Mέτρα ασφαλείας, θα λάβει η EΕΚΦΝ μετά τη βύθιση του Concordia

16:50 21/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ασφαλείας, με τα μέλη της -διαχειρίστριες εταιρείες κρουαζιεροπλοίων- επεξεργάζεται η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), μετά το ναυάγιο του Costa Concordia στο νησί Τζίλιο, στο αρχιπέλαγος της Τοσκάνης, στις 13 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι στο κρουαζιερόπλοιο επέβαιναν 4.229 επιβαίνοντες και έχασαν τη ζωή τους 32 άτομα, ενώ 15 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων, τα μέτρα αυτά, που έχουν
εθελοντική βάση, είναι επιπρόσθετα αυτών που προβλέπονται σήμερα από τη Διεθνή Σύμβαση SOLAS για τη ναυτική ασφάλεια και προτάσσονται από φορείς που εκπροσωπούν όλο το φάσμα του κλάδου, όπως τη MedGroup, τη European Cruise Council (ECC), την Passenger Shipping Association (PSA) και άλλους.

Σύμφωνα με τον διεθνή κανονισμό solas, οι επιβάτες σε διεθνείς πλεύσεις πρέπει να έχουν ένα γυμνάσιο εγκατάλειψης και συγκέντρωσης τις πρώτες 24 ώρες του ταξιδιού, ωστόσο, όπως δηλώνει ο αρχιπλοίαρχος της εταιρείας κρουαζιεροπλοίων Louis cruiseς, Βασίλης Γκάζικας, πολλές εταιρείες κρουαζιέρας την άσκηση αυτή την πραγματοποιούν πριν από την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας (International Maritime Organization) στο Λονδίνο, που είναι και ο αρμόδιος οργανισμός ο οποίος επιβλέπει τους κανόνες ναυσιπλοΐας στη θάλασσα, δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις του, αν θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις ή σε νέα μέτρα ασφαλείας, μετά τη βύθιση του Concordia.

Οι τελευταίες τροποποιήσεις των κανονισμών ναυτικής ασφάλειας προβλέπουν σχεδιασμούς σχετικά με την εκκένωση των πλοίων (evacuation) σε περίπτωση ανάγκης, καθώς και τρόπους ασφαλούς επιστροφής του πλοίου σε λιμένα, όταν αυτό βρίσκεται στην ανοιχτή θάλασσα.

Όταν σχεδιάζεται ένα κρουαζιερόπλοιο, ακολουθούνται όλοι οι κανονισμοί ασφαλείας, ενώ το κλειδί για τη μεγαλύτερη ασφάλεια είναι η εκπαίδευση του πληρώματος για ασφαλή εγκατάλειψη των επιβατών στην περίπτωση ατυχήματος, δηλώνει στέλεχος της αγοράς κρουαζιέρας.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανία της κρουαζιέρας έχει ωθήσει τα τελευταία χρόνια την τεχνολογική ανάπτυξη στα κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς αποτελούν πλέον
Keywords
Τυχαία Θέματα