Πέντε μονάδες κάτω Χρυσή Αυγή και Ν.Μιχαλολιάκος

Tweet Κατηγορία: Πολιτική

  Το νέο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue για το Νοέμβριο δημοσιεύτηκε μία ημέρα μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση της βοήθειας.

Τέσσερις στους πέντε

(80%) θεωρούσαν δεδομένο ότι τα μέτρα θα περάσουν, έστω και με απώλειες, στην Βουλή. Η άποψη ότι τα προσωπικά οικονομικά θα γίνουν ακόμη χειρότερα είναι πλέον κυρίαρχη για τρεις στους τέσσερις Ελληνες (75%), ενώ άλλος ένας στους πέντε (20%) εκτιμά ότι θα μείνει ως έχει και μόλις ένας στους είκοσι (5%) πιστεύει ότι «έρχονται καλύτερες ημέρες».

Αντίστοιχο ποσοστό (81%) είναι δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Στον αντίποδα ενός 8% που δηλώνει ότι δεν υπάρχει καν ή καταργήθηκε, υπάρχει ένα 11% πολιτών που παραμένει ικανοποιημένο από το πολίτευμα και την λειτουργία του σήμερα.

Η απογοήτευση από την λειτουργία του πολιτικού συστήματος αντικατοπτρίζεται και στα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας: μετά το οικονομικό (50%) και την ανεργία (41%) εμφανίζεται πλέον ως τρίτη επιλογή τα κόμματα και οι πολιτικοί με 26%. Οι πολίτες φαίνεται να μην ανησυχούν πραγματικά για θέματα όπως η Τάξη και Ασφάλεια (4%), η Μετανάστευση (2%) ή η Ακρίβεια και το κόστος ζωής (2%).

Η Αριστερά ενισχύεται - Βουτιά Χρυσής Αυγής και Μιχαλολιάκου
Ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, με 39% (τέσσερις μονάδες χαμηλότερα), ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει αυξήσει το ποσοστό του στο 31% (από 28%). Αντίθετα, οι πολίτες συνεχίζουν να πιστεύουν στο ίδιο ποσοστό (32%) ότι η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση είναι καλύτερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (24%), αν και η πλειοψηφία απορρίπτει και τις δύο (39%).

Αν η «πίστωση χρόνου» στην επιλογή Σαμαρά και συγκυβέρνησης παραμένει, η αισιοδοξία για την μακροβιότητά της παραμένει περιορισμένη, καθώς πάνω από τρεις στους τέσσερις (76% έναντι 70% τον Οκτώβριο) εκτιμούν ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, έναντι μόλις 18% που θεωρεί ότι θα εξαντληθεί η τετραετία. Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 59% έναντι 26% της Νέας Δημοκρατίας, διευρύνοντας πολύ την απόσταση από την προηγούμενη δημοσκόπηση (48% έναντι 33%).

Από τους πολιτικούς αρχηγούς, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ενισχύθηκαν οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων. Ο Φώτης Κουβέλης παρέμεινε ο πιο δημοφιλής πολιτικός με 49% θετικές γνώμες (1% παραπάνω σε σχέση με τον Οκτώβριο), ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 42% (+1%), τρίτος είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 38% (-1%) και ακολουθούν ο Πάνος Καμμένος με 37% (-3%), η Αλέκα Παπαρήγα με 23% (+2%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 20% (-)και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 15% (ο οποίος κάνει βουτιά πέντε ολόκληρων μονάδων σε ένα μήνα).

Στη δημοτικότητα των κομμάτων προηγείται η ΔΗΜΑΡ με 41% (χωρίς φθορά σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 39% (1% λιγότερο), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 35% (-3%), η Νέα Δημοκρατία

Keywords
Τυχαία Θέματα