Oxfam-Φοροδιαφυγή: Υποκριτές οι Ευρωπαίοι ηγέτες - Μεγάλος ένοχος η Βρετανία

17:33 22/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver επισημαίνει ότι οι ηγέτες της ΕΕ βρίσκονται σε αμυντική θέση μετά την έκθεση της οργάνωσης καταπολέμησης της φτώχειας Oxfam, που κατηγόρησε την ΕΕ ότι κάνει τα στραβά μάτια όσον αφορά τα 9,5 τρισεκατ. ευρώ που είναι κρυμμένα σε ευρωπαϊκούς φορολογικούς παραδείσους.

Η Oxfam, επέκρινε την ΕΕ για «υποκρισία», παρουσιάζοντας την έκθεσή της ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες
για συνομιλίες με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Oxfam με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τουλάχιστον 14 τρισεκατ. ευρώ είναι κρυμμένα από ιδιώτες σε φορολογικούς παραδείσους σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων περίπου 9,5 τρισεκατ. ευρώ στην Ευρώπη ή σε κράτη που συνδέονται με την Ευρώπη.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι το κόστος για τις κυβερνήσεις της ΕΕ ανέρχεται σε 120 δισεκατ. ευρώ ετησίως σε απώλειες φορολογικών εσόδων.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Oxfam ξεχώρισε τη Βρετανία και τις υπεράκτιες κτήσεις της ως το μεγαλύτερο ένοχο, καθώς αντιπροσωπεύει πάνω από 40 δισεκατ. ευρώ σε απώλειες φορολογικών εσόδων.

Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό, η κρίση στην ευρωζώνη δεν θα μονοπωλήσει τη σημερινή σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς φορολογία και ζητήματα ενεργειακής πολιτικής είναι τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Παρά το γεγονός ότι η φορολογική πολιτική σπάνια συζητείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα θέματα της φοροδιαφυγής και του τραπεζικού απορρήτου έχουν αποκτήσει κατά τους τελευταίους μήνες πολιτική σημασία, ιδίως μετά τα σκάνδαλα στη Γαλλία και την Ελλάδα σχετικά με μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών προσώπων, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στον EUObserver ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών και του τραπεζικού απορρήτου, πριν από την πιο γενική συζήτηση σχετικά με την φορολογία των εταιρειών. Τα ελάχιστα ποσά φόρου που καλούνται να καταβάλουν επιχειρήσεις-κολοσσοί γίγαντες έχουν επίσης προκαλέσει τριβές στην ΕΕ.
Keywords
Τυχαία Θέματα