Στα 40,6 δισ. ευρώ το "δημοσιονομικό κενό" για την πενταετία 2013-2016

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Στα 40,6 δισ. ευρώ το \"δημοσιονομικό κενό\" για την πενταετία 2013-2016 Στα 40,6 δισ. ευρώ εκτινάσσεται το δημοσιονομικό \"κενό\" για την τετραετία 2013-2016 μετά και την προεξοφληθείσα διετή επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ και
πλέον επικάθεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια 10 εκατομμυρίων Ελλήνων η διετής παράταση των Μνημονίων. Και βέβαια παίρνει νέα τροπή και το \"θρίλερ\" της προσαρμογής του δημοσίου χρέους, καθώς οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως τίθεται πλέον ζήτημα υποχώρησής του κάτω του 120% του ΑΕΠ, ενδεχομένως και μετά το 2020, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την \"ομηρία\" υπό την οποία ήδη τελεί η Ελλάδα.
Γ. Στουρνάρας: στα 13 με 15 δισ. ευρώ το \"κενό χρηματοδότησης\"
Το παραπάνω ποσό προκύπτει μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Reuters ότι εάν δοθεί στην Ελλάδα διετής επιμήκυνση για την επίτευξη των στόχων, τότε το κενό χρηματοδότησης (\"funding gap\") θα κυμανθεί μεταξύ 13 και 15 δισ. ευρώ. Αυτό, προστιθέμενο στα 13,5 δισ. ευρώ που έχει απαιτήσει ως μέτρα η τρόικα για τη διετία 2013-2014 αλλά και τον προϋπολογισθέντα δανεισμό μέσω ομολόγων (ο οποίος προφανώς πλέον δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω προσφυγής στις αγορές) για τη διετία 2015-2016 ύψους 12,1 δισ. ευρώ, οδηγεί σε ένα συνολικό ποσό ύψους 40,6 δισ. ευρώ!

Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε στις δηλώσεις του ότι μπορεί να καλυφθεί το συγκεκριμένο ποσό της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης \"χωρίς επιπλέον βάρος για τους φορολογούμενους της Ευρώπης\". Αυτό σημαίνει είτε πως θα επιβληθούν νέα μέτρα, τα οποία θα συνοδευτούν, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις αναλυτών, είτε από εκδόσεις εντόκων γραμματίων, είτε από μείωση του επιτοκίου στα δάνεια, είτε από μετακύλιση του ελληνικού χρέους που κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Λίγη ώρα πάντως πριν τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στο Reuters, προκάλεσαν αίσθηση (αλλά και σύγχυση) δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Χρ. Σταϊκούρα περί μετακύλισης, οι οποίες μεταφράστηκαν από ορισμένα ΜΜΕ ως αναδιάρθρωση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στη Βουλή έκανε λόγο για μια σειρά από υποθέσεις σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας: «...Με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το ευρωσύστημα ανέρχονται σε 28 δισ. ευρώ περίπου, θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεών τους, εντός του πλαισίου και των νομικών περιορισμών της συνθήκης της Λισσαβώνα για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης...\". Από το γραφείο Τύπου του Χρ. Σταϊκούρα αναφέρθηκε ότι \"επειδή σε μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου αναγράφεται ότι, στην απάντηση που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας σε ερώτηση βουλευτή, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού

Keywords
Τυχαία Θέματα