Σύλλογος ΠΕ Αν. Αττικής "ο Σωκράτης": Υλοποίηση προγραμμάτων- Ευέλικτη ζώνη

Tweet

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Π.Ε. ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΣΩΚΡΑΤHΣ

Αχαρνές 8/10/2013

Σπ. Κιουρκατιώτη 10 – Αχαρνές

Τηλέφωνο-Φαξ : 210-2460973

Πληροφορίες : Παπαγιαννόπουλος Αποστόλης

Τηλέφωνο : 6978896216

http://syllogos-socratis.gr

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ - ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ

Την ώρα που ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς κανένα σχολείο δε λειτουργεί πλήρως, επανέρχεται από διάφορα στελέχη της εκπαίδευσης η προώθηση προγραμμάτων

μέσα και έξω από την ευέλικτη ζώνη. Καθόλου τυχαίο.

Η πάγια θέση του Συλλόγου μας είναι ενάντια στην ευέλικτη ζώνη και στη δράση ή την είσοδο επιχειρήσεων, ΜΚΟ, ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία.:

Ο Σύλλογος έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην ευέλικτη ζώνη (την οποία χρησιμοποιούμε κι εμείς "ευέλικτα" κάνοντας όποιο μάθημα έχουμε ανάγκη) και στα διάφορα προγράμματα, ντόπια και ευρωπαϊκά, γιατί:

· Αποτελούν στοιχείο διαφοροποίησης-κατηγοριοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών. Σπάνε τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

· Πολλά εμπλέκονται με δήμους και επιχειρήσεις ΜΚΟ ή άλλες.

· Λειτουργούν αποσπασματικά και δίνουν δεξιότητες και όχι γνώση, σε μία ηλικία που τα παιδιά πρέπει να χτίσουν στέρεες γνώσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν αυταπάτες ότι μπορεί μέσα από ένα πρόγραμμα να μάθουν τα παιδιά π.χ. περιβαλλοντική συνείδηση όταν όλο το άλλο πρόγραμμα διαπνέεται από αντιπεριβαλλοντική αντίληψη.

· Πολλά προγράμματα εισάγουν ευέλικτες μορφές εργασίας που είμαστε κάθετα αντίθετοι.

· Άλλα είναι ενταγμένα στα ΕΣΠΑ και παίρνουν επιδοτήσεις για να περνάνε τα μηνύματα της Ε.Ε.

· Και φυσικά θα αποτελούν πλέον στοιχείο αξιολόγησης, άρα θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην κατηγοριοποίηση σχολείων εκπαιδευτικών και μαθητών.

Δεν πρέπει λοιπόν να βάλουμε μόνοι μας τα χέρια μας να βγάλουμε τα μάτια μας.

Εμείς θέλουμε όλο το αναλυτικό πρόγραμμα να διαπνέεται από τις αρχές και τις αξίες που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, να περνάνε μέσα από όλα τα μαθήματα, σε κάθε ευκαιρία και κάθε μέρα κι όχι να περιμένουμε από ένα πρόγραμμα να υλοποιήσει το σκοπό αυτό, κάτι που έτσι κι αλλιώς δε γίνεται.

Ο Σύλλογος σας καλεί να διδάξετε τους μαθητές σας, μέσα κι έξω από την τάξη σας ή στο σχολείο σας, με όποιον τρόπο εσείς νομίζετε προσφορότερο, αλλά να μη συνδέετε την εκπαιδευτική διαδικασία με παρουσίαση της δουλειάς σας στους διευθυντές και σχολικούς συμβούλους (τους αξιολογητές του νέου σχολείου δηλαδή), στους υπευθύνους π.χ. περιβαλλοντικής ή αγωγής υγείας... Δεν τιμάει το σχολείο και τον εκπαιδευτικό να παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες της διεύθυνσης ή και άλλες σχολεία και ονόματα εκπαιδευτικών, στο παιχνίδι ανταγωνισμού που μας στήνουν για να περάσουν την αντιεκπαιδευτική τους λαίλαπα. Μεγαλύτερη τιμή για το δάσκαλο είναι να κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του, όπως την κάνουν οι δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, και να δίνει στους μαθητές του τη μόρφωση που αξίζει στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Συνάδελφοι, πρέπει να πάρει καθένας την ευθύνη του στον τομέα αυτό.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να μην υλοποιήσουν κανένα πρόγραμμα, να συνεχίσουν κανονικά τη δουλειά τους με τα παιδιά, το μάθημά τους, το ημερήσιο πρόγραμμά τους, να μην υποκύπτουν στις πιέσεις διευθυντών και σχολικών συμβούλων και να μη συμβάλλουν τελικά στο πέρασμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, στην εφαρμογή του νέου σχολείου της ημιμάθειας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΠΟΣ

Tags: Σύλλογος ΠΕ Αν. Αττικής Ο Σωκράτης Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα