Πούτιν: Απαράδεκτη η όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» σε συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Οι δύο πρόεδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν «επί μακρόν σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής Ασίας -Ευρώπης, στο Μιλάνο.

Τα παραπάνω ανέφερε σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδη, σημειώνοντας ότι

η προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση δε θα γίνει.

Η συζήτηση των δύο ηγετών, προστίθεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφορούσε σε όλο φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς, επίσης, και την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με αφορμή την τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους, αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πούτιν, επανέλαβε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Οι δύο ηγέτες, καταλήγει η δήλωση, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να διευθετηθούν επισκέψεις εκατέρωθεν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασκήσεις με βολές ρουκετών θα διενεργήσει το Ρωσικό Ναυτικό από τις 20 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Οι ασκήσεις αρχίζουν την ίδια ημέρα που τίθεται σε ισχύ η τουρκική οδηγία για σεισμογραφικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Tags: ΠούτινΑναστασιάδηςΚύπρος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα