Ψήφισμα Συλλόγου Διδασκόντων 2ου ΕΚ Δυτικής Αττικής σχετικά με ενέργειες που δρομολογεί η περιφέρεια Αττικής

Tweet

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 2ΟΥ ΕΚ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Θέλουμε να ενημερώσουμε για τις ενέργειες που δρομολογούνται από τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης σχετικά με την «ποιοτική αξιολόγηση» δομών του 2ου ΕΚ Δυτικής Αττικής (πρώην ΣΕΚ) που εδρεύει στα Άνω Λιόσια και εξυπηρετεί για εργαστηριακή άσκηση μαθητές κυρίως από το Δήμο Φυλής (Άνω Λιόσια - Ζεφύρι - Φυλή) που φοιτούν στο ΕΠΑΛ και

στην ΕΠΑΣ της περιοχής.

Η «ποιοτική αξιολόγηση» αυτή έχει ως σκοπό να μειώσει δομές συγχωνεύοντας αυτές με δομές άλλων ΕΚ όμορων Δήμων. Για το σκοπό αυτό το σχολείο μας έπρεπε με εντολή του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής να προβεί σε έγγραφη «ποιοτική αποτίμηση» των δομών και των εργαστηριακών χώρων του ΕΚ εντός 6 ωρών!!! Σε συνέχεια αυτής της διαδικασίας εξπρές, που βαφτίστηκε «ποιοτική αξιολόγηση δομών», μας επισκέφτηκε και σχολικός σύμβουλος συγκεκριμένης ειδικότητας. Με εντολή από την περιφέρεια ήρθε να αξιολογήσει τις δομές και τα εργαστήρια ευθύνης του για να συντάξει «αξιολογική έκθεση» στον περιφερειακό διευθυντή ώστε να δρομολογηθούν τα σχέδια για κατάργηση-συγχώνευση των υφιστάμενων δομών και τη μεταφορά μαθητών σε ΕΚ όμορου Δήμου.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την απόφαση του καλοκαιριού, που κατάργησε εν μια νυκτί το 40% της επαγγελματικής εκπαίδευσης στερώντας από τα παιδιά του Δήμου Φυλής τα επαγγέλματα υγείας, δρομολογείται εκ νέου διωγμός των μαθητών μας από την επαγγελματική εκπαίδευση.

Στην περιοχή μας λοιπόν, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες είναι ήδη υποβαθμισμένη, από την ύπαρξη της μοναδικής χωματερής 4.000.000 και πλέον κατοίκων του λεκανοπεδίου, με πληθυσμό ο οποίος μαστίζεται από προβλήματα υγείας λόγω ακριβώς της ύπαρξης της χωματερής (έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένας καρκινοπαθής ανά δύο οικογένειες), με προβλήματα ανεργίας, μειονοτήτων, αυξημένης εγκληματικότητας, δρομολογείται η κατάργηση μιας δομής εκπαίδευσης που βοηθά την επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών μας με απρόβλεπτες συνέπειες όπως:

Αποδεδειγμένη μαθητική διαρροή

Μεγάλη αύξηση της παραβατικότητας

Περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θέλουμε να τονίσουμε ότι το 2ο ΕΚ λειτουργεί υποδειγματικά επιτελώντας το σκοπό του, συμμετέχει, υλοποιεί και υποστηρίζει ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις πέραν της διδασκαλίας και της υποστήριξης εργαστηριακών μαθημάτων και αξιοποιεί τον εργαστηριακό εξοπλισμό στο έπακρο. Ο εξοπλισμός των εργαστηρίων καλύπτει πλήρως τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών και ύλη πέραν αυτών, μέσω κατασκευών και αναπτυγμάτων που έχουν δημιουργηθεί από τους υπεύθυνους εργαστηρίων και των τομεαρχών. Το ΕΚ για να προωθήσει τη διδασκαλία και τη μάθηση αναπτύσσει δραστηριότητες εντός και εκτός του σχολικού συγκείμενου. Πιο συγκεκριμένα, δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συμμετέχουν σε προγράμματα και δράσεις που υποστηρίζουν τη διδασκαλία μέσω ομαδοσυνεργατικών μεθόδων, ανάπτυξης project, με χρήση παράλληλων πηγών μάθησης εμπλέκοντας την τοπική κοινωνία, τους γονείς και τους φορείς της περιοχής.

Το αποτυχημένο μοντέλο προηγούμενων ετών (προ 2007), όπου μαθητές, λόγω της μη ύπαρξης εργαστηρίων σε ορισμένους τομείς (π.χ. ηλεκτρονικών-ηλεκτρολόγων) στο 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής, έπρεπε να μετακινηθούν σε εργαστηριακά κέντρα όμορων δήμων, είχε ως αποτέλεσμα το μαθητικό δυναμικό των τομέων αυτών να φυλλορροεί σταθερά, αν και πολλοί μαθητές εξέφραζαν την επιθυμία να τους ακολουθήσουν. Η απροθυμία των μαθητών να μετακινηθούν από το σχολείο της περιοχής τους έφτανε και στη σχολική εγκατάλειψη, εφόσον στερούνταν το βασικό δικαίωμα των ίσων ευκαιριών για μάθηση και επαγγελματική ανάπτυξη.

Αυτή η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με τη δημιουργία των εργαστηρίων για τους τομείς αυτούς στο 2ο ΕΚ, ενδυναμώνοντας την παροχή ίσων ευκαιριών μάθησης για όλα τα παιδιά στο σχολείο της γειτονίας τους σύμφωνα και με τη διακήρυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Σαλαμάνκα, 1994). Η επιλογή αυτή αποδεικνύεται σωστή καθώς στα χρόνια που ακολούθησαν, οι ειδικότητες αύξησαν εντυπωσιακά το μαθητικό τους δυναμικό και συνεχίζουν να εμφανίζουν σταθερά αυξητική πορεία. Για παράδειγμα κατά τη φετινή χρονιά, οι Ηλεκτρονικοί έχουν 52 συνολικά μαθητές στις δύο τάξεις (28 στη Β’ και 24 στη Γ’) γεγονός που την καθιστά ίσως την πολυπληθέστερη ειδικότητα Ηλεκτρονικών σε όλη την περιφέρεια Αττικής.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην εγκατάσταση των εργαστηρίων στην περιοχή που ζουν και αλληλεπιδρούν οι μαθητές και οι γονείς τους και στα πλήρως λειτουργικά εργαστήρια, το σύγχρονο εξοπλισμό τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρετεί χρόνια στη περιοχή και έχει αναπτύξει δεσμούς με την τοπική κοινωνία. Έτσι, τα υπερσύγχρονα και ακριβά εργαστήρια, που έχει και ανανεώνει συνεχώς το ΕΚ αποτελούν στολίδι για την υποβαθμισμένη κοινωνία των περιοχών Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου - Φυλής, και η αναγκαιότητά τους εκτός από χρήσιμη κρίνεται και απαραίτητη για την περιοχή. Ο εξοπλισμός των εργαστηρίων εκτός από την άσκηση των μαθητών χρησιμοποιείται και για άλλες δράσεις σε συνεργασία με φορείς της περιοχής. Για παράδειγμα, εκτός από την υποστήριξη τέτοιων δράσεων με την υλικοτεχνική υποδομή, έχουν δημιουργηθεί και βίντεο γύρω από κοινωνικά θέματα, θέματα υγιεινής και ασφάλειας, για πολιτιστικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς.

Έτσι, ο λόγος ύπαρξης όλων των εργαστηριακών δομών στο 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής εκτός από το μαθησιακό και διδακτικό έργο που προβάλλει με επιτυχία παρέχοντας ίσες ευκαιρίες για μάθηση, επαγγελματική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση στο τοπικό συγκείμενο όπου αλληλεπιδρά το συνεχώς αυξανόμενο μαθητικό δυναμικό της επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα στερήσει και στην ευρύτερη κοινωνία σημαντικές και ουσιαστικές υπηρεσίες που έχει ανάγκη και δικαιούται.

Περιμένουμε από όλους τους φορείς και δημότες της περιοχής και ιδίως από αυτούς που έχουν, λόγω θέσης, την ευθύνη για την πρόοδό της, να αντισταθούν με όλες τους τις δυνάμεις και με όποιο τρόπο θεωρούν δόκιμο, στην αποτροπή της κατάργησης οποιασδήποτε δομής επαγγελματικής εκπαίδευσης, αλλά και να συμβάλουν στην ουσιαστική ενδυνάμωσή της.

Άνω Λιόσια, 29/11/13,

Οι καθηγητές του 2ου ΕΚ

(ακολουθούν υπογραφές)

Tags: 2ο ΕΚ Δυτικής Αττικής Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα