Παρεμβάσεις Βοιωτίας: Να ξαναβρούμε το νήμα του αγώνα διαρκείας, να αποκαθηλώσουμε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό!

Tweet

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΝΑ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ,

ΝΑ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η σχολική χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε από την εφαρμογή μίας σειράς αυθαίρετων και πραξικοπηματικών κυβερνητικών μέτρων και αποφάσεων που υλοποιούν στο χώρο της δημόσιας παιδείας τη βάρβαρη πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης» ( συμπίεση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δικαιωμάτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας

και με σκοπό την πάση θυσία παραμονή στην Ευρωζώνη) και τα οποία οδηγούν στη διάλυση της παιδείας ως δημόσιου – κοινωνικού αγαθού. Σημειώνουμε με συντομία τα κυριότερα από αυτά:

1) Συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, που προαναγγέλλουν σαρωτικό κύμα νέων συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων με ό,τι συνέπειες θα έχει κάτι τέτοιο για τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

2) Αιφνιδιαστική αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός σχολείου γύρω στους 10 000 χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που ικανοποιούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων.

3) Προσφυγή στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσο εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης των εκπαιδευτικών, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να αντιδράσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των Πανελλαδικών εξετάσεων.

4) Πραξικοπηματική κατάργηση – με μία μονοκονδυλιά και με τρόπο που θυμίζει το κλείσιμο της ΕΡΤ – 52 ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση ( ανάμεσά τους ειδικότητες νευραλγικές και περιζήτητες, όπως ο τομέας υγείας, οδηγώντας πάνω από 2000 εκπαιδευτικούς στον καιάδα της διαθεσιμότητας, αφήνοντας χιλιάδες μαθητές χωρίς καθηγητές και την τεχνική εκπαίδευση σε κατάσταση ακατάσχετης αιμορραγίας, προσφέροντας τους πιο περιζήτητους τομείς της εύκολη λεία στο πιάτο των ιδιωτικών ΙΕΚ).

5) Νομοσχέδιο – έκτρωμα για το Λύκειο, το οποίο θα υποβάλλει χιλιάδες μαθητές σε διαδοχικές και εξαντλητικές εξετάσεις – λαιμητόμο, που θα αυξήσουν τη μαθητική αποτυχία και το φαινόμενο της σχολικής διαρροής και θα απογειώσουν την παραπαιδεία σε μία περίοδο που οι οικογένειες των μαθητών είναι οικονομικά γονατισμένες.

Οι καταστροφικές συνέπειες των παραπάνω μέτρων έγιναν γρήγορά αισθητές και τις βιώνουμε με τρόπο δραματικό και επώδυνο ήδη από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς : χιλιάδες εκπαιδευτικοί εκτός σχολείου, δημιουργία τεχνητών πλεονασμάτων και υπεράριθμων εκπαιδευτικών, σχολεία με εκατοντάδες κενά σε όλη τη χώρα, τραγικές ελλείψεις σε πολλές ειδικότητες, μαθητές χωρίς καθηγητές που χάνουν δεκάδες ώρες διδασκαλίας, απίστευτο αλαλούμ με το ωράριο των εκπαιδευτικών με χιλιάδες από αυτούς να αναγκάζονται να πηγαίνουν σε δύο και τρία σχολεία για να καλύψουν το νέο αυξημένο ωράριο τους. Και φυσικά : απόπειρα δημιουργίας κλίματος αυθαιρεσίας στα σχολεία με νέες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, όπως το «παρουσιολόγιο» των εκπαιδευτικών και όξυνση του υφιστάμενου πειθαρχικού πλαισίου και των προβλεπόμενων κυρώσεων με κύριο σκοπό να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία δεκάδες εκπαιδευτικοί, απόπειρα εφαρμογής μίας καθαρά προσχηματικής αξιολόγησης – χειραγώγησης από μία κυβέρνηση που, αφού γονάτισε τη Δημόσια Παιδεία με αιματηρές περικοπές, εξαθλίωσε τους εκπαιδευτικούς με το «ενιαίο μισθολόγιο – φτωχολόγιο» και κατήργησε στοιχειώδεις υποστηρικτικές δομές ( ενισχυτική διδασκαλία, ειδικότητες στην τεχνική εκπαίδευση) με συνοπτικές διαδικασίες, έρχεται τώρα, ως κήνσορας και τιμητής, να «αξιολογήσει» τους εκπαιδευτικούς για την κατάσταση διάλυσης στη Δημόσια Παιδεία που η ίδια προκάλεσε! Τέτοια υποκρισία!

Συνάδελφοι, οι ολέθριες συνέπειες των παραπάνω μέτρων, που ισοδυναμούν με μεθοδευμένη ευθανασία της Δημόσιας Παιδείας από μία δικομματική κυβέρνηση που επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της διάλυσης των πάντων και της κατάργησης – ιδιωτικοποίησης όλων ανεξαιρέτως των δημόσιων αγαθών ( Παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, πρόνοια και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, ) είναι άμεσα ορατή και στα σχολεία της Βοιωτίας. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Βοιωτία είναι 36 με 15 από αυτές να είναι ειδικότητες των ΕΠΑΛ. Σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας η κατάσταση είναι τραγική. Οι μαθητές του τομέα υγείας κινδυνεύουν να χάσουν την χρονιά!

Συνάδελφοι, τη σχολική χρονιά που μας πέρασε ο κλάδος μας βρέθηκε αντιμέτωπος με μία σειρά τραυματικών γεγονότων που συνιστούν πρόκληση για τον ίδιο και κίνδυνο άμεσο για το μέλλον της Δημόσιας Παιδείας. Η διαθεσιμότητα 2200 συναδέλφων αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το πιο τραυματικό γεγονός, αυτό με τις βαρύτερες συνέπειες και με τη μεγαλύτερη πραγματική και συμβολική σημασία: για πρώτη φορά μόνιμοι εκπαιδευτικοί, με ακαδημαϊκούς τίτλους και κατάρτιση πετιούνται, με μία απλή μονοκονδυλιά, εκτός του δημόσιου σχολείου και οι μαθητές τους αφήνονται ξεκρέμαστοι στην τύχη τους από μία παγερά αδιάφορη κυβέρνηση! Ο κλάδος μας δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντιδράσει απέναντι σε μία κυβέρνηση που δεν δίσταζε να θυσιάσει τις ζωές και το μέλλον μαθητών και εκπαιδευτικών εκτελώντας «συμβόλαια ξαφνικού θανάτου» για λογαριασμό της Τρόϊκας.

Η 5μερη επαναλαμβανόμενη απεργία ήταν το αποκορύφωμα των διεργασιών που είχαν ξεκινήσει το Μάη, συνεχίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι και κορυφώθηκαν το Σεπτέμβριο. Ψηφίστηκε από χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε μαζικές συνελεύσεις και ήταν η κατάλληλη αγωνιστική απάντηση, η μόνη που αντιστοιχούσε πλήρως στη σοβαρότητα της κατάστασης και στο μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζαμε. Η 5μερη απεργία οδήγησε, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, σε μαζικά ποσοστά συμμετοχής τις τρεις πρώτες ημέρες- και αυτό παρά την προσπάθεια υπονόμευσης της και διασποράς ηττοπάθειας- από τον φιλοκυβερνητικό συνδικαλισμό αλλά ακόμη και από κομμάτια της θεσμικής Αριστεράς. Η μείωση της συμμετοχής τις τελευταίες μέρες οφείλεται στο ότι ο κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με αντικειμενικές δυσκολίες υπαρκτές και αλλά και με υποκειμενικές αδυναμίες, συνέπεια πολλών ετών αγωνιστικής απάθειας και δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τους φόβους και τους ενδοιασμούς του, στέλνοντας στην ηγεσία της ΟΛΜΕ ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης του αγώνα. Το τέλος της απεργίας χωρίς την επίτευξη απτών πρακτικών αποτελεσμάτων βρήκε τον κλάδο μας αντιμέτωπο με ακόμη οξύτερα προβλήματα και τη δημόσια Παιδεία σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης. Τίποτα δεν θα ήταν πιο καταστροφικό από το να υποκύψουμε ως κλάδος στην αναζήτηση ατομικών λύσεων, στον κανιβαλισμό και στο αλληλοφάγωμα- ή σε μία λογική στρουθοκαμηλισμού και άρνησης αναγνώρισης της αιτίας του προβλήματος : την καταστροφική πολιτική μίας εθελόδουλης κυβέρνησης που φορτώνει τις συνέπειες της καπιταλιστικής χρηματοπιστωτικής κρίσης στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Η απεργία του Σεπτεμβρίου πρέπει να ακολουθηθεί από νέους αγώνες. Μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και την ενεργοποίηση των επιτροπών αγώνα, να ανασυνταχθούμε και να ξαναβρούμε το νήμα του αγώνα διαρκείας, αξιολογώντας εκ νέου ποιες μορφές πάλης είναι ξεπερασμένες και ποιες νέες πρέπει να επινοηθούν, ερχόμενοι σε επαφή με άλλους κλάδους που βιώνουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής κοινωνικής λεηλασίας, συντονίζοντας τον αγώνα μας με αυτούς καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Πρώτο βήμα προς αυτό είναι η οριστική αποκαθήλωση του φιλοκυβερνητικού συνδικαλισμού, η περιθωριοποίηση των εκτελεστών της κυβερνητικής πολιτικής και όλων αυτών που εντελώς υποκριτικά καταδικάζουν την μνημονιακή πολιτική, αλλά πρακτικά συμβάλλουν έντεχνα στην εφαρμογή της μέσω ενός «συνδικαλισμού εξυπηρετήσεων» και ενδυόμενοι τον μανδύα του «υπερκομματικού» ή του «ανεξάρτητου». Είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα, πρέπει να γίνει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Να αποτελέσουν οι εκλογές για το νέο ΔΣ των ΕΛΜΕ το γεγονός εκείνο που θα βάλει τέρμα στη μεθοδευμένη πολιτική διάλυσης της Δημόσιας Παιδείας και θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική περιθωριοποίηση των φανερών και κρυφών «συνδικαλιστικών» υποστηρικτών της: είναι το πρώτο από μία σειρά καθήκοντα που ο κλάδος μας πρέπει να φέρει εις πέρας για να ανοίξει ο δρόμος για τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας!

Όλοι στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ την Πέμπτη 28/11

στις 9 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας στην Λιβαδειά.

Tags: Παρεμβάσεις Βοιωτίας Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
νημα, ενιαιο μισθολογιο, tweet, νημα, σχολεια, πανελλαδικες 2012, ΕΡΤ, ιεκ, μισθολογιο, επαλ, απεργια, καλοκαιρι, οφείλεται, ολμε, εκλογες, ελμε, λιβαδειά, tags, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, απεργια μετρο, απεργια υπα, απεργια μμε, αυθαιρετα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια ταξι, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, ιταλια εκλογες, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, αναπληρωτες, βημα, επαλ, ηγεσια, ολμε, σαρωτικο, τηλεοραση, τυχη, υγεια, αγωνες, αυξηση, απιστευτο, βοιωτια, γεγονος, γινει, δρομος, εκπαιδευση, ελμε, εξετασεις, ερχεται, ετων, ιδια, ιδιο, θυμιζει, θυσια, κυβερνηση, κυμα, λιβαδειά, λυκειο, μαη, μειωση, ονομα, οφείλεται, πεμπτη, ποιοτητα, προβληματα, ρυθμισεις, σειρα, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, φυσικα, φορα, ωρες, εφαρμογη, χωρα, μπροστα, tweet, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα