Yπό έλεγχο, η διαρροή πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο

21:05 23/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Οι ρωσικές αρχές έκαναν σήμερα με ανακοινωθέν λόγο για "διαρροή πετρελαίου" στον Αρκτικό Κύκλο, "η οποία εκτείνεται σε οκτώ χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα" και "χθες Κυριακή, ύστερα από εντατικές προσπάθειες 37 ωρών, τέθηκε τελικά υπό έλεγχο".
Διευκρίνισαν ότι "η διαρροή προήλθε από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος πετρελαίου στο Τρεμπς, (περιοχή Νενέτς) -ένα από τα σημαντικότερα ρωσικά".
Πρόκειται για κοίτασμα υπό εκμετάλλευση από τους ρωσικούς ομίλους Bachneft, Loukoil -εξασφάλισαν τη
σχετική κρατική άδεια εντός του 2011.
Η Bachneft ανέλαβε κατ' εντολήν της Rosneft, που συνήψε διεθνή συμφωνία με την ExxonMobil, επέλεξε δε ως συνεταίρο στην κοινοπραξία την Loukoil.
Από πλευράς υπουργείου Εκτάκτων περιστάσεων, ο εκπρόσωπος Βικτόρ Ιβκίν ανέφερε πως η καταστροφή προήλθε από εργασίες σε ένα παλαιό φρέαρ άντλησης, "σφραγισμένου επί μακρόν προγενέστερα".
"Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο φρέαρ γρήγορα απώλεσαν τον έλεγχο της κατάστασης", επισήμανε στο δικό της ανακοινωθέν η μη-κυβερνητική οργάνωση WWF, που εκφράζει ικανοποίηση, επειδή η ρύπανση συγκριτικά με την έκταση του Αρκτικού Κύκλου "είναι σαφώς περιορισμένη", "ενδεικτική πάντως των δυνητικών κινδύνων" για το συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Yπό, Αρκτικό Κύκλο,Ypo, arktiko kyklo