Ανάκαμψη για όλους

19:16 23/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή ενός σκληρού, ακραίου δημοσιονομικού προγράμματος προσαρμογής, και με την κατάσταση να έχει φθάσει στο απροχώρητο, οι πολίτες στέλνουν στην κυβέρνηση σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ούτε άλλα χαράτσια ούτε άλλες περικοπές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στηρίζει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι είναι η μόνη λύση για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, διαμηνύει ότι
στο ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων λιτότητας δεν θα διστάσει να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατευθυνθεί σε ακραίες επιλογές.
Με την ύφεση να βαθαίνει, αντί να περιορίζεται, την ανεργία να διογκώνεται, αντί να αναχαιτίζεται, και τα εισοδήματα των νοικοκυριών να έχουν συρρικνωθεί, είναι προφανές ότι οι αντοχές του κόσμου εξαντλούνται και ο φόβος μιας ενδεχόμενης κοινωνικής έκρηξης είναι πλέον βάσιμος. Με άλλα λόγια, η βουβή οργή για τη συνεχιζόμενη πτώση του βιοτικού επιπέδου, τις φορολογικές αδικίες, την άνοδο της ανεργίας και η απόγνωση από το γεγονός ότι ακόμα δεν φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μετατραπούν σε απειλή για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα.
Ο κίνδυνος αυτός θα αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση προχωρήσει άμεσα και με αποφασιστικότητα σε δράσεις και παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, θα άρουν τις αδικίες, θα τονώσουν την επιχειρηματικότητα, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Για τη βελτίωση του αρνητικού κλίματος, όμως, είναι αναγκαίο να αντιληφθεί και η πλευρά των πιστωτών τα δεινά που έχει επισωρεύσει στον ελληνικό λαό η λανθασμένη και αδιέξοδη συνταγή λιτότητας που έχει επιβληθεί και να δοθεί η απαιτούμενη αναπτυξιακή προοπτική ώστε να κινηθεί η αγορά και να ανασάνουν τα νοικοκυριά.
Είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνία ό,τι ήταν να κάνει το έκανε, και με το παραπάνω. Οι πρωτοφανείς θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε δοκίμασαν τις αντοχές της, αλλά εξαντλούν και την ανοχή της. Οι Ελληνες αναμένουν τώρα από την κυβέρνηση και την Τρόικα να πράξουν αυτά που πρέπει. Η ανάκαμψη πρέπει να γίνει για όλους τους πολίτες, αποκτώντας και κοινωνικό χαρακτήρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα