Gazprom για τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ: "Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις, γι' αυτό αποχωρήσαμε"

17:21 10/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 20.05
Σε νέα δήλωση αναφορικά με την απόφαση της Gazprom να μην υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ προέβη απόψε η εταιρεία. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Alexander Medvedev επισημαίνει
ότι η απόφαση ελήφθη αφού συνυπολογίστηκαν τα πλεονεκτήματα και οι κίνδυνοι ενώ δηλώνει πως η Ελλάδα θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος και η παρουσία της Gazprom στη χώρα μας θα ενισχυθεί.

Αναλυτικά, δήλωση του κ. Medvedev έχει ως εξής: «Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα».

Ανανέωση 19.30
Και επισήμως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), επιβεβαίωσε πριν από λίγο, ότι τελικά δεν υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις.

Όσον αφορά στον ΔΕΣΦΑ, η μόνη δεσμευτική προσφορά ήταν από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν, SOCAR. Το ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει το προσεχές διάστημα για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων του και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς.

Ανανέωση 17.10
Η ρωσική εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ διότι δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της.

"Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο", δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ, συμπληρώνοντας ότι "ήδη τώρα η εταιρεία έχει σοβαρά προβλήματα από μη πληρωμές καταναλωτών, θα απαιτηθεί αναδιάρθρωσή της για την αποκοπή των παραρτημάτων της ΔΕΣΦΑ, ενώ στους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δεν παρασχέθηκαν εγγυήσεις ότι δεν θα επιδεινωθεί το υπάρχον καθεστώςΚαι επισήμως το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), επιβεβαίωσε ότι τελικά δεν υποβλήθηκε δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους, που επηρεάζουν την αξία της εταιρείας, εκτιμά ο εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ, "ενώ το αντίτιμο της συμφωνίας προτείνεται να οριστικοποιηθεί ήδη από τώρα, χωρίς συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων".

Για τους λόγους αυτούς αποφασίστηκε να μην κατατεθεί πρόταση για τη ΔΕΠΑ, καταλήγει η ανακοίνωση του επισήμου εκπροσώπου της Γκαζπρόμ.-

Ανανέωση 13.59

Καμία δεσμευτική προσφορά δεν υπεβλήθη τελικά στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ που έληγε σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του Ρόιτερς, που επικαλείται πληροφορίες από Έλληνες αξιωματούχους κοντά στη διαδικασία.

Για τη ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς, προσφορά υπέβαλε τελικά μόνον η SOCAR από το Αζερμπαϊτζάν, ενώ η ρωσική Sintez δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ.
Ανανέωση 12.50

Αποσύρεται από τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ η ρωσική Sintez, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο αναφέρει πως η εταιρεία δεν σκοπεύει να υποβάλει δεσμευτική προσφορά.

«Η Sintez αποσύρθηκε από τη διεκδίηση», ανέφερε αξιωματούχος προσκείμενος στην εταιρεία, ενώ την είδηση επιβεβαίωσαν και δύο έλληνες αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης.

Εν τω μεταξύ, άλλη πηγή δήλωσε στο πρακτορείο πως και το ελληνο-τσέχικο σχήμα PPF-Τέρνα αναμένεται να μην υποβάλει τελικά δεσμευτική προσφορά, αφήνοντας ως μοναδικό υποψήφιο για τον ΔΕΣΦΑ την εταιρεία SOCAR του Αζερμπαϊτζάν.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ και τη μητρική του, ΔΕΠΑ, λήγει σήμερα.

Νωρίτερα

Τα μεγαλύτερα ίσως «φιλέτα» του εφετινού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, η ΔΕΠΑ και μαζί της ο ΔΕΣΦΑ, περιμένουν σήμερα το μεσημέρι τις δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά τους. Το αν θα αποτελέσει η ιδιωτικοποίησή τους «ρωσικό μονόλογο» θα φανεί μετά το άνοιγμα και την αξιολόγηση των προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ.

Για τη ΔΕΠΑ θεωρείται δεδομένη η προσφορά της ρωσικής Gazprom, η οποία έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική εταιρία, οπότε έχει λάβει και το χαρακτήρα του «φαβορί».

Οι Ρώσοι με την ένταξη της ΔΕΠΑ στον όμιλό τους αποκτούν για πρώτη φορά ιδιόκτητο δίκτυο εντός Ε.Ε. Η κυβέρνηση αναμένει για την απόκτηση της ΔΕΠΑ μια ελκυστική προσφορά της τάξης των 750 – 900 εκατ. ευρώ, που θα συνδυάζεται με δέσμευση από την πλευρά της ρωσική εταιρίας για μείωση του κόστους του φυσικού αερίου έως και 30%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα πράξει εντέλει η κοινοπραξία Μ+Μ των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου, η οποία επίσης είχε περάσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.

Στο μικροσκόπιο

Σε κάθε περίπτωση, η πώληση της ΔΕΠΑ δεν είναι απλή υπόθεση, αφού στην περίπτωση που το νήμα κόψει η Gazprom, τότε θα σημάνει «συναγερμός» για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τη θέση της ρωσικής εταιρίας όχι μόνο στην ελληνική, αλλά συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κομισιόν διενεργεί έρευνα για πιθανολογούμενη κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την Gazprom, σε μια σειρά κρατών-μελών της Ε.Ε., κυρίως πρώην ανατολικών.

Για τον ΔΕΣΦΑ, δηλαδή τα δίκτυα του φυσικού αερίου, το τοπίο δεν είναι τόσο ξεκάθαρο. Στη διεκδίκησή του παραμένει ενεργή η αζέρικη εταιρία Socar. Ετεροι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να είναι η ρωσική Sintez και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – PPF.

Ρ.Χ.

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα