Σε θέσεις μάχης για να μπλοκάρουμε την αξιολόγηση

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα «ερωτηματολόγιο», με το οποίο καλεί τους εκπαιδευτικούς να διατυπώσουν γνώμη πάνω στο ζήτημα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα, έχει ήδη συσταθεί «επιτροπή εμπειρογνωμόνων» με τη συμμετοχή

στελεχών εκπαίδευσης, η οποία θα καταλήξει σε πόρισμα μέσα στον Οκτώβρη.

Στη συνέχεια, το υπουργείο θα προχωρήσει σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Ορισμένες παρατηρήσεις γύρω από το «ερωτηματολόγιο»:

1. Είναι φανερή η προσπάθεια του υπουργείου να λειάνει τις «οξείες γωνίες», να συσκοτίσει τον πραγματικό χαρακτήρα της αξιολόγησης. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Η καθολική αντίδραση που συνάντησε η περιβόητη εγκύκλιος «για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας» της τότε υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, από γονιούς και εκπαιδευτικούς (απορρίφθηκε από το 97% των σχολείων!), έκανε το υπουργείο να αλλάξει τακτική, αλλά όχι στρατηγική. Εχουν σκόπιμα απαλειφθεί ερωτήσεις όπως: «Ο δήμος υποστηρίζει οικονομικά το σχολείο; Ο Σύλλογος Γονέων ενισχύει οικονομικά το σχολείο; Ποια είναι η χρήση του κτιρίου για δραστηριότητες ή εκδηλώσεις από άλλους φορείς και ποιες οι ενέργειες αξιοποίησης πόρων;». Τα κριτήρια αξιολόγησης αυτά δεν αποτελούσαν ασφαλώς πατέντα της Διαμαντοπούλου. Είναι γραμμένα στα κείμενα του ΟΟΣΑ, ισχύουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ που εφαρμόζεται η αξιολόγηση. Εκεί που τα σχολεία λειτουργούν σαν Ανώνυμες Εταιρείες, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ο ελιγμός ωστόσο του υπουργείου αποδεικνύει τη δύναμη του κινήματος των γονιών και των εκπαιδευτικών, τη δύναμη του ενιαίου αγώνα τους, αλλά και τα νέα «τυράκια» που στήνονται για να πιαστούν γονείς και εκπαιδευτικοί στη «φάκα της αξιολόγησης».

2. Το ερωτηματολόγιο είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο, ώστε να δημιουργείται η εντύπωση πως η αξιολόγηση είναι μια διαδικασία που σκοπεύει να αναβαθμίσει την εκπαιδευτική διαδικασία, να κάνει καλύτερο το σχολείο και το δάσκαλο. Στα πλαίσια αυτά, το ερωτηματολόγιο εξετάζει ουσιαστικά το βαθμό συμφωνίας με την αξιολόγηση και όχι φυσικά την ενδεχόμενη διαφωνία με αυτήν.

Τα ψέματα όμως σώθηκαν και κανένας πια δεν μπορεί να κρυφτεί!

Μόλις πριν λίγες μέρες με απόφαση του υπουργείου (Φ.361.22/116672/Δ1) καθορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στα πρότυπα σχολεία.

Σημειώνουμε ότι τα πρότυπα σχολεία, με το νόμο 3966/2011, λειτουργούν ως πιλότος ουσιαστικά για την προώθηση της αξιολόγησης και του νέου σχολείου, σαν δοκιμαστικός σωλήνας.

Συγκεκριμένα:

Ο εκπαιδευτικός δεν έχει πια οργανική θέση. Κρίνεται κάθε πέντε χρόνια για το αν θα παραμείνει στο σχολείο, με μέγιστο χρόνο παραμονής τις δύο πενταετίες. Ο σχολικός σύμβουλος της ειδικότητας μπαίνει στην τάξη και βαθμολογεί. Τον εκπαιδευτικό αξιολογούν επίσης και ο σχολικός σύμβουλος του σχολείου καθώς και ο διευθυντής
Keywords
Τυχαία Θέματα