Σύλλογος ΠΕ η Αθηνά: Δελτίο ενημέρωσης και έκτακτη Γενική Συνέλευση

Ανακοινώσεις

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

« η Αθηνά »

Koρίνης 20, Γαλάτσι. Τηλ-φαξ 210-2912250

e-mail: [email protected]

20 Γενάρη 2013

ΠΡΟΣ:

-τα μέλη του συλλόγου

ΔΟΕ, πρωτοβάθμιοι σύλλογοι

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

· Σας καλούμε όλες και όλους στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου «η Αθηνά», την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013, 7μμ, στο 3ο -4ο Δ.Σ Γαλατσίου.

Για να χαράξουμε την πορεία της συλλογικής
δράσης, της αντίστασης και των αγώνων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Θεοδωρόπουλος Θοδωρής Παζάλος Γιώργος

20 Γενάρη 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

« η Αθηνά »

Κορίνης 20 Γαλάτσι, τηλ-φαξ: 210-2912250

e-mail: [email protected]

ΠΡΟΣ:· Όλα τα μέλη του συλλόγου· Όλους τους συλλόγους διδασκόντων- ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

· Διαδίκτυο

Δελτίο ενημέρωσης

Γενάρης - Φλεβάρης 2013

- αποτελέσματα εκλογών-σύνθεση Δ.Σ,

- πολιτικό-συνδικαλιστικό- αγωνιστικό-διεκδικητικό πλαίσιο , προγραμματισμός δράσης του συλλόγου, πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων

ανακοινώσεις:

- κανονικές άδειες

- ειδική αγωγή

- νέος φορολογικός νόμος

- μπλοκάρισμα σεμιναρίου Φ.Α με θέμα την αξιολόγηση

Θέμα 1ο : Αποτελέσματα εκλογών

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε

258, 3 έδρες (225, 3 έδρες)

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

245, 3 έδρες (172, 3 έδρες)

ΔΑΚΕ

86, 1 έδρα (82, 1 έδρα)

ΕΣΑΚ -ΔΕΕ

79, 1 έδρα (85, 1 έδρα)

ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ

49, 1 έδρα (55, 1έδρα)

Οι εκλογές της 29ης Νοεμβρίου στο σύλλογό μας, με συμμετοχή 797 συναδέλφων (από 710) και με άκυρα -λευκά 80 (από 91), κατέγραψαν τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στο διπλανό πίνακα. Σε παρένθεση είναι τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς.

Θέμα 2ο : Σύνθεση του νέου Δ.Σ

Το νέο Δ.Σ, που προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, μετά την ομόφωνη και διαπαραταξιακή του συγκρότηση έχει την παρακάτω σύνθεση:

Πρόεδρος: Θεοδωρόπουλος Θοδωρής, τηλ 6972878152 ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε )

Αντιπρόεδρος: Παπαδημητρίου Μαρία, τηλ 2102922542 ( ΔΑΚΕ )

Γ. Γραμματέας: Παζάλος Γιώργος, τηλ 6977251778 ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ )

Ειδ. Γραμματέας: Νομικός Δημήτρης, τηλ 6933301996 ( ΕΣΑΚ-ΔΕΕ / ΠΑΜΕ )

Ταμίας: Μαγκανάρης Νίκος, τηλ 6945331775 ( ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ )

Μέλος: Βάθη Φωτεινή, τηλ 6974469312 ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ )

Μέλος: Κατσορίδα Βαρβάρα, τηλ 6945971031 ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε )

Μέλος: Μπερμπατιώτη Δήμητρα, τηλ 6972091673 ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ/ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Π.Ε )

Μέλος: Γκότζος Παύλος, τηλ 6974608381 ( ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ )

Θέμα 3ο: Πολιτικό, συνδικαλιστικό, αγωνιστικό πλαίσιο και προγραμματισμός δράσης του συλλόγου

Α. Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Στην εποχή των μνημονίων και των αντικοινωνικών πολιτικών κυβερνήσεων-τρόικα, εκατομμύρια άνθρωποι σε αυτή τη χώρα είδαν τη ζωή τους να λεηλατείται κι εκατοντάδες χιλιάδες νεολαίοι κι εργαζόμενοι, τρία χρόνια τώρα, βρέθηκαν απέναντι στην αποκρουστική συμμορία των κυβερνώντων, της Τρόικα και των διεθνών τοκογλύφων, αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στα μέτρα της σκληρής λιτότητας, στην απόλυτη εξαθλίωση των εργαζομένων και στην πολιτικοοικονομική κατοχή της χώρας. Δημιούργησαν πρωτόλειες συνθήκες αποκλεισμού του συστήματος και του πολιτικού προσωπικού του, που δυσκολευόταν να βρει τόπο να εμφανιστεί και να σταθεί δημόσια, έξω από την ασφάλεια των τηλεοπτικών παραθύρων και των καλοπληρωμένων bodyguards που τους ακολουθούσαν. Υπεράσπισαν το δικαίωμά τους στη ζωή και στον αγώνα, δημιούργησαν μαχητικά γεγονότα, που δεν έφτασαν για την αποτροπή της ψήφισης των μνημονίων, αλλά αποτελούν παρακαταθήκη μπροστά στην ανάγκη μιας πραγματικής σύγκρουσης, ριζικής αντεπίθεσης και νίκης της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αποτελεί σήμερα τον πολιορκητικό κριό του ΔΝΤ και της ΕΕ στον οδικό χάρτη της πλήρους εφαρμογής των μνημονίων και της επέλασης των δυνάμεων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Καμιά επίκληση της «νωπής εντολής» δε μπορεί να κρύψει, όχι μόνο την προεκλογική εξαπάτηση, αλλά κυρίως τη σοβαρή δυσαρμονία της κυβέρνησης με τις διαθέσεις και με τις εκρηκτικές ανάγκες μιας κοινωνίας που στενάζει. Την ίδια στιγμή οι αναθυμιάσεις από το σάπιο πολιτικό σύστημα, της Λίστας Λαγκάρντ, των διεφθαρμένων κυβερνητικών, κρατικών, πολιτικών αξιωματούχων της υποτέλειας, που έκλεψαν ή κατασπατάλησαν το δημόσιο πλούτο, γεμίζουν και πάλι το κοινοβούλιο, τα υπουργεία και τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν ξεγελούν κανέναν οι συνεχείς απόπειρες επικοινωνιακής διαχείρισης με τους γνωστούς εκβιασμούς «για το ευρώ και την επόμενη δόση», ούτε οι απατηλές κορόνες για επαναδιαπραγμάτευση και επιμήκυνση, ενόσω δρομολογείται ήδη, με λεόντειους όρους και ρήτρες, η νέα δανειακή σύμβαση, που βάζει τη χώρα κάτω από καθεστώς νεοαποικιακής κατοχής και κινεζοποίησης των εργαζομένων της.

Θυμίζουμε ότι το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο και ο προϋπολογισμός, με τα νέα ΒΙΑΙΑ αντικοινωνικά μέτρα, ψηφίστηκαν από μια παραπαίουσα κυβέρνηση 153 βουλευτών, ενώ την ίδια στιγμή έξω από τη βουλή, όλοι οι μηχανισμοί καταστολής (ΜΑΤ, αύρες, ασφαλίτες) πάσχιζαν να διαλύσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των διαδηλωτών και τα διατεταγμένα καθεστωτικά ΜΜΕ παραπληροφορούσαν, διαστρέβλωναν την αλήθεια και έκαναν πλύση εγκεφάλου.

Με την πλήρη εφαρμογή των μνημονίων συνεχίζεται η κοινωνική καταστροφή, ισοπεδώνονται τα εργασιακά δικαιώματα, γυρίζοντας τον κόσμο της εργασίας στον 19ο αιώνα, διαλύεται η δημόσια Υγεία και Παιδεία, καταργείται και το ελάχιστο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, ενταφιάζεται οριστικά ό,τι απέμεινε από το ασφαλιστικό σύστημα. Ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ σκύλας και Χάρυβδης, μεταξύ του συστήματος της κοινωνικής βαρβαρότητας (συγκυβέρνησης-τρόικα, κρατικών μηχανισμών και πλανητικής διακυβέρνησης (ΔΝΤ, Ε.Ε. Διεθνείς τράπεζες, Περιφερειακές Ενώσεις, ΜΜΕ, κλπ) και του ξεπουλημένου στα συμφέροντα της πολιτικής εξουσίας κρατικού συνδικαλισμού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ -διαμεσολαβητή και αποσυμπιεστή των κοινωνικών αγώνων και της εργατικής διαμαρτυρίας.

Το σύστημα των μνημονίων κατάργησε εργατικά και πολιτικά δικαιώματα, πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες, προβάλλοντας το νέο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής- κατανάλωσης, αλλά και της επικοινωνίας με σκοπό το καπιταλιστικό κέρδος και την επανεκκίνηση του συστήματος μέσω μίας νέας διαδικασίας πρωταρχικής συσσώρευσης. Για να περάσουν τα σχέδια τους οι κρατούντες, επιλέγουν τη στρατηγική της έντασης, με κρατική τρομοκρατία και βία, με στοχοποίηση συλλογικοτήτων, αγωνιστών και κοινωνικών, πολιτικών χώρων. Κάθε πράξη αντίστασης, εργατικής, κοινωνικής διαμαρτυρίας και σύγκρουσης την χαρακτηρίζουν ως εστία ανομίας και την ποινικοποιούν.

Η Παιδεία, η Υγεία, τα κοινωνικά αγαθά, η κοινωνική δημόσια περιουσία, η γνώση, η πληροφορία και η εργασία είναι στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης αφού αυτά αποτελούν τους βασικούς πυλώνες παραγωγής υπεραξίας. Αποτελούν λιπαντικό μέσο της κρατικής μηχανής , των κεφαλαίων και της διακίνησής τους.

Ο ιδιότυπος οικονομικός πόλεμος που έχουν κηρύξει τα εγχώρια και διεθνή αφεντικά συγκυβέρνησης-τρόικα στον κόσμο της εργασίας, δημιουργεί τριτοκοσμικές συνθήκες στην κοινωνικής ζωή, στραγγαλίζει την εργασία μέσα στις ίδιες τις μητροπόλεις του καπιταλισμού. Διασπείρουν το φόβο και τον τρόμο. Με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου καταλύουν δημοκρατικές ελευθερίες και προσπαθούν να ελέγχουν τις κοινωνικές αντιστάσεις.

Η ζωή που μας ετοιμάζει η σύγχρονη χούντα της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) έχει εκατομμύρια ανέργους, ανάμεσα τους και χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ως αποτέλεσμα των απολύσεων και των μηδενικών προσλήψεων. Έχει λουκέτα σε σχολεία και νοσοκομεία, απολύσεις των παλιών εργαζομένων ώστε η αγορά εργασίας να «τελειώνει» με δικαιώματα και αποζημιώσεις και δουλεία για όσους εργάζονται. Έχει απίστευτη φορολογική επιδρομή, σπίτια να βγαίνουν στο σφυρί κατά χιλιάδες, την απειλή της αξιολόγησης που θα εξορμά για να υποτάξει και να απολύσει, αύξηση στο ωράριο, απλήρωτη εργασία, δουλειά όποτε κι όταν θέλει η Διοίκηση, το αφεντικό. Έχει λεηλασία του κοινωνικού δημόσιου πλούτου, κάθε σπιθαμή αυτής της γης μετατρέπεται σε φαγοπότι για τα αρπακτικά του κεφαλαίου. Έχει αυταρχισμό, κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, ανελευθερία και προσπάθεια υποταγής στην εργοδοτική και κρατική εξουσία. Έχει φασιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής στο ρόλο του χωροφύλακα-ταγμάτων εφόδου και του σύγχρονου Γκοτζαμάνη, απέναντι στους Έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους που απεργούν, διαδηλώνουν, αγωνίζονται, υπερασπίζονται τα ιδανικά και τις αξίες της ανθρώπινης χειραφέτησης και απελευθέρωσης από το βάρβαρο πολιτικό σύστημα των μνημονίων.

Διανύουμε ήδη την έκτη χρονιά ύφεσης ενώ η μείωση του εθνικού προϊόντος έχει φτάσει το 30%. Το χρέος το 2016 θα αγγίξει το 220% του ΑΕΠ και η ανεργία από 25,4% το 2012 προβλέπεται να εκτιναχθεί στο 29,4% το 2013 και 34,5% το 2016! Την ίδια ώρα, η ανεργία ξεπέρασε το 25% του εργατικού δυναμικού, μετρώντας πια 1.300.000 άνεργους στην Ελλάδα του 2012, οι άστεγοι στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι αρκετές χιλιάδες, οι σιτιζόμενοι στα διάφορα συσσίτια ακόμα περισσότεροι, ενώ η πραγματικότητα των πεινασμένων παιδιών στα σχολεία της χώρας σοκάρει. Και συνεχίζουν με εκβιασμούς, μαύρη προπαγάνδα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και με ιδεολογική τρομοκρατία, να παίρνουν νέα μέτρα:

· Καταργούνται από 1/1/2013 τα υπολείμματα δώρων και επιδομάτων αδείας για όλους τους κρατικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ.

· Απο­λύ­σεις στο Δη­μό­σιο με στόχο 150.000 απο­χω­ρή­σεις έως το 2016 (22000 απολύσεις το 2013). Ο τρό­πος από­λυ­σης θα είναι ένα νέο «πρό­τυ­πο εφε­δρεί­ας» στο οποίο οι «αποχωρήσαντες» θα εντα­χθούν για 12 μήνες.

· Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, διεύρυνση των ατομικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και καθορισμός του κατώτατου μισθού με απόφαση του υπουργού οικονομικών.

· Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, υπολογίζουν ότι θα φέρουν «κέρδος» 1,02 δις. Κατάργηση των δώρων στην κύρια και επικουρική σύνταξη (1,77 δις) μειώσεις σε συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ (1,16 δις) κατάργηση δώρων στην κύρια σύνταξη του ΟΓΑ (717 εκατ.) . Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς και μειώσεις στο εφάπαξ.

· Κατάργηση αφορολόγητου για τα παιδιά, μείωση και κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

· Απολύσεις ! Από την εργασιακή εφεδρεία η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου υπολογίζει να «εισπράξει» 167 εκατ., από τις μειώσεις των αναπληρωτών (74 εκατ.) και τις μειώσεις προσλήψεων σε Παιδεία, Πολιτισμό και Αθλητισμό (12 εκατ.).

· Πρωτόγνωρες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω της μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών (800 εκατ. ευρώ), αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων. Ένα ευρώ για κάθε ιατρική συνταγή, 25 ευρώ για κάθε μέρα στα νοσοκομεία. Μείωση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων που σημαίνει δραματική έλλειψη σε στοιχειώδη υλικά: γάζες, επιδέσμους. Παράλληλα θα αδειάσουν τα νοσοκομεία από προσωπικό αφού προβλέπεται μείωση των εργαζομένων ….κατά 12.851(!) άτομα.

· Κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, ενώ στα επιδόματα ανεργίας εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια. Χορήγηση του ΕΚΑΣ με όριο ηλικίας πάνω από 65 έτη. Οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται και οι μικρομεσαίοι συνθλίβονται. Επανέρχεται στο προσκήνιο η βαθιά ταξική διαίρεση της κοινωνίας με όρους του προηγούμενου αιώνα: πολύ πλούσιοι, πολύ φτωχοί. Καταργείται κάθε κοινωνικό συμβόλαιο προς τον πολίτη σε βασικές συνταγματικές δεσμεύσεις: δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην πρόνοια.

· Αύξηση τιμολογίων ΔΕΗ (μεσοσταθμική αύξηση 10-13%)

· Ιδιωτικοποιήσεις με αρχικό στόχο της συγκυβέρνησης να εισπράξει 50 δις από το ξεπούλημα δημόσιων οργανισμών και δημόσιας γης μέχρι το 2016 (ΕΛΤΑ, ΟΔΙΕ, ΕΛΒΟ, Αστέρας Βουλιαγμένης, περιφερειακά αεροδρόμια, μικρά λιμάνια, μαρίνες, Εγνατία οδός, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ -ακίνητα σε κυκλαδίτικα νησιά, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ).

· Ο νέος φορολογικός νόμος ευνοεί κατά προκλητικό τρόπο το κεφάλαιο. Εισάγει νέους φορολογικούς συντελεστές και αυξημένα χαράτσια που έχουν ως κοινό γνώρισμα την περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων και την επιπλέον επιβάρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων. Η νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει 3 αντί για 8 συντελεστές που είχε μέχρι στιγμής. Αυτή η μεταβολή αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα προς την καθιέρωση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, στο 15% ή το 20% για παράδειγμα, ανεξαρτήτως εισοδήματος, που επιβαρύνει δυσανάλογα τα χαμηλά εισοδήματα και ελαφρύνει τα υψηλά. Ήδη ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% μειώνεται στο 40%. Άμεσα κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που ως τώρα φορολογούνταν με 45%. Μεγάλοι ευνοημένοι του νόμου είναι κι οι ανώνυμες εταιρείες καθώς η επιβάρυνσή τους μειώνεται από το 40% στο 32,8%.

· Για τους μισθωτούς, προκειμένου να διατηρηθεί ακέραιο το ποσό της μείωσης του φόρου (2.100 ευρώ για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων έως 25.000 ευρώ) ο φορολογούμενος απαιτείται να προσκομίσει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του ατομικού εισοδήματος. Η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν δεν συγκεντρωθούν αυτές οι αποδείξεις, στη διαφορά (αξία αποδείξεων που απαιτούνται μείον αξία αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν) επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Δεν περνάνε στην εφορία δαπάνες πετρελαίου θέρμανσης, ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, η καταβαλλόμενη διατροφής μεταξύ συζύγων, κάθε είδους ασφάλιστρα κλπ. Καταργούνται τα αφορολόγητα ποσά των παιδιών και εμφανίζεται το παράδοξο φαινόμενο, όσο περισσότερα παιδιά έχει μια οικογένεια, τόσο περισσότερο να αυξάνονται οι φορολογικές της υποχρεώσεις!

Β. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Στα συσσίτια του στρατού έστειλε το Υπουργείο τους νέους εκπαιδευτικούς των 6ΟΟ ευρώ, ενώ για τους παλαιότερους, αφού τους λεηλάτησε μισθό, σύνταξη, εφάπαξ και όνειρα, ετοιμάζονται για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και να εκβιάσουν με μια πρόωρη σύνταξη πείνας και εξαθλίωσης, αντί συνταξιοδότησης στα 67! Μέσα σε τρία χρόνια μηδενικών διορισμών και υπερπολλαπλάσιων συνταξιοδοτήσεων, 20 χιλιάδες είναι λιγότεροι οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί, ολόκληρα σχολεία εξαφανίστηκαν μαζικά από το χάρτη, χιλιάδες οργανικές θέσεις λεηλατήθηκαν, μορφωτικές ανάγκες καταπατήθηκαν, το εκπαιδευτικό έργο συρρικνώθηκε και όλα τα δημόσια σχολεία παραδόθηκαν στη φτώχεια, στη φτήνια και την εγκατάλειψη. Και συνεχίζουν:

· Αποδομείται το δημόσιο σχολείο, γενικεύονται οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων (2000 σχολεία), προωθείται η αξιολόγηση-χειραγώγηση και η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

· Μείωση του αριθμού του έκτακτου διδακτικού προσωπικού με «εντατικότερη αξιοποίηση του υφιστάμενου» και αύξηση των ωρών διδασκαλίας : δηλαδή, πάγωμα των προσλήψεων, απόλυση των αναπληρωτών που καταδικάζονται σε μόνιμη ανεργία, κάλυψη των κενών με αύξηση ωραρίου και αθρόες υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών από περιοχή σε περιοχή !

· Καταργείται το δωρεάν σχολικό βιβλίο, καθώς τα βιβλία θα χρεώνονται στους γονείς με υποχρέωση επιστροφής ή πληρωμής για όσα δεν επιστραφούν.

· Πλήρη αμφισβήτηση της οργανικής θέσης. Προβλέπονται μεταθέσεις εκπαιδευτικών «για το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και την ποιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και με δαπάνη του Δημοσίου από Διεύθυνση σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, από σχολείο σε σχολείο σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως βαθμίδας εκπαίδευσης και οργανικής θέσης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε περιπτώσεις υπεραριθμίας».

· Τίθεται αυτοδίκαια σε αργία ένας δημόσιος υπάλληλος εάν παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για πειθαρχικό παράπτωμα! Αυτό σημαίνει ότι μια καταγγελία που μπορεί να οδηγήσει σε ΕΔΕ είναι ικανή προϋπόθεση για να τεθεί ένας υπαλληλος σε αργία ! Ο υπάλληλος θα επανέλθει στην υπηρεσία του εάν και όταν απαλλαγεί από τις κατηγορίες !

Πρόκειται για την ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική των Μνημονίων που οξύνεται από την αρχή της νέας χρονιάς με την υποχρηματοδότηση των σχολείων, την απόπειρα βίαιης μείωσης των θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, την απαξίωση των εκπαιδευτικών, την εξαγγελία για αύξηση του διδακτικού ωραρίου και καταλήγει σε έναν πραγματικό διωγμό στην εκπαίδευση με όπλο την αξιολόγηση. Ο Υπουργός Παιδείας, που ανέλαβε εργολαβικά να προωθήσει την κακόφημη αξιολόγηση, δεν πείθει κανέναν με τις δηλώσεις περί μη «τιμωρητικής αξιολόγησης», όταν: 150.000 δ. υπάλληλοι πρόκειται να απολυθούν μέσω της αξιολόγησης, όταν το νέο μισθολόγιο τη θέτει σε εφαρμογή για την κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης και τη διαμόρφωση καθεστώτος μισθολογικής καθήλωσης, ισόβιας ομηρίας και υποταγής, αλλά και όταν ετοιμάζεται νέο κύμα συγχωνεύσεων-καταργήσεων και εγκατάλειψης των σχολείων με πρόσχημα τις «κακές» επιδόσεις στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. «Επιδόσεις» που θα καθορίζουν τη χρηματοδότηση, τη στελέχωση, το μαθητικό πληθυσμό, το προσωπικό, τα πάντα!

Γ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ- ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση αποτελεί κεντρικό μηχανισμό για την εγκατάλειψη της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, την κατάργηση της μονιμότητας των εκπαιδευτικών, την κατασυκοφάντησή τους, την υποταγή, τη διασπορά του φόβου με την προοπτική των μαζικών απολύσεων Στο «νέο» σχολείο η υπουργός, θέλει εκπαιδευτικούς πειθήνιους, υπηκόους, υποταγμένους. Εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική του ΟΟΣΑ, της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της τρόϊκα, διαλύει το δημόσιο σχολείο και καταστρέφει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών με χιλιάδες απολύσεις.

Η διαχρονική θέση του συλλόγου είναι ξεκάθαρη: Δεν έχουμε διαφωνίες που αφορούν τον τρόπο και τις τεχνικές εφαρμογής της αξιολόγησης. Λέμε συνολικά ένα ξεκάθαρο «όχι στην αξιολόγηση», δώσαμε εδώ και χρόνια και δίνουμε και τώρα τη μάχη για να μην περάσει, να τη μπλοκάρουμε στην πράξη, γιατί αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιβολή της άθλιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, τη χειραγώγηση του μάχιμου εκπαιδευτικού και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου. Γι’ αυτό:

· Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και σε από κοινού συλλογική αντίσταση για να μην περάσουν τα εφιαλτικά, για το μέλλον μας, σχέδια του υπουργείου Παιδείας και της συγκυβέρνησης.

· Καλούμε τους συναδέλφους για την υπεράσπιση του συλλογικού μας «όχι στην αξιολόγηση» και στα προγράμματα της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Ο Σύλλογος «Αθηνά» καλύπτει κάθε συνάδελφο και κάθε σύλλογο διδασκόντων σ’ αυτή την κατεύθυνση.

· Το προσεχές διάστημα ο «Σύλλογος Αθηνά», κατόπιν σχετικής ομόφωνης απόφασης θα συνεχίσει να μπλοκάρει κάθε προγραμματισμένο σεμινάριο του υπουργείου που αφορά την αξιολόγηση, καθώς επίσης και θα διαγράψει από το Σύλλογο όσους θα μετέχουν ως αξιολογητές σε οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης.

· Ο Σύλλογος «Αθηνά» το προηγούμενο διάστημα κάλεσε όλους τους Διευθυντές των σχολείων και τους Σχολικούς συμβούλους Διευθυντές των σχ, για να τους γνωστοποιήσει τις θέσεις του συλλόγου ενάντια στην αξιολόγηση-χειραγώγηση και να τους καλέσει να πάρουν θέση στο πλευρό του εκπαιδευτικού κινήματος κόντρα στα σχέδια του νέου επιθεωρητισμού, του κανιβαλισμού και των απολύσεων.

· Κανένας αξιολογητής στην τάξη. Σε κάθε απόπειρα επίσκεψης αξιολογητή και προσπάθεια εφαρμογής της αξιολόγησης καλούμε τους συναδέλφους να καλούν αμέσως το σύλλογο «ΑΘΗΝΑ».

· Καλούμε τη ΔΟΕ να στηριχθεί στις διαθέσεις της πλειοψηφίας των συναδέλφων και να συντονιστεί με τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών συλλόγων για να μπλοκάρουμε την εφαρμογή της.

Γ. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ: ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Zούμε ιστορικές στιγμές: Το σύνολο των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων, που κατακτήθηκαν με αίμα και θυσίες καταργούνται, σε ό,τι αφορά συνθήκες εργασίας, μισθούς αποζημιώσεις , συλλογικές συμβάσεις, απολύσεις, εφεδρεία. Η καταβολή σύνταξης στην εποχή της κρίσης για τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους θα αποτελεί πλέον παρελθόν. Η κοινωνική ασφάλιση συρρικνώνεται και τα καταληστευμένα ταμεία αδυνατούν να καταβάλλουν άμεσα συντάξεις και εφάπαξ. Κοινωνικός εχθρός πλέον είναι εκείνος που δεν αποδέχεται τη νέα συναίνεση της εξουσίας και δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο, το πρόγραμμα σταθερότητας του καθεστώτος, το μεσοπρόθεσμο, τα χαράτσια, τη νέα καθεστωτική συναίνεση, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η δε αυξανόμενη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών από τον κόσμο της εργασίας εντείνει το νέο γύρο κρατικής τρομοκρατίας εισάγοντας το ενδεχόμενο ανοιχτής παρανομίας κάθε κοινωνικοπολιτικής και εργατικής δράσης.

Η συγκυβέρνηση τρεκλίζει κάτω από το βάρος της ασφυκτικής κοινωνικής πίεσης. Ούτε τα σιδερόφραχτα ΜΑΤ, ούτε οι τόνοι των χημικών, ούτε η κρατική βία και ο ξυλοδαρμός των διαδηλωτών, ούτε οι ναζιστικές συμμορίες, ούτε η πληρωμένη δημοσιογραφία, ούτε οι τρικλοποδιές της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας μπορούν να σταματήσουν τη λαϊκή οργή. Όμως, η οργή πρέπει να πάρει δημόσια έκφραση: πρέπει να κατεβεί στο δρόμο και να πάρει καθολικά χαρακτηριστικά, παίρνοντας εμείς, οι εργαζόμενοι της βάσης, την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας, πέρα κι έξω από τα στημένα ραντεβού του, ξεπουλημένου και υποταγμένου στα συμφέροντα της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, κρατικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Μόνο εμείς οι εργαζόμενοι μπορούμε να σταματήσουμε την καταστροφή μας. Δεν χρωστάμε τίποτα και δεν πληρώνουμε τίποτα. Να πληρώσει την καπιταλιστική κρίση η οικονομική ολιγαρχία και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι. Να παλέψουμε για να μην καταντήσουμε σύγχρονοι σκλάβοι εμείς και τα παιδιά μας. Ενότητα όλων των εργαζομένων, αντίσταση και αγώνας μέχρι τη νίκη είναι η μόνη διέξοδος και απάντηση με ένα μεγάλο, πανεκπαιδευτικό, κοινωνικό, εργατικό μέτωπο που θα προβάλλει στόχους, αιτήματα, ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα που θα απαντά στην καπιταλιστική κρίση από την πλευρά των εργαζομένων, ένα μέτωπο ικανό να πετύχει μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές: την ανατροπή της κυβέρνησης, την εκδίωξη της Τρόικα και την ακύρωση όλων των συνθηκών και των συμβάσεων που υπογράφτηκαν μαζί της, την έξοδο από την ΕΕ και την ΟΝΕ, τη μη αναγνώριση-διαγραφή του Χρέους, την κοινωνικοποίηση των τραπεζών, τη φορολόγηση του Κεφαλαίου, την απόδοση στο λαό της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ξεσηκωμός και εξέγερση, για να δοθούν χρήματα σε όλο το κοινωνικό πεδίο για μισθούς – συντάξεις – Υγεία – Πρόνοια - Ασφάλιση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, κοινωνικές υποδομές, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους.

Ένα μέτωπο που θα ζει και θα αναπνέει δικτυωμένο στις Γ.Σ των σωματείων και των γειτονιών, στις πλατείες και στις λαϊκές Συνελεύσεις, στα δίκτυα αλληλεγγύης και στα κινήματα αντίστασης και πολιτικής ανυπακοής, που θα χτίζεται στην ανάγκη ενός πανεργατικού- παλλαϊκού ξεσηκωμού και εξέγερσης και την εκδήλωση γενικής πολιτικής απεργίας διάρκειας ή διακλαδικών απεργιών διάρκειας, καταλήψεων δημόσιων οργανισμών, κρατικών κτιρίων και υπηρεσιών, εκπαιδευτικών υπηρεσιών αλλά και σχολείων -που να γίνουν κέντρα αγώνα, αντιπληροφόρησης, αντιμαθημάτων και δράσης και κοινών συνελεύσεων με γονείς- και άλλων μορφών αγώνα, με μαχητικά συλλαλητήρια σύγκρουσης και αντίστασης, μέχρι την ανατροπή και τη νίκη.

Σήμερα απαιτείται μια διαρκής όξυνση της σύγκρουσης, προϋπόθεση της οποίας είναι η συμμετοχή, η συναπόφαση και κυρίως η στόχευση ότι ο κόσμος της εργασίας μπορεί να πάρει τους αγώνες στα χέρια του. Όλοι μαζί μπορούμε να ανιχνεύσουμε τους παραπάνω νέους τρόπους και μέσα συλλογικής αντίστασης, ώστε να συμβάλλουμε σε μαζικό επίπεδο για τη διεύρυνση της συλλογικής δράσης και σύγκρουσης, να μπλοκάρουμε με κάθε μέσο και τρόπο το πολιτικοοικονομικό σύστημα που μας εξαθλιώνει, να ανατρέψουμε συγκυβέρνηση-τρόικα-Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. και να καταργήσουμε στην πράξη τα μνημόνια, τις δανειακές συμβάσεις και όλα τα αντεργατικά-αντικοινωνικά μέτρα.

Ε. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

· Αγωνιστική καμπάνια σε συντονισμό με γονείς, με μαύρες σημαίες και πανό για κάθε απόπειρα σύμπτυξης τμημάτων συγχώνευσης σχολείων ή υποβιβασμού. Συνέχιση της δράσης των τοπικών επιτροπών αγώνα, εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών ενάντια στις συγχωνεύσεις καταργήσεις σχολικών μονάδων. Να αποφασίσουμε κινήσεις που δε θα «αναγνωρίζουν» και θα «πολεμούν» νέες εισηγήσεις των προθύμων μανδαρίνων για καταργήσεις σχολείων.

· Άμεση συνάντηση με τη νέα Διευθύντρια εκπαίδευσης στην Α΄Αθήνας για πλήρη ενημέρωση προθέσεων, αποφυγή αιφνιδιασμών κατάθεση αιτημάτων, απαίτηση λύσεων.

· Ανάδειξη του ζητήματος της υποχρηματοδότησης των σχολείων και παραστάσεις διαμαρτυρίας στους Δήμους Αθηναίων και Γαλατσίου, σε συνεργασία με γειτονικούς και άλλους εκπαιδευτικούς συλλόγους

· Καμπάνια με μαύρες σημαίες και πανό στην επικράτεια του συλλόγου, αλλά και στις πορείες και τα συλλαλητήρια με ενδεικτικά συνθήματα: «ψωμί- παιδεία- ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73», «οργή λαού, εξέγερση παντού» και «κάτω το σύστημα της κοινωνικής λεηλασίας και βαρβαρότητας»

· Συμμετοχή και υποστήριξη του συλλόγου στη δημιουργία δικτύων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας και στήριξης των συναδέλφων μας που πλήττονται από την κρίση και την οικονομική δυσπραγία που τους δημιουργεί. Κανένα παιδί χωρίς τροφή, ένδυση ,στέγη.

· Ουσιαστική συμμετοχή του συλλόγου στις διαδικασίες διαδικασιών συντονισμού συλλόγων πρωτοβάθμιας και ΕΛΜΕ.

· Λήψη πρωτοβουλίας του συλλόγου και κάλεσμα στους άλλους πρωτοβάθμιους συλλόγους για άμεση συνάντηση και συντονισμό δράσης για: την κοινωνική λεηλασία, το εισόδημα, την ασφάλιση, τη σύνταξη, τη βαρβαρότητα που εντείνεται με το 3ο μνημόνιο. Την αντιεκπαιδευτική καταιγίδα, την εγκατάλειψη και αποδόμηση του δημόσιου σχολείου, την αξιολόγηση, τη μισθολογική ομηρία, τις απολύσεις, τον αυταρχισμό και τις διώξεις, την άρση του αμετάθετου των εκπαιδευτικών.Τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις των σχολείων, τις συμπτύξεις τμημάτων, τις μετακινήσεις των συναδέλφων και τους αναγκαίους αγώνες της περιόδου.

· Συμμετοχή στο συντονισμό Πρωτοβάθμιων σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

· Έκτακτη Γ.Σ, μέσα στο Γενάρη για εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην κοινωνία και την εκπαίδευση και τη λήψη αποφάσεων για παραπέρα πορεία των αγώνων. Κύκλο έκτακτων Γ.Σ. και Ολομέλεια Προέδρων, για εκτίμηση της ως τώρα πορείας και λήψη αποφάσεων για παραπέρα κινητοποιήσεις σε συντονισμό με την ΟΛΜΕ και με άλλους κλάδους.

· Καταγραφή και δημοσιοποίηση προβλημάτων, υπεράσπιση του δημόσιου νηπιαγωγείου και των νηπιαγωγών από τα προβλήματα που επιμένουν. Στήριξη του συντονιστικού νηπιαγωγών.

· Δράσεις ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών (γειτονιάς) για τα τραγικά αδιέξοδα στην παιδεία και την υποβάθμιση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών αγαθών-υπηρεσιών προς τους πολίτες με ευθύνη της Κυβέρνησης.

· Συλλογικές αποφάσεις, καμπάνια και δράσεις για το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης. Επίσκεψη των μελών του Δ.Σ σε όλα τα σχολεία του συλλόγου. Αποφάσεις συνδικαλιστικής κάλυψης ώστε να μη γίνει κανένα σεμινάριο που την προωθεί. Με αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων, κανένα σχολείο να μη συμμετέχει σε προγράμματα αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης. Δεν διαπραγματευόμαστε τον κυρίαρχο ρόλο του συλλόγου διδασκόντων και δεν επιτρέπουμε να μετατραπεί σε κομπάρσο της σχολικής ζωής. Δεν αναγνωρίζουμε το ρόλο του επιθεωρητή-μάνατζερ-τιμωρού για τους νέους διευθυντές και παλεύουμε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της παιδαγωγικής ελευθερίας στο σχολείο. Καλούμε με απόφασή μας τους συναδέλφους να μη συνδράμουν τα σχέδια του νέου επιθεωρητισμού: κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί να παίξει το ρόλο του μέντορα, κανένα στέλεχος εκπαίδευσης που θα συνδράμει το στραγγαλισμό του συλλόγου διδασκόντων, την αξιολόγηση και τον επιθεωρητισμό να μην παραμείνει μέλος του συνδικάτου.

· Μπλόκο στα σχέδια της εφεδρείας που πρέπει να αποτελέσει “casus beli” για το σύλλογο και τον κλάδο και σε πρώτη φάση να οργανώσουμε άρνηση συνδρομής στοιχείων για την δρομολόγηση της εφεδρείας. Απαιτούμε μια τέτοια στοιχειώδη στάση αλληλεγγύης και συναδελφικότητας και από όλα τα στελέχη εκπαίδευσης.

· Συμμετοχή του συλλόγου στη συλλογική μάχη του μαζικού κινήματος ενάντια στο δημοκρατικό έλλειμμα, την καταστολή, το χτύπημα των αγώνων και των αγωνιστών. Ανάληψη πρωτοβουλιών ενάντια στη φασιστική απειλή και τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Με πολιτική απόφαση του συλλόγου κήρυξη της Χ.Α ως ανεπιθύμητης στις γειτονιές και τα σχολειά μας και στήσιμο ενός μόνιμου αντιφασιστικού μετώπου μέσα κι έξω από τα σχολειά μας. Συμμετοχή σε όλες αντιφασιστικές εκδηλώσεις- πορείες συλλαλητήρια.

· Αντιφασιστική εκδήλωση με περιεχόμενο τις πρακτικές αντιμετώπισης του φασιστικού φαινομένου του ρατσισμού και της ξενοφοβίας μέσα στα σχολεία, σε συνεργασία με γειτονικούς εκπαιδευτικούς συλλόγους

· Άρνηση των επιμορφώσεων των αρπακτικών και των κοινοτικών κονδυλίων που καταστρατηγούν τον ελεύθερο χρόνο μας. Άρνηση της υποχρεωτικής και εκτός ωραρίου εργασίας "φαστ φουντ" επιμόρφωση που επιβάλλει το υπ. παιδείας, η οποία έχει στόχο την ιδεολογική επιβολή και τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών για την αποδοχή των σκοπών και των πρακτικών του "νέου" σχολείου". Προβολή της θέσης για ελεύθερη περιοδική επιμόρφωση για όλους με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.

· Πολιτιστική δράση του συλλόγου και άμεση πρόταση για ομαδική θέαση της θεατρικής παράστασης «η Αγία Ιωάννα των σφαγείων»

ΣΤ. ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ:

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για το πρόγραμμα δράσης, αναδείχτηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ανάγκη για την άμεση επαφή και επικοινωνία του συλλόγου με τους συναδέλφους, τη συλλογική αντίσταση και δράση και κυρίως την ενημέρωση όλων των συναδέλφων για τα εργασιακά τους δικαιώματά τους. Για ένα σύλλογο που θα συγκρούεται, θα ορθώνεται αποφασιστικά ως εμπόδιο στις αυθαιρεσίες και τον αυταρχισμό της Διοίκησης και θα στηρίζει έμπρακτα κάθε συνάδελφο ή σύλλογο διδασκόντων. Αποφασίστηκαν:

· Η ενημέρωση των μελών του συλλόγου μέσα από δελτία ενημέρωσης και την επικοινωνία στα σχολεία με τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να θέτουν υπόψη του συλλόγου οποιοδήποτε ζήτημα ανακύπτει, με τη δέσμευση ότι θα συζητηθεί χωρίς καθυστέρηση στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Η άμεση παρουσία του Δ.Σ του συλλόγου στο σχολείο που συνάδελφος ή σύλλογος διδασκόντων το ζήτησε λόγω προβλήματος που ανέκυψε.Να συνεδριάζει το Δ.Σ. τακτικά κάθε 15νθήμερο (ημέρα Τρίτη) και εκτάκτως όποτε χρειαστεί. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές για να τις παρακολουθήσουν όλοι οι συνάδελφοι ή και για να θέσουν κάποιο ζήτημα.

Ο σύλλογος θεωρεί αυτονόητο ότι σε κάθε σχολείο κάθε συνάδελφος ή κάθε Διευθυντής που λαμβάνει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με φαξ οποιοδήποτε κείμενο (ανακοίνωση, ενημερωτικό δελτίο) με συνδικαλιστικό περιεχόμενο, από το ΣΥΛΛΟΓΟ, τη ΔΟΕ, ή από οποιαδήποτε Παράταξη, Επιτροπή συναδέλφων ή μεμονωμένο Συνάδελφο) το θέτει υπόψιν των υπολοίπων συναδέλφων για την ενημέρωσή τους, εκτιμώντας ότι αυτό συμβάλει στην ανάπτυξη της συλλογικής πολιτικοσυνδικαλιστικής, ταξικής συνείδησης και δράσης του κλάδου.

Θέμα 4ο : Διεκδικητικό πλαίσιο του συλλόγου

1. Κάτω η κυβέρνηση του ΔΝΤ και της τρόικας, των τραπεζιτών, των ακροδεξιών, των τεχνοκρατών, των νέων και παλιών λαμόγιων. Να φύγει η τρόικα ΔΝΤ- ΕΚΤ- Ε.Ε. από τη χώρα. Κατάργηση της δανειακής σύμβασης, του μεσοπρόθεσμου και των μνημονίων που συμφώνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με Ε.Ε. και ΔΝΤ. Στάση πληρωμών του χρέους, κοινωνικοποίηση των τραπεζών και των κοινωφελών οργανισμών, γενναία φορολόγηση του κεφαλαίου, των τραπεζών και της εκκλησιαστικής περιουσίας, μείωση των στρατιωτικών δαπανών, έλεγχος των τιμών των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και των φαρμάκων, πάγωμα πληρωμής των στεγαστικών δανείων, κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων, των χαρατσιών, των κεφαλικών φόρων και των νέων ορίων του ΦΠΑ. Ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών ελιτ – Ανατροπή της λιτότητας και της εισοδηματικής πολιτικής- κατάργηση του ευρωσύμφωνου λιτότητας και την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου. Να αποσυρθούν όλα τα αντικοινωνικά μέτρα.

α) Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας και μόνο. Επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα και ενίσχυσή τους. 1400 ευρώ καθαρά στο νεοδιοριζόμενο(με την αναγκαία αναπροσαρμογή από το 2006). Ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, καμιά σύνδεση μισθού – αξιολόγησης. Ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας σ’ όλη την εκπαίδευση. Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις των αγωνιζόμενων κλάδων. Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο δυο ταχυτήτων για το δημόσιο. Όχι στην εργασιακή εφεδρεία-απολύσεις. Σχέση εισαγωγικού- καταληκτικού μισθού 1 προς 2,5. Διπλασιασμός του οικογενειακού επιδόματος, ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή του. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη. Αφορολόγητο όριο ίσο με το ετήσιο εισόδημα του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού. Τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Αποφασιστική μείωση των τραπεζικών επιτοκίων, όχι στην τοκογλυφία. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Όχι στη νέα αύξηση των έμμεσων φόρων.

β) Όχι στην πολιτική ενίσχυσης των τραπεζών και λεηλασίας των εργαζομένων. Να δοθούν τώρα στους εργαζόμενους και τη νεολαία τα 28 δις που δόθηκαν στους τραπεζίτες και στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Γενναία αύξηση των δαπανών σε υγεία και κοινωνική ασφάλιση, με ταυτόχρονη κατάργηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς κοινωνικά χρήσιμους. Φορολόγηση στο κεφάλαιο και κατάργηση των φοροαπαλλαγών – «επενδυτικών κινήτρων», φοροελαφρύνσεων. Φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της μεγάλης ιδιοκτησίας και των ειδών πολυτελείας.

2. Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Δημόσιο-κοινωνικό και όχι επαγγελματικό-ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα. Ενιαία Ασφαλιστικά δικαιώματα.

α. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα – Ρέππα- Πετραλιά-Λοβέρδου και όλων των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων. Ενιαία ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους χωρίς διαχωρισμούς σε νέους – παλιούς ασφαλισμένους. Μείωση των χρόνων εργασίας, αύξηση των συντάξιμων αποδοχών. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή 55 χρονών ίση με τον τελευταίο καταληκτικό μισθό με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων. Πραγματική δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς των εργαζόμενων. Κατάργηση των εργατικών εισφορών, της εισφοράς για την περίθαλψη και άμεσα της κύριας σύνταξης μας. Όχι στην εξίσωση προς τα πάνω ανδρών γυναικών. Βέτο ενάντια σε κάθε χρηματιστηριακή ή επιχειρηματική κίνηση των ταμείων. Να επιστραφούν στα ταμεία τώρα όλα τα κλεμμένα από το κράτος. Τα ταμεία στα χέρια των εργαζομένων με βέτο σε κάθε επιχειρηματική και αγοραία λογική διαχείρισης. Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστήριο αλλά και σε οποιοδήποτε χρηματιστηριακό προϊόν (ομόλογα , δημόσια ή ιδιωτικά, σταθερά ή δομημένα). Όχι στην εξαγορά της στρατιωτικής θητείας.

β. Να πληρώσει τώρα η κυβέρνηση τα 6 δις που χάθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια από τα ταμεία με δική της ευθύνη. Να χρηματοδοτηθεί άμεσα το ταμείο πρόνοιας και να πληρώσει εδώ και τώρα το εφάπαξ στους συνταξιούχους που ακόμα περιμένουν. Να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΑΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη του. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους. Να καταργηθεί άμεσα η προϋπόθεση των 100 ενσήμων που αφήνει εκτός υγειονομικής κάλυψης τους ωρομίσθιους και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

3. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ χωρίς αξιολογικούς ή άλλους αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις . Γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π . ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ.

α. Ενιαίο δημόσι

Keywords
αθηνα, αποτελεσματα εκλογων, η ζωη, δανειακή σύμβαση, χρυση αυγη, εργασιακη εφεδρεια, πετρελαιο θερμανσης, δοε, δακε, εκλογες, συμμετοχή, τηλ, παμε, ζωη, δινη, τροικα, ΔΝΤ, επιμηκυνση, νέα, μνημονιο, προυπολογισμος, βουλη, ματ, διαδηλωσεις, μμε, τραπεζες, σχολεια, χρεος, αεπ, ελλαδα, επιδοματα, νπδδ, ΟΤΑ, νπιδ, δις, ογα, εφεδρεια, σημαίνει, δεη, ΕΛΤΑ, οδιε, ελβο, οπαπ, τραινοσε, λαρκο, ευδαπ, ελπε, αποδειξεις, πετρελαιο, εκπαιδευση, εδε, μισθολογιο, μονιμοτητα, οοσα, πλαισιο, προβάλλει, απεργια, ελμε, ολμε, δραση, λειτουργια, φαξ, ΦΠΑ, οπαδ, δωρεαν, νομοσ, κινηση στους δρομους, βιβλια, ΓΣΕΕ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, χρηματιστηριο, σταση εργασιας, απεργια οπαπ, ΑΔΕΔΥ, ΟΣΕ, ΕΚΤ, απεργια οσε, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, αυξηση φπα, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, φορολογικη δηλωση 2011, απεργια μμε, λοβερδος, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αξια, στημενα, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, χαρατσι δεη, Καλή Χρονιά, αργιες 2012, ψωμι συνταγη, μειωση μισθων, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, δημαρ, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, επιδομα θερμανσης, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, φορολογια 2013, ιταλια εκλογες, νεος παπας, αξιολογηση, δεη πληρωμη, η ζωη, κοινωνια, αποτελεσματα, βγαινουν, αεπ, ακινητα, αφορολογητο, βημα, γνωση, δεπα, δοε, δουλεια, δωρεαν, εδρα, εδε, εργασια, ευδαπ, εφορια, θεμα, ιατρικη, κοντρα, λαρκο, μμε, νεα μετρα, νησια, νομοσ, νπδδ, νπιδ, ογα, οδιε, ολμε, ονειρα, οοσα, οπαδ, πλαισιο, προγραμμα, σημαιες, τα νεα, τραινοσε, υγεια, φτωχεια, χουντα, ωρα, mail, αγορα, αγορα εργασιας, αγωνες, αυξηση, αθροισμα, αιμα, ανεργια, αξιοπρεπεια, ασφαλιστικο, ασφαλιστρα, αφορολογητο οριο, βετο, βιβλιο, βρισκεται, γεγονοτα, δημητρα, γινει, γονεις, δακε, δανειακή σύμβαση, δεε, δεσφα, διαστημα, διευθυνση, δημοσιο, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δινη, διχτυ, δις, δικτυα, ελβο, εγνατια οδος, εγνατια, ευρω, εκπαιδευση, εκτιμηση, εκφραση, ελευθερια, ελλειψη, ελμε, ενδυση, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, εστια, ετη, ευθυνη, εφαπαξ, εχθρος, ζωη, ζωης, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, θοδωρης, ιωαννα, ιση, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κινηση, κυρια, κλιμακα, κρατικο, λεηλασια, λευκα, λειτουργια, ληψη, ματ, μεσοπροθεσμο, μηνες, μειωση, μπλοκο, μαρια, νεολαια, νεο μισθολογιο, νικη, νηπιαγωγων, νοσοκομεια, μπλοκαρισμα, προβάλλει, ξεσηκωμος, οδοντιατρικη, οδος, οικογενεια, παιδι, παιδια, παμε, πεδιο, πεμπτη, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, ραντεβου, ρολο, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, συνταγη, σπιτια, συνθηματα, σφυρι, σχεδια, σχολειο, ταμειο προνοιας, τηλ, τρια, υπουργος παιδειας, φαξ, φορολογικη, αφεντικο, αγωνας, ακυρα, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, ειδη, χωρα, υπουργειο, μπροστα, οργη, παυλος, σημαίνει, θεσεις, υλικα, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα