Σαμαράς: Χαράτσι και απολύσεις το 2013

Πολιτική

Επιμέλεια: alfavita.gr - Χρήστος Κωστόπουλος Δίνοντας την εντύπωση ότι διαπραγματεύεται σκληρά με την τρόικα, η κυβέρνηση προχωρά σε πλήρη, σχεδόν, ευθυγράμμιση με τις τροϊκανές υποδείξεις. Έτσι, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, μεταξύ των οποίων φέρεται να είναι ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση δείχνει σκληρά

αποφασισμένη: Να προχωρήσει σε μαζικές αθρόες απολύσεις που θα υπερβαίνουν μέσα στο 2013 ακόμα και τις 25.000 "διαθεσιμότητες", που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο.

Να επιβάλει και το 2013, αντί της πρόβλεψης μέχρι το 2012, το «χαράτσι» στα ακίνητα, ίσως κατά τι μειωμένο, που θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Να περιορίσει δραστικά τις διευκολυντικές ρυθμίσεις στα ενήμερα ενυπόθηκα τραπεζικά δάνεια και στις υποχρεώσεις των πολιτών στα Ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο. Να παρέμβει δραστικά για περικοπές δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στις εισπράξεις και δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για τη δόση και δεν χρειάζεται η επιστροφή της στην Αθήνα για την εκταμίευση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες. Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού ο Πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε επανειλημμένα στις επενδύσεις και στις δυνατότητες ανάπτυξης, ποντάροντας στο επικοινωνιακό παιχνίδι που θα δώσει χρόνο στην τρικομματική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ διαβεβαίωνε, ότι «δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τη λύση που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα».

Η κυβέρνηση φαίνεται να παραγνωρίζει την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας που σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ το 2013 θα χαθούν από τα λουκέτα στις μικροεπιχειρήσεις, 195.000 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα τα στοιχεία από όλες τις μετρήσεις δείχνουν τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός με πιο πρόσφατη αυτή που επισημαίνει ότι 7 στους 10 έλληνες έχουν περιορίσει μέχρι και το ψωμί από τα βασικά είδη διατροφής τους.

Ανύπαρκτα είναι και τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν έχουν κανένα πραγματικό αποτέλεσμα στην δημοσιονομική εξυγίανση.

Η αντιφατική όμως αυτή διάσταση των εικόνων φαίνεται οτι πέραν από μια προσπάθεια ισορρόπησης των αντιδράσεων, μάλλον φέρνει στην επιφάνεια και τους έντονους τριγμούς που διαπερνούν το περιβάλλον του πρωθυπουργού, κυρίως στη δυνατότητα η βαλίτσα της πολιτικής σταθερότητας να ταξιδέψει μακριά. Τα επικοινωνιακά κόλπα φαίνεται να τελειώνουν και κινδυνεύει να μείνει η κυβέρνηση μόνο με τις δυνάμεις καταστολής να προσπαθούν να πείσουν ότι θα έρθει η ανάπτυξη.

Tags: ΣαμαράςτρόικακυβέρνησηΧρήστος Κωστόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα