Τρόικα: Απολύσεις με ονοματεπώνυμο και καμία ρύθμιση δανείων και χρεών

Πολιτική

Επιμέλεια: alfavita.gr - Χρήστος Κωστόπουλος

Σαφές μήνυμα για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την απόλυση χιλιάδων υπαλλήλων από το ελληνικό δημόσιο έδωσε χθες η τρόικα κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η τριμερής θα παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα
και την άλλη εβδομάδα για να έλεγξει την τήρηση των συμφωνηθέντων. Σε ότι έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις των δανείων βάζουν βέτο επικαλούμενοι το κόστος 1 εως 2 δισ. ευρώ που όπως λένε θα βάλει σε κίνδυνο την ανακεφαλαιοποίηση. Ως προς τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επικαλούνται το παράδειγμα της Πορτογαλίας, λένε ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα ρίξει τις τιμές, ενώ επιμένουν ότι η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα βάλει σε κίνδυνο τα έσοδα. Ως προς τη ρύθμιση των οφειλών οι τροικανοί λένε ένα ακόμη όχι δείχνοντας τους δείκτες μείωσης των εσόδων του κράτους, σημειώνοντας ότι είναι υπερβολικά πολλές όχι μόνο οι 100 αλλά και οι 60 δόσεις που θέλει να περάσει το υπουργείο. Εδώ όμως αφήνουν ένα παράθυρο για περισσότερες δόσεις, ίσως 36.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να αρνηθεί αυτές τις επιταγές και μάλλον θα δούμε να επαναλαμβάνεται το γνωστό... σενάριο της δόσης. Αυτό που εδώ και 4 χρόνια βιώνουμε ανά τρίμηνο. Η "κακιά" τρόικα πιέζει και η "καλή" κυβέρνηση προσπαθεί αλλά δεν μπορεί. Το τέλος γνωστό. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί πήραμε τη δόση και στην καλύτερη περίπτωση επειδή μπορεί να διέσωσε κάποιο ψίχουλο.

Υποχωρήσεις και πισωγυρίσματα δεν προβλέπονται και ο λόγος είναι απλός. Τα ταμεία της χώρας αδυνατούν να εισπράξουν και αυτό φαίνεται από την τρύπα, που σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, είναι 600 εκατ. ευρώ, μόνο για το πρώτο δίμηνο. Οι εκτιμήσεις είναι ακόμα χειρότερες για το επόμενο διάστημα όσον αφορά την υστέρηση εσόδων πράγμα που θα δικαιολογήσει νέα μέτρα λιτότητας και περικοπές.

Tags: τρόικααπολύσειςμέτραΧρήστος Κωστόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα