ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - «Διάλογος» - απάτη για την «αξιολόγηση»

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 20/4/2012

Με εκπροσώπους των ηγεσιών της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και της ΟΙΕΛΕ συναντήθηκε χτες ο υπουργός Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να πείσει ότι ξεκινά ένα «διάλογο» από
το μηδέν, για την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών. Αυτό ανακοίνωσε, χτες, μετά τις συναντήσεις του με εκπροσώπους των ΔΣ της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ. Υποστήριξε ότι η αξιολόγηση «αφορά σε όλα τα επίπεδα (εκπαιδευτικό σύστημα, σχολική μονάδα, εκπαιδευτικού)», ενώ υποστήριξε πως θα έχει «καθαρώς διαπιστωτικό - βελτιωτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα, ενώ δε συνδέεται με απολύσεις εκπαιδευτικών». Ισχυρίστηκε ότι ένας διάλογος «αρχίζει τώρα» και «οποιοδήποτε προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είχε συνταχθεί στο παρελθόν» δε δεσμεύει την πολιτική ηγεσία.

Αυτό που ...δεσμεύει την ηγεσία είναι ο νόμος 3848/2010 που έχει σχέση γενικά με το σχολείο της «αγοράς», αλλά και συγκεκριμένα με την αξιολόγηση. Στο νόμο αναφέρεται πως οι νέοι εκπαιδευτικοί θα είναι για δύο χρόνια δόκιμοι και μετά θα κρίνεται αν θα μονιμοποιηθούν. Αν η κρίση είναι αρνητική, ο εκπαιδευτικός μπορεί να οδηγηθεί σε διοικητική θέση, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο ν\' απολυθεί (ο νόμος παραπέμπει στα σχετικά άρθρα του 1566/1985 για το θέμα).

Κάτι άλλο που ...δεσμεύει το υπουργείο Παιδείας, για το θέμα των απολύσεων και την αξιολόγηση, είναι η εφεδρεία, απ\' την οποία δεν έχουν αποκλειστεί οι εκπαιδευτικοί για επόμενο στάδιο. Επίσης, υπάρχει το δεδομένο για την παρούσα και τις επόμενες κυβερνήσεις ότι μέχρι το 2015 πρέπει να φύγουν από το Δημόσιο συνολικά 150.000, νούμερο που δεν μπορεί να πετύχουν μόνο με συνταξιοδοτήσεις και από το οποίο δεν έχουν εξαιρεθεί οι εκπαιδευτικοί. Και επειδή ο υπουργός Παιδείας δεν αμφισβητεί κανένα από τα παραπάνω δεδομένα, είναι φανερό πως προσπαθεί να παραπλανήσει λέγοντας ότι η αξιολόγηση δε θα συνδέεται με απολύσεις.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εφαρμόζει την πολιτική για την «αξιολόγηση» και ξεκινάει έναν ακόμα, διάλογο» - απάτη, για τη ...δοσολογία στα κριτήρια. Στο ΠΔ, που θα εκδοθεί εντός τεσσάρων μηνών θα υπάρχουν τα κριτήρια για την αξιολόγηση, που, όντως, δεν έχουν οριστεί. Ολόκληρος ο νόμος, όμως, που αφορά το σχολείο της «αγοράς», γενικότερα οι αναδιαρθρώσεις στο σχολείο έχουν συγκεκριμένο χαρακτήρα και δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση, αλλά αποτελούν μπούσουλα για το υπουργείο Παιδείας.

Αναδεικνύονται από αυτές τις εξελίξεις για άλλη μια φορά οι ευθύνες των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που είτε μιλούν για μια ...άλλη «αξιολόγηση» (πράγμα που υποτίθεται, έρχεται τώρα να υλοποιήσει το υπουργείο Παιδείας) είτε καλλιεργούν αυταπάτες για εξαιρέσεις των εκπαιδευτικών από τις απολύσεις, είτε καλλιεργούν αυταπάτες ότι κερδίζεται χρόνος και μετατίθεται η αξιολόγηση για αργότερα... Στην ίδια λογική κινήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Keywords
Τυχαία Θέματα