Spiegel: Διετή επιμήκυνση, ζητά η τρόικα για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ συγκρούστηκαν για την αναμενόμενη από καιρό έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα.
Αρχικά είχε συμφωνηθεί μεταξύ των διεθνών δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης η μείωση του χρέους μέχρι το 2020 να φτάσει στο 120% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ΑΕΠ. Η τήρηση αυτού του στόχου αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση ύψους 31, 5 δις. ευρώ. Λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης όμως η Αθήνα δεν θα πετύχει σε καμιά περίπτωση τον στόχο του 120%, όπως δείχνουν εσωτερικοί υπολογισμοί της τρόικας.

Η διαμάχη εντός αυτής περιστρέφεται γύρω από το πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα ανέρχεται το 2020 τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ. Και η ΕΚΤ υπολογίζει παρόμοιο ποσοστό. Μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά αισιόδοξα την κατάσταση και προβλέπει το ύψος του χρέους στο 128% του ΑΕΠ το 2020.

Για να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια για την έκθεσή τους, οι ειδικοί της Τρόικας παρακάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν δύο χρόνια επιμήκυνση στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε, σύμφωνα με τις προβλέψεις, περίπου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον. Το ποσό θα μπορούσε να βρεθεί μόνο με κούρεμα των απαιτήσεων των επίσημων (σ.σ.: κρατικών) πιστωτών ή με ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Και τα δύο αυτά όμως τα απορρίπτει μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση, επειδή αναμένει αντιδράσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα