Τα τρία προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δις

Tweet

Τρείς είναι οι βασικοί στόχοι που πιέζει η Τρόικα να υλοποιηθούν για να εκταμιευτεί η υποδόση του ενός δίς ευρώ. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει επιθετικά και στα τρία μέτωπα μέχρι την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να πληρούνται όλες η προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα εκτός από την αλλαγή του κώδικα για τους δικηγόρους παραμένουν να ολοκληρωθούν τα εξής:

1. Τα σχέδια αναδιάρθρωσης

των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Για την τελευταία φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για συμφωνία σε ένα μοντέλο αναδιάρθρωσης όπου η εταιρεία θα παραμένει εν λειτουργία και θα οδηγηθεί προς αποκρατικοποίηση. Ομως, για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ η τρόικα επιμένει ότι θα πρέπει να κλείσουν.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι τα ΕΑΣ. Η κυβέρνηση έχει στείλει στην τρόικα την τελική της πρόταση για διάσπασή της σε πολιτικό και στρατιωτικό κομμάτι και διατήρηση του στρατιωτικού κομματιού της επιχείρησης. Μάλιστα, η κυβέρνηση ζητάει 24 μήνες για να αποδείξει ότι το σχέδιό της είναι το καλύτερο δυνατό. Η τρόικα δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής, αν και έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί καταλληλότερη λύση το «λουκέτο».

2. Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ΕΥΔΑΠ, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα εξειδικεύει το σχέδιο αποπληρωμής των χρεών μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας. Το κράτος οφείλει περίπου 720 εκατ. ευρώ στην ΕΥΔΑΠ και μέχρι σήμερα έχει εξοφλήσει περίπου τα 250 εκατ. ευρώ.

3. Η τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων. Πρόκειται για μία δράση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα λόγω του ότι δεν είχαν καταγραφεί μέχρι τις αρχές της εβδομάδας οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση της καταγραφής ανοίγει και τυπικά τον δρόμο για να ολοκληρωθεί η προαπαιτούμενη δράση (στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι για την ολοκλήρωσή της απομένουν κσάποιες λεπτομέρειες) και ταυτόχρονα να προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στον εντοπισμό των επιπλέον 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας τους επόμενους μήνες.

Tags: μέτρατρόικα Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα