Σε μια κλωστή η κυβέρνηση, μετράει ψήφους

Tweet Κατηγορία: Πολιτική

  Οριακό το σημείο για την Κυβέρνηση. Από το Μαξίμου μετρούν αυτή τη στιγμή το πολύ 155 βουλευτές που θα που “ναι” στο πακέτο των μέτρων, όμως αυτό δεν αρκεί καθώς με ένα μίνιμουμ ψήφων αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο 152, όλα είναι ανοιχτά.    Έτσι δικαιολογούνται οι χθεσινές συναντήσεις με τους κυρίους Σαμαρά και Βενιζέλο να “μαρκάρουν” στενά τον Φώτη Κουβέλη

ώστε να περάσει το πακέτο και να μην μπει η χώρα σε εκλογική περιπέτεια, καθώς κάτι τέτοιο θα σημάνει η καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου.   Τα μέτρα κατατίθενται σήμερα.   Στα τρία κόμματα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.    Στη Ν.Δ. η αίσθηση είναι πως η κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι... μασίφ. Ο Α. Σαμαράς μετράει με “ναι” όλους τους βουλευτές, ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ μένουν τα ερωτήματα.   Η Ιπποκράτους μοιάζει με βαβελ. Ενώ τα μέτρα έρχονται σε ένα άρθρο υπάρχουν βουλευτές που λένε όχι σε επιμέρους θέματα λέγοντας ότι θα τα καταψηφίσουν, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν ολόκληρο το πακέτο.   Πολλοί κοιτούν προς τη μεριά του Κ. Σκανδαλίδη που βρίσκεται λένε πολλοί μεταξύ “όχι” και αποχής. Όποια επιλογή από τις δύο και αν κάνει θα ισοδυναμεί με μια λιγότερη ψήφο, ενώ η απόφασή του αναμένεται να επηρεάσει και άλλους.   Η κοινοβουλευτική δύναμη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι, μετά τις διαγραφές :   ΝΔ 127   ΠΑΣΟΚ 32 (μετά την ανεξαρτητοποίηση του Μιχάλη Κασσή) άρα αθροίζουν 159   Υπάρχει η εκτίμηση για 5 απώλειες από το ΠαΣοΚ και σε αυτό το σενάριο θα αθροίσουν:   ΝΔ 127   ΠΑΣΟΚ 27 = 154, οπότε και περνάει το πολυνομοσχέδιο.   Σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ να δηλώσει «παρών» τότε αρκούν 151 ψήφοι.   Αν επιλεγεί η αποχή από τη ΔΗΜΑΡ, το πακέτο των μέτρων μπορεί να εγκριθεί και με μικρότερη πλειοψηφία, με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα κρίνεται από τους παρόντες. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε περίπτωση αποχής της ΔΗΜΑΡ η αναγκαία πλειοψηφία πέφτει στους 142 βουλευτές.   Ωστόσο, στην περίπτωση που το πακέτο εγκριθεί με λιγότερες από 151 ψήφους, τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης των μέτρων και πραγματικής δυνατότητας της κυβέρνησης για την εφαρμογή τους.  

 

Σίγουρα το μέγεθος των κινητοποιήσεων και η αυτοποεποίθεση του κόσμου θα καθορίσει πολλά σε αυτή την απεργία καθώς θα είναι πρώτη φορά που διακυβεύεται το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας.

Tags: μέτρακυβέρνησηαπεργίεςΣαμαράςΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ Tweet
Keywords
Τυχαία Θέματα