Το νέο σύστημα του λυκείου, του Γιώργου Βογιάκη

Tweet

ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Αποστολή άρθρου (Από Βογιάκη Γιώργο Μαθητής Α'Λυκείου)

Επιτέλους έφτασε! Η λύτρωση τόσων ελληνόπουλων είναι εδώ, και ονομάζεται «ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ». Μα φυσικά τι άλλο χρειάζεται η χώρα για να σωθεί, εκτός από ένα νέο ανοργάνωτο και απροσδιόριστο εκπαιδευτικό σύστημα;

Τώρα πια ο μαθητής δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα, εκτός από το να κυνηγήσει μερικούς βαθμούς. Δεν πειράζει αν δεν ξέρει να σκέφτεται ή να συλλογίζεται. Το κράτος του δίνει πολλά κίνητρα για να παπαγαλίσει τα σχολικά βιβλία

και μόνο. Οι γονείς μπορούν να μαλώνουν τα παιδιά τους που δεν έγραψαν 20 ή 19 σε κάποιο από τα χιλιάδες διαγωνίσματα ,όμως δεν χρειάζεται να παροτρύνουν τα παιδιά τους να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να ασχοληθούν με την πολιτιστική ή την ιστορική κληρονομιά της χώρας αφού δεν απαιτείται για την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο.

Φυσικό είναι λοιπόν να φτάνει ακόμα και η πολιτική στα άκρα, αφού δεν έχει μείνει Έλληνας ούτε για δείγμα. Με τον όρο έλληνα δεν ορίζω τον άνθρωπο με το λευκό δέρμα που προέρχεται από την Ελλάδα αλλά τον άνθρωπο ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας ή καταγωγής ο οποίος γνωρίζει τον τεράστιο πολιτιστικό θησαυρό και την τεράστια ιστορία της Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν άπειροι μαθητές χωρίς κανένα πνευματικό υπόβαθρο. Πολλά παιδιά είναι αυτά που έχουν μάθει από το σύστημα τι να διαβάζουν αλλά όχι πώς να το διαβάζουν. Παιδιά που γνωρίζουν απέξω ολόκληρη την ύλη του σχολείου όμως στερούνται κριτικής σκέψης. Γι΄αυτό συχνά συναντούμε απαίδευτους και ανεγκέφαλους πτυχιούχους.

Και πως θα μπορούσαν άραγε οι καθηγητές να βοηθήσουν να αποφευχθεί κάτι τέτοιο; . Έχασαν κι εκείνοι με τη σειρά τους το ρόλο του εκπαιδευτικού, του μέντορα, του πυγμαλίων κι έγιναν βορρά του συστήματος και υπόλογοι στους γονείς που θέλουν διακαώς το παιδί τους να πάρει τον πολυπόθητο βαθμό του τριμήνου για να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο.

Πως αλλιώς όμως θα μπορούσαν οι πολιτικοί να δικαιολογήσουν τους παχυλούς μισθούς που καταχωρούνται στους λογαριασμούς τους σε μηνιαία βάση; Η δημιουργία του νέου λυκείου ήταν μια λύση χωρίς υπόβαθρο. Σκέφτηκαν λοιπόν γρήγορα ένα νέο αριστοτεχνικά σχεδιασμένο σύστημα, που σαν σκοπό έχει να πετάξει σύντομα τους μαθητές που δεν είναι αριστούχοι έξω από τα ΓΕΛ, ενώ βάζει συνεχώς τροχοπέδη σε όποιον θέλει να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο αλλά δεν είναι ούτε αριστούχος, αλλά ούτε έχουν οι γονείς του την ευχέρεια να ξοδέψουν τα χρήματα που απαιτούνται για τα απαραίτητα πλέον φροντιστηριακά μαθήματα ή τα ιδιαίτερα κατ' οίκον.

Τέλος, η σημαντικότερη επίπτωση της αλλαγής του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ότι ο μαθητής δεν έχει πλέον χρόνο να ασχοληθεί πραγματικά με την καλλιέργειά του, με την γενική γνώση που είναι τόσο σπουδαία και τόσο ευχάριστη, αλλά κυνηγάει απλά και μόνο τον βαθμό που θα του εξασφαλίσει την σταδιοδρομία του και συνεπώς την επαγγελματική του αποκατάσταση. Ενώ λοιπόν το σχολείο θα έπρεπε να είναι απαλλαγμένο και ασύνδετο με το πανεπιστήμιο, δυστυχώς περιπλέχθηκε ακόμη περισσότερο, επιβαρύνοντας από την Α΄ Λυκείου κιόλας τους μαθητές και γεμίζοντάς τους ενοχές και άγχος ακόμη και για την παραμικρή τους αποτυχία.

Tags: Γιώργος Βογιάκης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα