Παστίλιες, καραμέλες, γλειφιτζούρια και άλλες λιχουδιές!

ΆρθραΑρθρογράφος: Résistance Toujours

Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν…

Κι επειδή μας ζάλισαν με τον Μπαρδέμ και τις παστίλιες του, εμείς λέμε, ότι

η αληθινή αλληλεγγύη δεν εκφράζεται, ούτε με παστίλιες, ούτε με ασπιρίνες, ούτε με χάπια!Αλλοίμονο μας, αν νομίζουμε, ότι κάνουμε, όπως βγαίνουν και λένε οι celebrities, μία τόσο σημαντική (μέχρι και επαναστατική την απεκάλεσαν) πράξη. Βέβαια, άλλο η συμπόνια σε αυτόν που έχει ανάγκη από βοήθεια και άλλο το πώς αυτή εκφράζεται. Και εδώ εμφανίζεται το αντιφατικό δίπολο φιλανθρωπία – αλληλεγγύη.
Δύο έννοιες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

Η αλληλεγγύη απέναντι στον καταπιεσμένο, τον εξαθλιωμένο, τον άπορο, το ζητιάνο, τον πεινασμένο, το μετανάστη, τον άνεργο και δεν ξέρω γω ποιον άλλο, προϋποθέτει σύγκρουση με το σύστημα, που γεννά τις παραπάνω κατηγορίες. Τι νόημα έχει εξάλλου , να θες να ανατρέψεις μια κατάσταση (π.χ. τη φτώχεια), αν δεν πολεμάς αυτόν, που τη δημιουργεί;!

Η φιλανθρωπία, από την άλλη πλευρά, δεν προϋποθέτει αυτή τη σύγκρουση, αφού δεν έρχεται καν σε αντιπαράθεση με το σύστημα και άρα διατηρεί (και θέλει να διατηρήσει) την υπάρχουσα κατάσταση, που γεννά τους καταπιεσμένους και τους εξαθλιωμένους (όπως και τις λοιπές κοινωνικές ομάδες, που ανέφερα – κι όχι μόνο αυτές).Δεν θα κατηγορήσω, προφανώς, τον καθένα, ο οποίος με το δικό του τρόπο του επιλέγει να συμπαρασταθεί και να στηρίξει αυτά τα κοινωνικά στρώματα, που το έχουν ανάγκη (και πλέον αυξάνονται και πληθύνονται). Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, για να δηλωθεί έμπρακτα αυτή η στήριξη, είναι κατ' αρχήν να αναγνωρίσουμε, ποιος είναι ο εχθρός (που αυτός εξάλλου γεννά τους καταπιεσμένους όλης της γης) και να έρθουμε σε σύγκρουση με αυτόν. Αυτή είναι η ουσία της αλληλεγγύης! Δεν είμαστε λοιπόν φιλάνθρωποι. Φιλάνθρωπος είναι η Βαρδινογιάννη (και η κάθε Βαρδινογιάννη),η οποία, όπως λέει και ένα πολύ εύστοχο σχόλιο, έχει την τέχνη να μετατρέπει σε ευγνώμονες ζητιάνους, όλους αυτούς τους εξαθλιωμένους εις βάρος τον οποίων παρασιτεί! Αυτός είναι εξάλλου και ο ρόλος του φιλάνθρωπου.Εμείς από την άλλη, βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό των κολασμένων αυτής της γης και φροντίζουμε να δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας μέσα από την καθημερινή μας πάλη και τους αγώνες μας, μέσα από τον ίδιο τον τρόπο ζωής μας. Κι η αλληλεγγύη αυτή εκφράζεται σε κάθε καταπιεζόμενο άνθρωπο, σε κάθε άνθρωπο, που παλεύει και αγωνίζεται.
Έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε τις βάσεις, για να ανατρέψουμε αυτή τη μαύρη πραγματικότητα, να έρθουμε σε σύγκρουση με αυτό το σάπιο σύστημα και να δημιουργήσουμε μία άλλη κοινωνία, στην οποία δεν θα υπάρχουν οι φτωχοί, οι ζητιάνοι, οι καταπιεσμένοι. Μία κοινωνία, στην οποία δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση και θα είμαστε όλοι ίσοι.Κι ας περιμένει ο Μπαρδέμ να έρθει η επανάσταση με κουτάκια παστίλιες! ( Να και το περιβόητο σποτάκι, που κυκλοφορεί: http://www.youtube.com/watch?v=P9RBg5ux4Ik )

Tweet Ετικέτες: Παστίλιεςκαραμέλεςγλειφιτζούριακαι άλλες λιχουδιές
Keywords
Τυχαία Θέματα