Le Monde: Παρακολούθηση τηλεφώνων Γάλλων από NSA

Οι τηλεπικοινωνίες των Γάλλων πολιτών παρακολουθούνταν μαζικά από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Le Monde επικαλούμενη τις πληροφορίες για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην τεχνικός της Υπηρεσίας Εντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που απέσπασε από την βάση δεδομένων της NSA ο πρώην αναλυτής, οι τηλεφωνικές συνομιλίες
γάλλων πολιτών παρακολουθούνταν ευρέως. Η εφημερίδα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα έγγραφα αυτά, στα οποία περιγράφονται οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την παραβίαση απόρρητων πληροφοριών ή απλά των προσωπικών δεδομένων του γαλλικού λαού. Κάποια στοιχεία από τις πληροφορίες σχετικά με αυτές τις υποκλοπές έχουν αναφερθεί τόσο σε δημοσιεύματα του γερμανικού Der Speigel, όσο και της βρετανικής The Guardian, αλλά κάποια άλλα δημοσιεύονται για πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που απέσπασε ο Σνόουντεν από την NSA, υπάρχει κι ένα γράφημα το οποίο περιγράφει το εύρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υποκλοπών που πραγματοποιούνταν στη Γαλλία. Από αυτό προκύπτει ότι σε ένα διάστημα 30 ημερών, από τις 10 Δεκεμβρίου του 2012 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2013, 70,3 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων πραγματοποιήθηκαν από την NSA.
Keywords
Τυχαία Θέματα