Crash-test για την κυβέρνηση, το πολυνομοσχέδιο-σκούπα - Ερωτηματικό η στάση της ΔΗΜΑΡ

20:12 6/7/2013 - Πηγή: E-Typos


Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα, με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, αντιμετωπίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως δυνατότητα ανάδειξης της συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Οι έδρες της συμπολίτευσης ανέρχονται στις 155 μετά την επιστροφή στη Ν.Δ. των Κώστα Μαρκόπουλου και Θεόδωρου Σολδάτου και θα ήταν ένας δυσάρεστος αιφνιδιασμός για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ τυχόν διαρροές
σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα συνδεθεί με τη χρηματοδότηση της χώρας.
Με ενδιαφέρον αναμένουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς η «γραμμή» Κουβέλη είναι ότι το κόμμα του θα στηρίζει όταν το κρίνει σκόπιμο και στην αντίθετη περίπτωση θα καταψηφίζει. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ώστε να παρουσιαστεί στο Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα μια συνολική συμφωνία, θεωρείται από την κυβέρνηση αναγκαία προϋπόθεση για ένα ήσυχο καλοκαίρι, στη διάρκεια του οποίου θα προετοιμαστεί ο επόμενος και δυσκολότερος γύρος, που θα έρθει το φθινόπωρο.

Σε ανοιχτή επικοινωνία
Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας υπήρχε συνεχής συνεννόηση μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά επίσης και διαρκής επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τους υπουργούς που χειρίζονται τα κρίσιμα χαρτοφυλάκια και ειδικά με τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Βρούτση, Γιάννη Μιχελάκη. Εγιναν πολλές και πολύωρες συσκέψεις μεταξύ συνεργατών του πρωθυπουργού και συνεργατών των υπουργών, με συμμετοχή παραγόντων του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να ακολουθείται κοινή στρατηγική στη διαπραγμάτευση, ενώ η εντολή του πρωθυπουργού για αποφυγή διαρροών ήταν αυστηρή.
Οπως συνήθως συμβαίνει, διακινήθηκαν πληροφορίες οι οποίες προκάλεσαν ελεγχόμενη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεγάλη ενόχληση προκάλεσε στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, η πληροφορία που διακινήθηκε, κατά την οποία ενημέρωσε αντιπροσωπία της ΠΟΕ ΟΤΑ ότι δεν ήταν δική του ιδέα η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την πλευρά του κ. Μιχελάκη και είναι ένα ερώτημα το από πού κινήθηκε αυτή η πληροφορία. Από την άλλη πλευρά, στελέχη του οικονομικού επιτελείου διάβασαν με σύνθετους τρόπους την κατηγορηματική διαβεβαίωση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία απόλυση υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας έθεσε ξανά το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στη συνάντησή του με την τρόικα την Παρασκευή καθώς η κυβέρνηση διεκδικεί εναγωνίως μια θετική είδηση που θα βελτιώσει τη συλλογική ψυχολογία η οποία έχει αντανάκλαση στην αγορά και άρα στην πραγματική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές λένε ότι είναι ακατανόητη η εμμονή της τρόικας εναντίον αυτού του μέτρου, καθώς δεν έχουν μετρηθεί τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει. Σε κάθε περίπτωση, συνομιλητές της τρόικας βεβαιώνουν ότι «αν χυθεί αίμα στο Δημόσιο», τότε οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα μαλακώσουν. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι οι τροϊκανοί έχουν «κολλήσει» με τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα θεωρώντας ότι πρόκειται για το πιο σκληρό ταμπού του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να εκδηλωθεί μεγάλη πολιτική ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στο επιτελείο Σαμαρά θεωρούν ότι η συγκυρία είναι ιδανική για ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα καθώς στη διάρκεια της εβδομάδας θα ξεκινήσει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα έχει και χαρακτηριστικά ξεκαθαρίσματος προσωπικών λογαριασμών.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ Ν.Δ.
Το κάλεσμα, οι επιστροφές και η ανανέωση στην Πολιτική Επιτροπή

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί στραμμένο το βλέμμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ., στον απόηχο του 9ου Συνεδρίου, όπου απηύθυνε κάλεσμα ενότητας σε στελέχη που βρίσκονται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και στην οργάνωση της Ν.Δ. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά επισημαίνουν ότι η επιστροφή των δύο ανεξάρτητων βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, του Κώστα Μαρκόπουλου και του Θεόδωρου Σολδάτου, είναι η «αρχή», προσθέτοντας ότι υπάρχουν ζυμώσεις για την επιστροφή κι άλλων βουλευτών-στελεχών. Σήμερα, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και πάλι το στίγμα για τη Νέα Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη βούλησή του για συστράτευση στην εθνική μάχη να ορθοποδήσει η Ελλάδα.
Συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για τη ριζική ανανέωση στο Σώμα της Πολιτικής Επιτροπής με την εκλογή νέων προσώπων που θα προσδώσουν στη Ν.Δ. ανανέωση και θα εργαστούν για να ενισχυθούν οι γαλάζιες γέφυρες επικοινωνίας με τους πολίτες.

Νέος γραμματέας
Η απόφαση του πρωθυπουργού για ανανέωση στο στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. καταδεικνύεται και από την επιλογή του νέου υποψήφιου γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής, ο οποίος εκλέγεται σήμερα. Ο 34χρονος δικηγόρος και πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος από τη βάση της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, σημειώνουν στελέχη της Ν.Δ., μπορεί να φέρει αέρα ανατροπής και ριζικής αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης και επισημαίνουν ότι είναι εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος και επομένως θα κινείται χωρίς τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η βουλευτική ιδιότητα.
Η σημερινή συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής θα ξεκινήσει με πολιτική εισήγηση του Αντώνη Σαμαρά και θα συνεχιστεί με απολογισμό από τον απερχόμενο Γραμματέα Μανώλη Κεφαλογιάννη. Από το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά παρακολουθούν επίσης τις «παρενέργειες» των δηλώσεων, αλλά και του Νίκου Παναγιωτόπουλου, και έχουν αποφασίσει να κρατήσουν χαμηλούς τόνους από τη στιγμή που δεν εγείρουν θέμα συνεργασίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
δημαρ, νεα κυβερνηση, πολυνομοσχεδιο, test, ερωτηματικο, κυβερνηση, crash, ποε οτα, γιάννης στουρνάρας, βουλη, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, τροικα, καλοκαιρι, βενιζελος, συμμετοχή, ποε, ΟΤΑ, στουρναρας, ΦΠΑ, τσιπρας, συριζα, νέα, ελλαδα, οννεδ, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, αδωνις γεωργιαδης, γιαννης κεφαλογιαννης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νεος παπας, γιάννης στουρνάρας, ξανα, αποτελεσματα, βουλευτες, φπα στην εστιαση, το θεμα, βημα, εθνικη, θεμα, οικονομια, ποε οτα, σημερινη, το βημα, ψυχολογια, αγορα, αιμα, βλεμμα, βραδυ, γινει, γυρος, δευτερα, δυνατοτητα, δικη, δωσει, δυναμικο, εμμονη, επικοινωνια, εστιαση, εσωτερικων, ιδεα, ησυχο, κομμα, μαξιμου, ομαδα, οννεδ, ποε, συμμετοχή, σωμα, στιγμα, φθινοπωρο, κωνσταντινου, πηγες, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα