Πώς τα κατάφεραν έτσι στην 82 Γ.Σ της ΔΟΕ

ΆρθραΑρθρογράφος: Σωτήρης Σκαρτσίλας, Γιώργος Παζάλος

Πώς τα κατάφεραν έτσι στην 82 Γ.Σ της ΔΟΕ :

Ενισχυμένη η Αριστερά- αποδυναμωμένη η προοπτική των αγώνων!

Για άλλη μια φορά το συνέδριο των Αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το συνέδριο της ΔΟΕ, χαρίστηκε στις διαθέσεις και στις δυνάμεις του χτες. Χαρίστηκε στις δυνάμεις εκείνες, ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, που προσδοκούν και ξέρουν ότι θα βρουν τις «άκρες» τους με τη συναλλαγή

και υποταγή τους στις ορέξεις και τα σχέδια σημερινής δικομματικής κυβερνητικής εξουσίας. Προσφέρθηκε στον κυβερνητικό και απαξιωμένο συνδικαλισμό με όλες τις τιμές! Δυστυχώς διαψεύστηκαν απογοητευτικά οι ελπίδες όλων εκείνων των εκπαιδευτικών που προσδοκούσαν ότι το συνέδριο των Αντιπροσώπων τους, είχε τη θέληση και την επιλογή να βάλει τους χειμαζόμενους εκπαιδευτικούς σε τροχιά αγώνα καλώντας ταυτόχρονα όλους τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία να κάνει το μεγάλο βήμα, να διώξει τα ανδρείκελα των εγχώριων και ξένων εγκληματιών που ρουφάνε κάθε ικμάδα της ζωής του.

Σ’ ένα συνέδριο που οι εκπαιδευτικοί της βάσης έστειλαν ενισχυμένο κατά πολύ το σύνολο των δυνάμεων της Αριστεράς, η τελευταία στάθηκε για άλλη μια φορά, για πολλοστή φορά, αρνητική έως ανήμπορη να εκπροσωπήσει και να δώσει πρόταση και διέξοδο στη συνεχή ανηλεή επίθεση που δέχονται οι πρώτοι. Για το ΠΑΜΕ, ούτε λόγος. Κάθε αγωνιστική πρόταση, κάθε πρόταση για απεργία ήταν το κόκκινο πανί. Θύμισε το διάβολο με το λιβάνι. Η δαιμονοποίηση από την πλευρά του ΠΑΜΕ κάθε πραγματικής απεργιακής προοπτικής παρέμεινε για άλλη μια φορά παροιμιώδης. Απ’ την άλλη οι υπερενισχυμένες σε αντιπροσώπους ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ έμειναν και φέτος μέχρι το τέλος εγκλωβισμένες σε μια γραμμή θεματικής επικέντρωσης που, ιδιαίτερα τώρα στον 4ο χρόνο της κρίσης και της ολομέτωπης επίθεσης, τις καθιστά αδύναμες να εκφράσουν καθαρά και αποτελεσματικά το κοινωνικά και πολιτικά αναγκαίο, αλλά και τις διαθέσεις μεγάλου μέρους των συναδέλφων που τις εμπιστεύτηκαν. Η πρόταση πολλών ανεξάρτητων Αντιπροσώπων στο συνέδριο αλλά και του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ για αγώνα με στόχο τη νίκη και την πολιτική και κοινωνική ΑΝΑΤΡΟΠΗ, με απόφαση από το συνέδριο για 5νθήμερη Απεργία με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη και συνέχιση -κατόπιν Γενικών Συνελεύσεων- με την ίδια μορφή μειοψήφησε, αφού συνάντησε είτε την πεισματική άρνηση και αδιέξοδους, κούφιους «αγωνιστικούς» λεονταρισμούς είτε την παραπομπή στις καλένδες και τον αναχωρητισμό των δυνάμεων που προαναφέραμε, ενώ υπήρξε τομή ως προς τη συγκεκριμένη μορφή του αγώνα που προτείναμε με την πρόταση των δυνάμεων των ΕΡΑ για το πρόγραμμα δράσης.

Μ’ αυτές τις τακτικές της περιχαράκωσης, της αναβολής και της ατολμίας, η ανασφάλεια και ο φόβος που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος των συναδέλφων, αν μη τι άλλο συνδαυλίζεται και ενισχύεται. Στην ατολμία, την αναποφασιστικότητα και την άρνηση του αμυνόμενου να σηκώσει κεφάλι να αντιδράσει και να επιτεθεί, ενισχύεται και ενδυναμώνεται ο επιτιθέμενος! Η ένταση της επίθεσης και η αντίδραση της δικομματικής κυβερνητικής λαίλαπας που είναι αποφασισμένη να σαρώσει τα πάντα, να μην αφήσει τίποτα όρθιο, είναι σίγουρο ότι μπροστά την παθητικότητα που επέδειξε η πλειοψηφία των Αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΔΟΕ, θα είναι ανελέητη! Αν μη τι άλλο, μπροστά σ΄αυτή την προοπτική, ακόμα και αν μέρος των συναδέλφων έχει επιλέξει την παθητικότητα και την αδράνεια –παράγωγο της απογοήτευσης- έπρεπε να τους τεθεί το δίλημμα, ακόμα και να αναγκαστούν να επιλέξουν: ή εμείς ή αυτοί! Αν δεν τους διώξουμε, θα μας τελειώσουν! Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχουν μέσες λύσεις! Εδώ που μας έφτασαν δεν μπορούμε να διαφυλάξουμε τίποτα! Μας τα παίρνουν σιγά σιγά και θα μας τα πάρουν όλα.

Αντιπρόσωποι του ριζοσπαστικού τόξου με αγωνιστικές αναφορές, με αποφάσεις Γ.Σ και συλλογικοτήτων στις αποσκευές τους για πραγματικούς αγώνες το επόμενο διάστημα έμειναν τελικά τραγικές φιγούρες κάτω από την πίεση των παραταξιακών μηχανισμών για μια συσπείρωση, που τελικά αποδείχτηκε πως δεν είχε άλλο περιεχόμενο εκτός από την εκλογική αναδιανομή. Προσηλωμένη, σύμπασα η εκπαιδευτική Αριστερά στο συνέδριο των Αντιπροσώπων στον εκλογικό και μόνο στόχο, και μάλιστα την ώρα του μεγάλου χαμού στη δημόσια εκπαίδευση, εννοώντας με τη στάση της πως η ανάπτυξη των αγώνων εξαρτάται από την εκλογική ενίσχυση, απομακρύνει όλο και πιο πολύ τους εκπαιδευτικούς από την επιλογή της σύγκρουσης.

Το θέμα πλέον είναι εάν οι εκπαιδευτικοί που πένονται και θα αρχίσουν –αν όχι ήδη- να βιώνουν το σχολείο της βαρβαρότητας, θα βρουν τη γνώση και το σθένος να ξεκινήσουν τον αγώνα από τα «κάτω». Τον αγώνα τον δικό τους για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ!

Σωτήρης Σκαρτσίλας , Γιώργος Παζάλος

Αντιπρόσωποι στην 82η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

Tweet Ετικέτες: Σωτήρης ΣκαρτσίλαςΓιώργος Παζάλος82η ΓΣ ΔΟΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα