Το επίπεδο ζωής στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

Συγκριτικό πίνακα για το επίπεδο της ζωής στην Ελλάδα -έτσι όπως διαμορφώνεται μετά τις περικοπές του τρίτου μνημονίου- σε σχέση εκείνο άλλων χωρών της Ευρώπης δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ακόμη και μετά τη μείωση μισθών και συντάξεων, τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης

και του ύψους της αποζημίωσης για απολύσεις ή την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, η χώρα μας υποχώρησε μεν κάποιες θέσεις συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε γενικές γραμμές δεν υποβιβάστηκε από την κατηγορία των «μικρομεσαίων» χωρών, ενώ η διαφορά με τις φτωχές χώρες του ανατολικού μπλοκ παραμένει πολύ μεγάλη. 

Πριν από την οικονομική κρίση η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά ήταν στις πρώτες θέσεις του γκρουπ των «μικρομεσαίων» της Ευρώπης και επιζητούσε το άλμα στην «πρώτη» κατηγορία. Τώρα, με τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ είναι μεν 100% ψηλότερα από τον μέσο όρο των φτωχών χωρών, αλλά κατεβαίνει στις τελευταίες θέσεις των «μικρομεσαίων» της Ευρώπης. Μάλιστα, αν δεν υπήρχαν οι πρώην ανατολικές χώρες, η μισθολογική κατάταξη της Ελλάδας θα ήταν η δεύτερη χειρότερη μετά της Πορτογαλίας.

Αντιθέτως μετά τη διάσωση μέρους της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης, που συμφωνήθηκε τελικώς με την τρόικα, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι στις χώρες με τους καλύτερους όρους ως προς το ποσό που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, το γεγονός αυτός δεν πρέπει να απομονωθεί από την ύπαρξη ενός χαμηλού επιπέδου συστήματος προστασίας των ανέργων σε αντίθεση με άλλες χώρες, καθώς και με την οικονομική συγκυρία που έχει εκτινάξει στα ύψη την ανεργία και η μείωση των αποζημιώσεων λειτουργεί ως πιθανό κίνητρο για νέες απολύσεις.

 

Πηγή: TA NEA

Tags: Ευρώπημισθοίσύγκριση Tweet
Keywords
Τυχαία Θέματα