Σύλλογος ΠΕ Περιφερειών Πύργου: Για την 28η Οκτωβρίου- Επέτειο μνήμης και σκέψης…

Tweet

Αρ. Πρωτ. : 1

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΠΥΡΓΟΥ

Τέρμα Ροφιά (3° Δημ.. Σχ Πύργου)

27100-ΠΥΡΓΟΣ

ΤΗΛ. - FAX: 26210-25332

Πύργος, 27/10/2013

http://syllogos-dn-pyrgou.blogspot.com/

[email protected]

Για

την 28η Οκτωβρίου- Επέτειο μνήμης και σκέψης…

Για άλλη μια φορά η μνήμη μας γυρνά στο ηρωικό καθολικό «ΟΧΙ» του λαού μας στον φασισμό και το ναζισμό με αφορμή την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ένα «ΟΧΙ», στηριγμένο στις διαχρονικές και πάντα επίκαιρες αρχές και αξίες του έθνους και του λαού μας. Η εθνική Υπερηφάνεια, η Φιλοπατρία, η προάσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Ελευθερίας, η βαθειά πίστη στη Δημοκρατία, την Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη.

Αυτές οι αρχές και οι αξίες, ενέπνευσαν και γιγάντωσαν ένα από τα πιο μαζικά και αποτελεσματικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, Κίνημα Αντίστασης απέναντι στην στρατιωτική αλλά και οικονομική κατοχή της Πατρίδας μας από τις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού, τις δυνάμεις της βίας, του ρατσισμού, σ’ αυτές που βασισμένες σε «νόθες» ιδέες, στην προπαγάνδα και σε κίβδηλα θέσφατα, αιματοκύλισαν την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

Είναι πέρα για πέρα αληθινή η ρήση ότι «όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει».

Είμαστε βέβαιοι ότι και κατά την σημερινή κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη χώρα και το λαό μας, αλλά και σε ένδειξη αλληλεγγύης για πολλούς άλλους λαούς στον πλανήτη, διατηρείται επίκαιρη και ζωντανή η συλλογική Ιστορική Μνήμη με τον ή τους συμβολισμούς της. Φάρος και οδηγός για να γράψει τούτος ο λαός, νέες σελίδες κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων που θα στηρίζονται στις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά του Ελληνισμού αλλά και των «ελεύθερων» και κριτικά σκεπτόμενων ανθρώπων.

Το Έπος του ΄40 είναι σύμβολο αντίστασης του λαού μας, αλλά και σύμβολο ελευθερίας της σκέψης και της ψυχής, που δε νογά τους «δύσκολους καιρούς» και δε συναινεί στο να’ ναι «υποταγμένος» και «παραδομένος»! Θυμόμαστε αυτό που είπε ο ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης που πολέμησε ως Ανθυπολοχαγός στα βουνά της Πίνδου : «…είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός ν' αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του. Και γνώρισα από πολύ κοντά την αψηφισιά του θανάτου, την ακατάβλητη θέληση της ζωής που έγινε τελικά και δική μου.»

Είναι καιρός…, αλήθεια είναι καιρός, οι εκπαιδευτικοί να συνειδητοποιήσουμε, πέρα από τα αναμενόμενα του ρόλου μας, το δικό μας ρόλο στο σχολειό και στην κοινωνία για να δικαιώσουμε τη ζωή μας, στις συνθήκες που μας επιβάλλονται και να την κάνουμε δική μας ζωή, όχι μόνο για μας αλλά και για τους μαθητές μας που τους το οφείλουμε…

Τα Δ.Σ του Συλλόγου

Tags: Σύλλογος ΠΕ Περιφερειών Πύργου Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα