Σύνταξη για γυναίκες στα 50, με ανήλικο

Tweet

Την πόρτα εξόδου στα 50 μπορούν να ανοίξουν χιλιάδες εργαζόμενες στο Δημόσιο που θεμελίωσαν δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων. Για να «κλειδώσει» το δικαίωμα πρέπει να υπάρχουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: η συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης και η ανηλικότητα του τέκνου.

«Κλειδί» είναι ο χρόνος ασφάλισης που πρέπει να είναι πλήρης (25 έτη) και δεν μπορούν να προσμετρηθούν επιδοτούμενοι χρόνοι και κενά εργασίας. Αντίστοιχα, δεν θεωρείται ότι έχει συμπληρωθεί η 25ετία, όταν η ασφαλισμένη έχει 24 έτη, 6 μήνες και 1 ημέρα, δηλαδή δεν

«χαρίζεται» το εξάμηνο. Και γι’ αυτήν την περίπτωση, για τη συμπλήρωση της 25ετίας συμπεριλαμβάνεται τόσο η ασφάλιση στον ιδιωτικό, όσο και η υπηρεσία στο δημόσιο. Επιπλέον, όσες υπάλληλοι μπορούν έχουν, τη δυνατότητα να συμπληρώσουν την 25ετία αναδρομικά το 2010 με εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων (και μόνο), κατοχυρώνοντας έτσι και αυτές δικαίωμα με τη συμπλήρωση του 50ού έτους τους. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν συμπληρωθεί 15 έτη δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να είναι δυνατή η εξαγορά του πλασματικού χρόνου των τέκνων.

Εφόσον η σύνταξη υπολογίζεται με τις διατάξεις της διαδοχικής και η ασφαλισμένη έχει συμμετέχοντα φορέα ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ, το τμηματικό ποσό των φορέων αυτών καταβάλλεται στα 50 μειωμένο. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως στο δημόσιο σε ηλικία 50 ετών μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη και οι «νέες» ασφαλισμένες, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν με εξαγορές πλασματικών ετών 20ετία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε σχετικά παραδείγματα συνταξιοδότησης γυναικών με ανήλικα

Ελευθεροτυπία

Tags: συντάξειςσυνταξιοδοτικόΕπισυνάψεις: 1410131010.pdf Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα