Παρέμβαση ΗΠΑ στο Λίβανο με στόχο Συρία και Ιράν

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

  Επέμβαση με τη μορφή της "βοήθειας" φαίνεται να ετοιμάζουν οι ΗΠΑ μέσω Λιβάνου μετά και τις δηλώσεις Κλίντον για τις βομβιστικές επιθέσεις. Η περιοχή είναι έτοιμη για ανάφλεξη με όλες τις γύρω χώρες να βρίσκονται σε αναταραχή και με τις ΗΠΑ να έχουν βάλει το χέρι τους στα περισσότερα μέτωπα.

Στην επίθεση της Παρασκευής είχαν χάσει τη ζωή τους οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της υπηρεσίας

πληροφοριών της λιβανεζικής αστυνομίας Ουισάμ αλ-Χασάν -σουνίτης, προσκείμενος στη λιβανεζική αντιπολίτευση, ο οποίος είχε αποκαλύψει «δίκτυο» Σύρων καθεστωτικών στο Λίβανο.

Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τη Βηρυττό να διαλευκάνει την υπόθεση.

Η Κλίντον «υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των πολιτικών αρχηγών σε αυτή την ευαίσθητη συγκυρία ώστε να κυριαρχήσει η ψυχραιμία και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για την επίθεση», όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συγκρούσεις στο κέντρο της Βηρυτού την Κυριακή, μετά την κηδεία των θυμάτων της επίθεσης, έρχονται να δυναμιτίσουν την πολιτική κρίση στο Λίβανο. Ο πόλεμος στη γειτονική Συρία έχει αναζωπυρώσει το τελευταίο διάστημα τις εντάσεις στο Λίβανο, όπου οι σχέσεις μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων ουδέποτε εξομαλύνθηκαν πλήρως μετά τον εμφύλιο της περιόδου 1975-1990.

Επιπλέον, η στάση των Λιβανέζων απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία είναι μοιρασμένη: Η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι ο Μικάτι βρίσκεται πολύ κοντά στονΜπασάρ αλ-Άσαντ και τη σύμμαχό του στο Λίβανο Χεζμπολάχ, η οποία και μετέχει στην κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Νατζίμπ Μικάτι είχε δηλώσει το Σάββατο ότι είχε προσφέρει την παραίτησή του στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν ώστε να ανοίξει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Λιβανέζος πρόεδρος του ζήτησε όμως να παραμείνει στο αξίωμα για να βρεθεί διέξοδος.

  H κίνηση αυτή πάντως μόνο αθώα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς 6 χρόνια μετα την ήττα των Αμερικανών στην περιοχή εγείρει πολλούς προβληματισμούς για το ρόλο και τη σχέση που ετοιμάζονται να παίξουν. Η περικύκλωση της Συρίας και του Ιράν μάλλον είναι το πραγματικό ενδιαφέρον αυτής της κίνησης  που στόχο έχει την εξέυρεση συμμαχιών για την προετοιμασία ενός στρατηγικού χτυπήματος.    Tags: ΛίβανοΗΠΑπόλεμος Tweet
Keywords
Τυχαία Θέματα