Siemens: Αίρονται οι αμαρτίες -Business as usual, με τίμημα 170 εκατομμύρια ευρώ

20:10 8/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο της συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ του Δημοσίου και του ομίλου Siemens, το οποίο θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή, ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η διαπραγμάτευση είχε ως αντικείμενο την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το Δημόσιο και τη διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται
με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το 2007. Με τη συμφωνία διευθετούνται ζητήματα αστικού και διοικητικού δικαίου και αυτή δεν περιλαμβάνει ζητήματα ποινικού δικαίου.

Τα βασικά σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας, είναι τα εξής:

Α. Σε σχέση με τη Siemens

1. Παροχή προς το ελληνικό Δημόσιο 80 εκατ. ευρώ, μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων της Siemens, που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων μετά από διαδικασία επαλήθευσης των απαιτήσεων αυτών.

2. Παροχή προς το Δημόσιο ύψους 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του Δημοσίου.

3. Επένδυση, εντός του 2012, 100 εκατ. ευρώ στη Siemens Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρίας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.

4. Επενδυτική υποστήριξη

- Η Siemens δηλώνει ότι γνωρίζει και εμπιστεύεται τη δυναμική και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ελλάδας και πιστεύει ειλικρινά, ότι, παρά τις σημερινές δυσκολίες της, η Ελλάδα θα επιστρέψει και πάλι σύντομα σε μια σταθερή και ισχυρή οικονομική κατάσταση. Στην προσπάθεια αυτή, η Siemens επιθυμεί να είναι βασικός και ουσιαστικός υποστηρικτής. Με δεδομένο αυτό, η Siemens ενθαρρύνει θερμά μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας, επενδύοντας στη χώρα, όπως η ίδια έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει.

- Η Siemens εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.

- Τα δύο μέρη συμφωνούν να συστήσουν κοινή επιτροπή, για να διερευνήσουν πραγματικούς και ουσιαστικούς τομείς, στους οποίους μπορεί να επενδύσει η Siemens στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που ενισχύουν την απασχόληση.

5. Συμμόρφωση και συνεργασία με τις αρχές

- H Siemens θα εφαρμόσει στην Ελλάδα πρόγραμμα συμμόρφωσης κατά της διαφθοράς και των μη νόμιμων επιχειρηματικών πρακτικών διάρκειας 3 ετών, με βάση το πρότυπο του ιδίου προγράμματος που εφάρμοσε σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

- Κατά τη διάρκεια του παραπάνω προγράμματος, η Siemens στην Ελλάδα θα επιτηρείται από Επίτροπο Εταιρικής Συμμόρφωσης που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.

- Η Siemens θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, όποτε της ζητηθεί
Keywords
Τυχαία Θέματα