Αυτόματοι πωλητές με φρέσκο γάλα στη Λάρισα

15:58 4/10/2013 - Πηγή: E-Typos
Επαναστατική ιδέα από τους συνεταιρισμούς Θεσσαλίας και Πιερίας

Φρέσκο γάλα από την παραγωγή κατευθείαν στην κατανάλωση μπορεί να μοιάζει ουτοπικό ως ιδέα, ένας συνεταιρισμός όμως στη Λάρισα κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα. Ο πρώτος στόχος ήταν να ενώσει και να οργανώσει παραγωγούς από δύο νομούς της χώρας και τώρα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, δεν προσφέρει μόνο την καινοτομία, αλλά και την ανταγωνιστική τιμή, με το μεγαλύτερο αντίτιμο που καλείται να καταβάλει ο καταναλωτής για ένα μπουκάλι γάλα
να μην ξεπερνάει το 1 ευρώ!

Χθες ήταν η πρώτη μέρα εφαρμογής μιας άγνωστης πρακτικής για την αγορά γάλακτος στην Ελλάδα: Πλέον οι πελάτες δεν χρειάζεται να απευθύνονται σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Υπάρχουν αυτόματοι πωλητές που θα σου δίνουν το προϊόν λίγες ώρες μετά την παραγωγή του. Η πόλη όπου έγινε το πρώτο «πείραμα» ήταν η Λάρισα όπου σε τέσσερα καταστήματα στο κέντρο της πόλης τοποθετήθηκαν «ΑΤΜ» αγελαδινού γάλακτος, από τα οποία οι καταναλωτές θα προμηθεύονται 24 ώρες το 24ωρο το φρέσκο προϊόν. Δίπλα στο αυτόματο μηχάνημα υπάρχει ένα ακόμη που προμηθεύει τους πελάτες με μπουκάλια.

Ανταγωνιστικές τιμές

Εκτός από τις πρωτοπόρες ιδέες που έχει να προσφέρει ο μικρός αλλά γεμάτος φαντασία και μεράκι συνεταιρισμός, έχει καταφέρει κάτι εξίσου σημαντικό: να συνδυάσει την ποιότητα με τη χαμηλή τιμή. Το γάλα κοστίζει 1 ευρώ για το λίτρο και 50 λεπτά για το μισό λίτρο. Οσον αφορά τα μπουκάλια, για να προμηθεύονται το χύμα προϊόν οι καταναλωτές, το πλαστικό κοστίζει 20 λεπτά και το γυάλινο 50 λεπτά. Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν το δικό τους δοχείο για το γάλα. Επιπλέον υπάρχει και η επιλογή προπληρωμένης κάρτας η οποία προσφέρει μια μικρή έκπτωση στους καταναλωτές, με την τιμή του λίτρου να κατεβαίνει στα 90 λεπτά.

Η πρώτη μέρα μάλιστα πήγε πολύ καλά σύμφωνα με μέλη του συνεταιρισμού, καθώς οι κάτοικοι της Λάρισας επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στους αυτόματους πωλητές με φρέσκο γάλα. «Σε ένα κατάστημα εξαντλήθηκε το απόθεμα μέσα σε λίγες ώρες. Τουλάχιστον 25 άτομα περίμεναν στην ουρά για μία ώρα μέχρι να φέρουμε επιπλέον εμπόρευμα. Η πρώτη μέρα μάς έκανε πολύ αισιόδοξους για το τι θα επακολουθήσει», τόνισε στον «Ε.Τ.» ο υπεύθυνος επικοινωνίας του συνεταιρισμού κ. Ανδρέας Χαρδαλούπας.
Οι Λαρισαίοι επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στην καινοτομία που τους επιτρέπει να προμηθεύονται γάλα 24 ώρες το 24ωροΟλα ξεκίνησαν από μια μικρή ομάδα γαλακτοπαραγωγών που ήθελε να αξιοποιήσει το πλεόνασμα που υπήρχε στις αποθήκες τους, ώστε με το απόθεμα να στήσει μια «μικρή επιχείρηση». Ο στόχος έγινε όραμα, για το οποίο εργάζονται αυτή τη στιγμή 122 παραγωγοί που πίστεψαν στην ιδέα των συναδέλφων τους. Ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ» αποτελείται από παραγωγούς από την Πιερία και τη Θεσσαλία και μετράει μόνο τρία χρόνια δημιουργίας, με τα μέλη του να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Το νέο εγχείρημα των αυτόματων πωλητών είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα, πόσω μάλλον για μια μικρή πόλη όπως αυτή της Λάρισας, όμως εφαρμόζεται εδώ και κάποια χρόνια και σε άλλα κράτη, όπως η Ισπανία και η Ρωσία.

«Φέρνουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα -και μόνο στη Λάρισα- αυτόματους πωλητές γάλακτος νέας τεχνολογίας. Πρόκειται για ένα δοκιμασμένο και επιτυχημένο τρόπο διάθεσης γάλακτος σε όλο τον κόσμο», είχε δηλώσει κατά την παρουσίαση του πρότζεκτ ο πρόεδρος του ΘΕΣγάλα Αθανάσιος Βακάλης προσθέτοντας ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να προμηθευτεί το ντόπιο συνεταιριστικό γάλα μέσα σε λίγες ώρες από την παραγωγή του.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα