Αποφασιστικότητα για τις αλλαγές

18:33 26/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Είναι φανερό ότι οι κρίσιμες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες σε επίπεδο ευρωζώνης, από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά δημόσιου χρέους χωρών που δυσκολεύονται να δανειστούν μέχρι τη διάσωση της Ελλάδας, έχουν συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση θετικού κλίματος στις αγορές.
Το διεθνές οικονομικό περιβάλλον αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ευνοϊκό για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ιρλανδία,
η Ισπανία και η Ελλάδα, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για την αναδρομική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα οδηγούσε σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά τουλάχιστον 20 μονάδες του ΑΕΠ, θεωρείται βέβαιο ότι θα σήμαινε και τη λήξη της κρίσης δημόσιου χρέους στην ευρωζώνη.
Είναι ευκαιρία για τη χώρα μας να αξιοποιήσει προς όφελός της το θετικό διεθνές κλίμα, ιδιαίτερα τώρα που οι δανειστές της παραδέχονται τα λάθη που εκείνοι έκαναν με την ακραία λιτότητα και αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά και του ελληνικού λαού για την υλοποίηση του προγράμματος σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τις οδυνηρές συνέπειες που είχε για την κοινωνία και το βάθεμα της ύφεσης.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να οδηγήσει, σταδιακά, τη χώρα, από την καθοδική πορεία στη σταθεροποίηση και στο δρόμο της ανάπτυξης. Είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών και να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στους επενδυτές προκειμένου να εισρεύσουν νέα κεφάλαια, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Και, προφανώς, «κλειδί» για τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις.
Κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των στόχων αποτελεί, αναμφίβολα, η διατήρηση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας. Και είναι σημαντική, προς την κατεύθυνση αυτή, η αποφασιστικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στη λήψη των αναγκαίων μέτρων στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να επανέλθει η ομαλότητα. Στέλνοντας, με τον τρόπο αυτό, το σαφές μήνυμα για την τήρηση της νομιμότητας, την προστασία της κοινωνίας και την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα