Τα θέματα και το ανά - θεμα των εξετάσεων, του Γιώργου Καββαδία

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑ - ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Από τον Γιώργο Κ. Καββαδία, εκπαιδευτικό -ερευνητή http://gkavadias.blogspot.com
Οι άστοχες επιλογές θεμάτων στις πανελλαδικές
εξετάσεις, οι λανθασμένες διατυπώσεις, όπως στη Φυσική και η άνοδος του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στα περισσότερα μαθήματα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις συζητήσεις για τις εξετάσεις και το ρόλο τους. Πέρα από τους πρακτικούς λόγους που εξυπηρετεί αυτή η «θεματο -λογία» υπάρχει ο κίνδυνος να αποπροσανατολίσει από τα ουσιώδη εκπαιδευτικά θέματα για το ρόλο των εξετάσεων, την κριτική ικανότητα και εν γένει το μορφωτικό επίπεδο των υποψηφίων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων συγκροτείται όχι από τους «άριστους», αλλά, κυρίως, από αρεστούς και υποτακτικούς στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και λειτουργεί σε ένα πλαίσιο αδιαφάνειας με επίφαση το «αδιάβλητο» των εξετάσεων υλοποιώντας την «γραμμή», ακόμα και στην επιλογή των θεμάτων. Εύλογα για μια ακόμα χρονιά συγκεντρώνει τα πυρά της κριτικής και των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Ακαδημαϊκού κ. Αρβελέρ, της οποίας κείμενο δόθηκε στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στους μαθητές. «Γράφω δύσκολα, δεν είναι για παιδιά τα κείμενα μου. Ουδέποτε θα έδινα εγώ τέτοιο κείμενο. Τι δίνετε εδώ στα παιδιά; Τι πράγματα είναι αυτά;» Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ.), διαπιστώνει - μεταξύ άλλων - ότι: «Εκτός από το πρώτο θέμα τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής.»
Είναι έξω από κάθε παιδαγωγική αρχή, να καλούνται οι υποψήφιοι να διαγωνιστούν σε υπέρμετρης δυσκολίας θέματα που οδηγούν στο «υπόγειο» της βαθμολογίας μαζικά τους υποψηφίους ακόμα και τους σχετικά καλά προετοιμασμένους. Περίπου το 70% της Τεχνολογικής κατεύθυνσης κάθε χρόνο στα Μαθηματικά και τη Φυσική συγκεντρώνει χαμηλή βαθμολογία «κάτω από τη βάση». Υψηλά ποσοστά αποτυχίας που κυμαίνονται κοντά στο 50% εμφανίζονται στα Αρχαία και την Ιστορία Θεωρητικής κατεύθυνσης, ενώ συνολικά περίπου το 40% των υποψηφίων έχουν βαθμολογία «κάτω από τη βάση». Τα στοιχεί πιστοποιούν ότι με τα θέματα που επιλέγονται προκαλείται ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, τις προσπάθειες τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και, κυρίως, των μαθητών με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
Με άλλα λόγια με τα θέματά τους οι κύριοι - «πρόθυμοι» της Επιτροπής των Εξετάσεων συμβάλλουν καταλυτικά στην ακύρωση των προσπαθειών των υποψηφίων και των οικογενειών τους, του ρόλου των εκπαιδευτικών και του σχολείου. Έτσι εντείνουν τον επιλεκτικό και ανταγωνιστικό χαρακτήρα των εξετάσεων ενδυναμώνοντας το ρόλο των φροντιστηρίων και της παραπαιδείας. Το μήνυμα είναι σαφές: «Ου παντός πλειν ες Κόρινθον». Με άλλα λόγια δεν μπορούν παιδιά από τις ασθενέστερες τάξεις και στρώματα να έχουν β
Keywords
Τυχαία Θέματα