«Τι κάνω μετά το λύκειο;» του Γιώργου Στυλιαρά

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

ΔΗΜΟΣΙΟ Ι.Ε.Κ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

«Τι κάνω μετά το λύκειο;»


Η λήξη του σχολικού έτους πλησιάζει και σύντομα χιλιάδες απόφοιτοι θα κληθούν ν΄ απαντήσουν στο ερώτημα, «τι κάνω μετά το λύκειο;»
Θεωρώ περιττό ν΄ αναφερθώ στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την πατρίδα μας, ιδιαίτερα για τους νέους και τις δυσκολίες που αυτή δημιουργεί στο ν΄ απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα. Οι αλλαγές στα δεδομένα που
μέχρι τώρα γνωρίζαμε είναι δραματικές. Ο κυριότερος τομέας που επλήγη είναι ο εργασιακός και αυτό το βιώνουμε έντονα, είτε εμείς, είτε άτομα του περιβάλλοντός μας.
Το ερώτημα – πρόβλημα «εργασία», όπως αυτό τελικά διαμορφώθηκε, απαξίωσε άδικα τις σπουδές και ιδιαίτερα τις ανώτατες. Βεβαίως και το κόστος των σπουδών σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή μακριά από τον τόπο διαμονής είναι απαγορευτικό.
Ταυτόχρονα, ακούμε συνεχώς για την ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα μας, για να μπορέσει ν΄ ανακάμψει οικονομικά κ.λ.π. Και ως επωδό για τη λύση στο πρόβλημα της ανάκαμψης ακούμε, επίσης συνεχώς, να γίνεται λόγος για τη νεανική επιχειρηματικότητα, τις ειδικότητες που οδηγούν σε άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, που δημιουργούν - προσφέρουν επιτυχημένους επαγγελματίες στην αγορά κ.λ.π.
Καταθέτοντας από την μακροχρόνια εμπειρία μου στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και ως διευθυντής του δημοσίου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) Μαρκοπούλου Μεσογαίας, θα ήθελα να προτρέψω όσους προβληματίζονται για το επάγγελμα που θ΄ ακολουθήσουν, να σκεφθούν και τις επαγγελματικές προοπτικές που δίδονται σε κάποιον κάτοχο «Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης», που έχει δηλαδή περατώσει τον κύκλο σπουδών του Ι.Ε.Κ. Και επειδή πολλοί ενδιαφέρονται να μάθουν τι είναι τα δημόσια Ι.Ε.Κ., θα ήθελα με συντομία να σας αναφέρω σχετικά.
Τα δημόσια Ι.Ε.Κ., υπάγονται στην Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων. Παρέχουν επαγγελματική κατάρτιση, κάθε είδους, αρχική ή συμπληρωματική και στοχεύουν στο να εφοδιάσουν τους σπουδαστές με τα αντίστοιχα προσόντα, προσφέροντας σύγχρονες επιστημονικές – τεχνικές επαγγελματικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες σε ειδικότητες ή και εξειδικεύσεις, για την ένταξη, επανένταξη, επαγγελματική κινητικότητα στην αγορά εργασίας και την εν γένει ανέλιξη του ανθρωπίνου δυναμικού.
Στα δημόσια Ι.Ε.Κ. μπορούν να φοιτήσουν απόφοιτοι λυκείου, ΕΠΑ-Λ & ΕΠΑΣ. Οι απόφοιτοι γυμνασίου μπορούν να φοιτήσουν μόνο σε ορισμένες ειδικότητες. Οι ειδικότητες που προβλέπονται και υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθεί η κατάρτισή τους είναι 200 και κατανέμονται στους παρακάτω τομείς:
• Γεωτεχνικός
• Δομικών έργων και συναφών κατασκευών
• Ένδυσης και υπόδησης
• Ενέργειας – περιβάλλοντος
• Επικοινωνίας και μέσων μ
Keywords
Τυχαία Θέματα