Σύλλογος ΠΕ Ν. Ρεθύμνης: Απόφαση για το ζήτημα της αυτοαξιολόγησης και τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας

Tweet

«Απόφαση του Συλλόγου μας για το ζήτημα της αυτοαξιολόγησης και τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας»

Μετά την ενημέρωση για το ζήτημα της αξιολόγησης, που πραγματοποιήσαμε μαζί με την ΕΛΜΕΡ με ομιλητή τον κ. Παύλο Χαραμή πρόεδρο του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, και την έκτακτη γενική συνέλευση που επικύρωσε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, κοινοποιούμε τις τελικές αποφάσεις για το ζήτημα της αυτοαξιολόγησης και τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας:

Α) Κανένας συνάδελφος

δεν συμμετέχει εθελοντικά στις ομάδες εργασίας, διότι η οποιαδήποτε συμμετοχή μας σε αυτές αποτελεί αποδοχή της επερχόμενη αξιολόγηση του εκπαιδευτικού με όλες τις συνέπειες για τα σχολεία μας και τους εκπαιδευτικούς.

Β) Υπογράφουμε ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι το πρακτικό στο οποίο δηλώνουμε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του σωματείου μας και του κλάδου, δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε στις ομάδες εργασίας. Το πρακτικό αυτό αφού υπογραφεί θα δίδεται αντίγραφο στο ΔΣ του Συλλόγου και όταν συγκεντρωθεί σχεδόν το σύνολο των σχολικών μονάδων θα ενημερώσουμε τα σχολεία να περαστούν στα επίσημα πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων.

Γ) Ορίζουμε χρονικό ορίζοντα από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου (σύνολο 2 εβδομάδων) ώστε να συνεδριάσουν οι σύλλογοι διδασκόντων για το ζήτημα της μη συγκρότησης των ομάδων εργασίας και να υπογραφεί το πρακτικό που σας στέλνουμε.

Δ) Κλιμάκιο του ΔΣ του Συλλόγου είναι στη διάθεση όλων των σχολείων του νομού μας για ενημέρωση, σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης και της συγκρότησης των ομάδων εργασίας, και συλλογή των πρακτικών των συλλόγων διδασκόντων. (Για προγραμματισμό της επίσκεψης στο σχολείο σας, να ενημερώνετε τον πρόεδρο του συλλόγου Γιώργο Τρούλη).

Ε) Μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλές σχολικές μονάδες που έχουν υπογράψει το πρακτικό για τη μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας. Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και συνεχίζουμε τις επόμενες μέρες για τη συλλογή του συνόλου των σχολικών μονάδων του νομού μας.

Στ) Το πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων να υπογραφεί, όχι μόνο από τις σχολικές μονάδες που αναφέρονται στην εγκύκλιο, αλλά απ’ όλες τις σχολικές μονάδες του νομού μας δηλ και τα ολιγοθέσια δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Ζ) Εάν υπάρξουν στελέχη εκπαίδευση που πιέζουν για υποχρεωτική συμμετοχή των συναδέλφων στη συγκρότηση των ομάδων εργασίας να ενημερώσετε άμεσα το ΔΣ του Συλλόγου μας για να παρέμβει. Καμία υποχρεωτικότητα για συμμετοχή των συναδέλφων στις ομάδες εργασίας δεν προκύπτει από την εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας. Όσοι καλλιεργούν και διασπείρουν τον φόβο θα τους τον επιστρέψουμε.

Το ζήτημα μας αφορά όλους και τους μόνιμους, και τους αναπληρωτές, και του μειωμένου ωραρίου, και τους δασκάλους, και τους νηπιαγωγούς και τις ειδικότητες, και τους εκπαιδευτικούς της τάξης και τα στελέχη εκπαίδευσης. Η δύναμή μας είναι η μαζικότητα, σήμερα σε αυτή τη χρονική συγκυρία ήρθε η ώρα να τοποθετηθούμε ατομικά και να διαμορφώσουμε μια συλλογική και μαζική αντίδραση.

Συνάδελφοι σε αυτή την προσπάθεια κανένας συνάδελφος δεν θα είναι μόνος του, στηρίζουμε τη συλλογική μας απόφαση, διασφαλίζουμε τη μαζικότητα και δείχνουμε στην πολιτεία ότι το σχολείο της αγοράς που κάποιοι ονειρεύονται και το σχολείο του ανταγωνισμού δεν είναι το όνειρο της κοινωνίας μας. Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν τα σχολεία μας και το παιδαγωγικό-δημοκρατικό κλίμα που υπάρχει, υψώνουμε δυναμικά και μαζικά τοίχος αντίστασης απέναντι στα σχέδιά τους. Αντιστεκόμαστε για να αλλάξουμε την ατζέντα της εκπαιδευτικής πολιτικής. Σήμερα μπορούμε ίσως όσο ποτέ άλλοτε. Η προσωπική μας τοποθέτηση θα δείξει τον δρόμο για να νικήσουμε όλοι μαζί. Η τύχη της εκπαίδευσης και η κατεύθυνση της κοινωνίας μας είναι στα χέρια μας, να σταθούμε ως εκπαιδευτικοί στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορικότητας των στιγμών.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ρέθυμνο 16/02/2014

Αριθ. Πρωτ: 38

Σύλλογος Εκπ/κων

Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης

Καστρινογιαννάκη 43

Τηλ./Fax: 28310-22612

http://www.seperet.gr

e-mail: [email protected] -

Πληροφορίες: Γιώργος Τρούλης

Τηλ: 6945802754

Προς:

Όλα τα μέλη του Συλλόγου μας

-Προϊστάμενοι/-μένες, Διευθυντές/-ντριες

Σχολικών Μονάδων του Ν. Ρεθύμνου

-Σχολικούς Συμβούλους Π.Ε.Ν. Ρεθύμνου

Κοινοποίηση:

-ΔΟΕ

-ΜΜΕ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ........................ Δημοτικού σχολείου δηλώνει ότι είναι αντίθετος με την συγκεκριμένη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, που προωθεί η κυβέρνηση.

Πριν ακόμα ξεκινήσει η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η κυβέρνηση θεσπίζει με ΠΔ την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και συνδέει τις δύο διαδικασίες. Δείχνει έτσι την πραγματική της πρόθεση. Από τις επιλογές της, έως τώρα, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για την βελτίωση του δημόσιου σχολείου. Μοναδική της επιδίωξη φαίνεται να είναι η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αντί να παρέχει τα απαραίτητα χρήματα και υλικά για να λειτουργούν τα σχολεία χωρίς να αναζητάνε χορηγούς και ελεημοσύνες, αντί να προσλάβει εκπαιδευτικούς και να τους αμείβει αξιοπρεπώς, επιχειρεί να στοχοποιήσει τον εκπαιδευτικό ως αποδιοπομπαίο τράγο και να δικαιολογήσει έτσι την ακόμα μεγαλύτερη απόσυρση της πολιτείας από τις υποχρεώσεις της για δωρεάν και ουσιαστική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Το σχολείο δεν μπορεί να μετατραπεί σε οικονομική επιχείρηση όπου η απόδοση της μετριέται με δείκτες και όπου οι εκπαιδευτικοί και μαθητές αντιμετωπίζονται ως αριθμοί, ενώ οι εκπαιδευτικοί μετατρέπονται σε διοικητικούς υπαλλήλους .

Η αξιολόγηση που προωθείται, θα έχει εκτός των άλλων και ως αποτέλεσμα την έντονη κατηγοριοποίηση-περιθωριοποίηση σχολείων με απρόσμενες συνέπειες, μεγάλη υπερσυσσώρευση μαθητών σε δήθεν "ελίτ" σχολεία, ταμπελοποίηση και αποφυγή των "ανεπαρκών" εκπαιδευτικών κι εντέλει την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών και τη χειροτέρευση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών.

Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση του σωματείου μας και του κλάδου μας, κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να συμμετέχει στις ομάδες εργασίας για την αυτοαξιολόγηση, αν δεν αποσυρθεί το ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και δεν βελτιωθεί η διαδικασία αυτοαξιολόγησης (π.χ. ουσιαστική ενημέρωση-επιμόρφωση-υποστήριξη εκπαιδευτικών μακράς διάρκειας, αποσύνδεση από την αξιολόγηση, να λειτουργήσει ως εργαλείο για ενίσχυση των σχολικών μονάδων και όχι για κατηγοριοποίησή τους κ.α.).

Οι εκπαιδευτικοί

Tags: Σύλλογος ΠΕ Ν. Ρεθύμνηςαυτοαξιολόγησηαξιολόγηση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα