Αίγυπτος: Χιλιάδες άνθρωποι στην κηδεία του Πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα Γ'

13:30 20/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Χιλιάδες άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Κάιρο για την κηδεία του πατριάρχη των Κοπτών Σενούντα Γ', ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινότητα των χριστιανών, που ανησυχούσε για την άνοδο του πολιτικού Ισλάμ.

Ο Σενούντα Γ', ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 88 ετών από καρδιακή προσβολή ενώ υπέφερε από πολλά προβλήματα υγείας, προωθησε τη θρησκευτική αρμονία, κερδίζοντας το σεβασμό μέρους της κοινότητας των μουσουλμάνων,
αλλά τα τελευταία χρόνια ήλθε αντιμέτωπος με μια κλιμάκωση των διαθρησκευτικών εντάσεων, η οποία επιδεινώθηκε μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πέρυσι.

Ανώτατοι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι από πολλές χώρες, περιλαμβανομένης μιας αντιπροσωπείας του Βατικανού και ξένων πρεσβευτών, συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου όπου κόπτες ιερείς προσεύχονταν πάνω από τη σορό του πατριάρχη η οποία εξετέθη σε ανοικτό φέρετρο.

Αντιπροσωπεία του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) και αρκετοί υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές παρευρέθηκαν στην κηδεία. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, με δεκάδες αστυνομικούς και οχήματα του στρατού να έχουν ακροβολιστεί σε πολλά σημεία γύρω από τον καθεδρικό ναό.

Ο Σενούντα Γ' αντιτασσόταν σθεναρά στην δράση εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων, αλλά πάσχισε να μετριάσει τις αντιδράσεις των Κοπτών, καθώς τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν οι επιθέσεις σε εκκλησίες και οι διαθρησκευτικές συγκρούσεις, συχνά με αφορμή ειδύλλια μεταξύ νέων από τις δύο κοινότητες και άδειες οικοδόμησης ναών.

Την Κυριακή, ο ναός όπου η σορός του Σενούντα εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα χρειάστηκε να κλείσει αρκετές φορές, για να ελεγχθεί το πλήθος αφού τουλάχιστον δύο πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, είπαν ιατρικές πηγές.

Ο Σενούντα είχε σοβαρές πολιτικές διαφωνίες με τον Ανουάρ Σαντάτ αλλά ήταν σθεναρός υποστηρικτής του Χόσνι Μουμπάρακ.
Keywords
Τυχαία Θέματα