Στο 1% των νοικοκυριών της Γης ανήκει το 39% του πλούτου

ΚοινωνίαΤο 1% των νοικοκυριών της Γης κατέχει το 39% του συνολικού πλούτου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Boston Consulting Group για τον παγκόσμιο πλούτο το 2013.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο περισσότερος πλούτος βρίσκεται στα χέρια λίγων. Μόλις τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των εξαιρετικά πλούσιων νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 10%, αγγίζοντας τα 13,8 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η ανάκαμψη του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες χώρες υπήρξε ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της

ιδιωτικής περιουσίας των Κροίσων κατά το 2012.

Θετική επίδραση άσκησαν και οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η αύξηση του πλούτου οφείλεται στην επέκταση των αποταμιεύσεων ως ποσοστού του ΑΕΠ, στη δυναμική αύξηση του ΑΕΠ στην Ινδία και την Κίνα, καθώς και στην υψηλή απόδοση των χρηματιστηρίων.

Παρά την κρίση, κι ενώ εκατομμύρια άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο αλλά και στον ανεπτυγμένο κόσμο ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι προβλέψεις για το μέλλον δείχνουν ότι ο ιδιωτικός πλούτος έως το 2017 θα αυξάνεται ετησίως με ρυθμό 4,8% και θα φτάσει εκείνη τη χρονιά τα 171 τρισ. δολάρια.

Tags: πλούτοςφτώχεια
Keywords
Τυχαία Θέματα