουν τριετίες και επίδομα γάμου, εκτός απροόπτου.

Tweet

Η διατήρηση των τριετιών, που έχουν μπει στο στόχαστρο της τρόικας αλλά και της κυβέρνησης, καθώς και η συνέχιση καταβολής του επιδόματος γάμου θα περιλαμβάνεται εκτός απροόπτου, στην τελική συμφωνία μεταξύ εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ) που αναμένεται να κλείσει σήμερα.

Η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα στις 11 το πρωί με την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής

Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) να θεωρείται πολύ πιθανή. Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν βρει κοινό σημείο επαφής και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι είναι πιθανό σήμερα να υπάρξει συμφωνία.

Οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων συγκλίνουν στη διατήρηση τόσο του επιδόματος γάμου (10% επί του μισθού), όσο και του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και των τριετιών. Στη νέα ΕΓΣΣΕ αναμένεται να συμπεριληφθεί εκ νέου διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα έχει και ο πατέρας δικαίωμα σε μειωμένο ωράριο (γονική άδεια). Επίσης θα συνεχίσουν να ισχύουν όλοι οι όροι εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, καθώς αποτελούν ενιαίο σύνολο.

Τα «κρυφά σημεία» της συμφωνίαςΤην ίδια ώρα βέβαια, πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση και δη την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να έχει συμφωνήσει σε μια σειρά σημαντικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για αλλαγές, που εφόσον θεσμοθετηθούν, θα αλλάξουν εκ νέου το τοπίο στα εργασιακά, ενώ δεδομένη είναι η έντονη αντίδραση των συνδικάτων και ίσως, και αρκετών κυβερνητικών βουλευτών… Στο πολυνομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται δύο καυτές διατάξεις. Η μία αφορά στην κατάργηση των τριετιών και όχι η μείωση του κόστους τους κατά 50%, για όλους τους μακροχρόνια ανέργους, έως το 2017. Μάλιστα, στους διαδρόμους του υπουργείου Εργασίας κυκλοφορούν πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, που θέλουν έτοιμη διάταξη που προβλέπει και την πλήρη κατάργηση των τριετιών, μετά το 2017.Η δεύτερη, αφορά στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των όρων απασχόλησης ενοικιαζόμενων εργαζομένων μέσω ιδιωτικών εταιριών. Στη διάταξη που έχει ήδη καταρτιστεί, απαλείφεται η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η απασχόληση ενοικιαζόμενου εργαζομένου επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες ή εποχιακές ανάγκες. Οι λόγοι απασχόλησης του εργαζόμενου δεν είναι πλέον υποχρεωτικό να αναφέρονται ούτε στη σύμβαση εργασίας του μισθωτού.Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα χρήσης «ενοικιαζόμενων» εργατοτεχνητών οικοδόμων, στα δημόσια έργα αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ και πάνω.Μάλιστα οι εργαζόμενοι αυτοί θα ασφαλίζονται πλέον στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ώστε να επεκταθεί και η ασφαλιστική βάση του ταμείου. Αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου θα ξεκινήσουν μάλιστα συζητήσεις για νέες αλλαγές σε ομαδικές απολύσεις, απεργίες, αλλά και ασφαλιστικό. ΠΗΓΗ:diktyo-episfaleias.blogspot.grTags: επίδομα γάμου Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα