Πέθανε ο Στυλιανός Αλεξίου

Tweet

Κορυφαίος αρχαιολόγος αναγνωρισμένης αξίας σε παγκόσμιο επίπεδο, υψηλότατης στάθμης σολωμιστής, κορυφαίος επίσης φιλόλογος, σπουδαίος μεταφραστής ποίησης αλλά και της αρχαιοελληνικής γραμματείας με έσχατο έργο τα αποσπάσματα από την "Οδύσσεια" που μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις "Στιγμή", από τους σημαντικότερους μελετητές και εκδότες της κρητικής λογοτεχνίας, με μνημειώδη την έκδοση του "Ερωτόκριτου", από τους τελευταίους δασκάλους που δημιούργησαν τον κανόνα της παιδείας μας ο Στυλιανός Αλεξίου διέθετε όλα

εκείνα τα δομικά υλικά που τον έκαναν πολυδύναμο αναγεννησιακό άνθρωπο. Ο Στυλιανός Αλεξίου γεννήθηκε το 1921.

Γιος του αρχιμουσικού και μεταφραστή Λευτέρη Αλεξίου, ανιψιός της Γαλάτειας Καζαντζάκη και της Έλλης Αλεξίου, γαλουχήθηκε σε μια λόγια οικογένεια του Ηρακλείου, από την οποία μυήθηκε στις αξίες της τέχνης και των γραμμάτων.

Ήταν ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο δίδαξε από το 1977 έως το 1991, πρώην Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου (1962-1977).
Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Ινστιτούτου και επίτιμος διδάκτωρ των πανεπιστημίων Padova και Κύπρου.

Ανακάλυψε τους υστερομινωικούς τάφους του Λιμένος Κνωσού και τους πρωτομινωικούς θολωτούς τάφους της Λεβήνος (Λέντα). Στο μουσείο Ηρακλείου δημιούργησε μια νέα πτέρυγα και την αίθουσα της Συλλογής Γιαμαλάκη. Ίδρυσε τα μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου. Δημοσίευσε πολλές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Πραγματοποίησε φιλολογικές μελέτες και εκδόσεις έργων ("Έρωτόκριτος", "Απόκοπος", "Βοσκοπούλα", "Διγενής Ακρίτας", "Σολωμός"), καθώς και μελέτες σχετικές με την κοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης στο ΙΕ΄ - ΙΖ΄ αι.

Άλλες εργασίες του αφορούν σε θέματα ιστορικής γλωσσολογίας και σε ετυμολογήσεις λέξεων του κρητικού ιδιώματος και των νέων ελληνικών.
Το 1993 τιμήθηκε με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του, και το 2003 με τον Χρυσού Σταυρό του Τάγματος της Τιμής. Ήταν επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Το τελευταίο του βιβλίο είναι ο "Κρητικός" του Διονυσίου Σολωμού με ερμηνευτικές και γλωσικές σημειώσεις που έχουν γραφτεί ειδικά γι' αυτή την έκδοση, και με στόχο τη διευκόλυνση του αναγνώστη να κατανοήσει ασαφείς ή δυσερμηνευτους σολωμικού στίχους, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από μία εβδομάδα από τις εκδόσεις "Κίχλη".

Πηγή: ΑΥΓΗ

Tags: Στυλιανός Αλεξίου Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα