Μπάσκετ: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟ 81-78 τον Ολυμπιακό

21:38 10/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο Παναθηναϊκός στέφθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά και για 14η στην ιστορία του, κυπελλούχος Ελλάδας, επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού με 81-78.

Ενας τελικός που πέρασε από 40 κύμματα, δεν έπρεπε να αρχίσει ποτέ, διακόπηκε για μια ώρα και τελικά ολοκληρώθηκε σε άδειες κερκίδες(υποτίθεται)
Ένας τελικός που σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου δεν θα είχε ξεκινήσει καν αν
αθλητής είχε δεχθεί φωτοβολίδα στο κεφάλι, όπως συνέβη στο κλειστό του ελληνικού με τον Χάινς ο οποίος από θαύμα γλίτωσε τα χειρότερα και δεν θρηνήσαμε νεκρό. Η Ελληνική ομοσπονδία θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά το πώς θα βρει λύση για έναν θεσμό που κάθε χρόνο υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο.

Ούκιτς και Διαμαντίδης ήταν οι παίκτες που έκαναν όλες τις δουλειές στο γήπεδο για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη που κυριάρχησε ολοκληρωτικά στον τομέα των ριμπάουντ.
Από τον Ολυμπιακό Λο και Άντιτς ηγήθηκαν επιθετικά ενώ ο Βασίλης Σπανούλης έκανε σημαντικά λάθη στις τελευταίες καθοριστικές επιθέσεις του ματς
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με μεγαλύτερο πάθος και περισσότερη ενέργεια το παιχνίδι και με τους Διαμαντίδη, Μασιούλις να πυροβολούν ανενόχλητοι από τη γραμμή των 6,75 προηγήθηκαν με 0-5 και 3-10 στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου.

Οι ερυθρόλευκοι δεν μπορούσαν με τίποτα να ελέγξουν την κυκλοφορία κάτω από τα δύο καλάθια με τους Λάσμε και Γκίστ να κατεβάζουν το ένα ριμπάουντ μετά το άλλο.

Η είσοδος των Σερμαντίνι, Σλούκα και Περπέρογλου άλλαξε την εικόνα των πρωταθλητών Ελλάδας και Ευρώπης που σιγά σιγά ψαλίδισαν τη διαφορά που είχε φτάσει και στο -12(5-17) για να κλείσουν το δεκάλεπτο στο -8(15-23)
Στο 2ο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες πρόλαβαν να παίξουν μπάσκετ για περίπου 3 λεπτά πριν χτυπήσουν οι γνωστοί άγνωστοι και το παιχνίδι διακοπεί 7'.03'' πριν το τέλος του ημιχρόνου οι οπαδοί των δύο ομάδων μπήκαν και συνεπλάκησαν μέσα στο παρκέ με κάποιους εξ αυτών να κρατάνε και αιχμηρά αντικείμενα που έμοιαζαν με μαχαίρια.

Οι διαιτητές διέκοψαν το ματς, ζήτησαν την εκκένωση του γηπέδου προκειμένου να συνεχιστεί το ματς. Μετά από μία ώρα ακριβώς το γήπεδο άδειασε και το παιχνίδι ξανάρχισε.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο συγκεντρωμένος στον στόχο μετά τη διακοπή και με τον Καπόνο να βρίσκει λύσεις στην επίθεση ανέβασε τη διαφορά στο +17(20-37).

Η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν άμεση και με ένα γρήγορο 7-0 μείωσε σε 27-37 2'.30'' πριν το φινάλε.

Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με τους πράσινους προηγούμενους 41-30 έχοντας τον πλήρη έλεγχο στα ριμπάουντ (22-10) που τους έδωσαν πολλές δεύτερες επιθέσεις.Στο 3ο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός μπήκε αισθητά αλλαγμένος με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να διορθώνουν πολλά από τα κακώς κείμενα. Οι ερυθρόλευκοι με δύο τρίποντα του Σπανούλη και ένα επιμέρους σκορ 13-4 μείωσαν στους 2(43-45).

Το παιχνίδι έγινε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό να βρίσκει απαντήσεις με τον Καπόνο και τον Γκίστ, ενώ το σφύριγμα του Σχινά που ξεσήκωσε διαμαρτυρίες από τους Πειραιώτες, να χρεώσει φάουλ σε επιθετικό ριμπάουντ τον Περπέρογλου και τεχνική ποινή στην ίδια φάση τον έλληνα φόργουορντ έφεραν και πάλι τους πράσινους στο +13(43-56).

Και ενώ όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα έγερνε προς την πλευρά του Παναθηναϊκού και μάλιστα εύκολα ο Ολυμπιακός στο τελευταίο δεκάλεπτο, κατέθεσε και πάλι την καρδιά πρωταθλητή που διαθέτουν οι παίκτες του και επέστρεψε πάλι στη διεκδίκηση της νίκης.

Μάλιστα με τρίποντο του Σλούκα πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά (72-71) στο 37'

Ο Παναθηναϊκός όμως απάντησε με γκολ φάουλ του Ούκιτς (οι Πειραιώτες διαμαρτύρονται για βήματα του Κροάτη σε αυτή τη φάση ) και κάρφωμα του Λάσμε που αποδείχθηκε πολύ ψύχραιμος στη ρώσικη ρουλέτα των βολών και κράτησε το προβάδισμα για τους «πράσινους» που πανηγύρισαν το 14ο κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας τους, αφου και το τρίποντο του Σπανούλη βρήκε σίδερο.

Επίθεση του Δ. Γιαννακόπουλου στον Ολυμπιακό

Περιχαρής ήταν ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, για την κατάκτηση του τροπαίου.
Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου στις δηλώσεις του τόνισε πως θα έρθουν κι άλλες επιτυχίες, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Ολυμπιακό, για τα επεισόδια που εξελίχθηκαν στο Ελληνικό.
«Ο τίτλος μας κάνει όλους χαρούμενους. Ήταν μία νίκη ψυχολογίας ενόψει των δύσκολων αγώνων που ακολουθούν με Ζαλγκίρις και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και στη συνέχεια και θα έρθουν και άλλες επιτυχίες», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε:
«Οπουδήποτε βρίσκεται ο Ολυμπιακός, πάντα επισκιάζεται ένας αγώνας. Οπως είπα και πιο πριν, πρέπει αυτό το σωματείο κάποια στιγμή να τιμωρηθεί. Φιλόπουλος, Ριζούπολη, Τροκαντερό, Συγγρού μία, Συγγρού δύο, τώρα εδώ... Κάποια στιγμή δεν θα βρεθεί κάποιος που να έχει το σθένος να τους τιμωρήσει; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα. Σε κάθε άθλημα έχουμε συνηθίσει να παίζουμε εναντίον 8 στη μπάλα εναντίον 14, στο βόλεϊ εναντίον 8, στο μπάσκετ εναντίον 8. Που θα πάει αυτή η κατάσταση. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει».

Αφοί Αγγελόπουλοι: Σήμερα δεν νίκησε το μπάσκετ αλλά η αλητεία! - Δεν βγήκαν στην απονομή οι παίκτες του ΟΣΦΠ

Οργή επικρατούσε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού για τις αποφάσεις των διαιτητών του τελικού, γεγονός που μεταφράστηκε με την αποχή της ομάδας από την απονομή.Τρομερά παράπονα έχουν οι «ερυθρόλευκοι» από τα σφυρίγματα των διαιτητών, αλλά και με τις συνθήκες διεξαγωγής του τελικού. Οι Πειραιώτες, που κατέθεσαν ένσταση, δεν βγήκαν για την απονομή. «Φοβηθήκατε να σφυρίξετε μετά από τις απειλές που ακούσατε», έλεγαν στους διαιτητές τα μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού ενώ έκαναν ένσταση για τις συνθήκες διεξαγωγής του ματς.
Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος ήταν «πυρ και μανία» με τους διαιτητές και στα αποδυτήρια έλεγαν χαρακτηριστικά «σήμερα δεν νίκησε το μπάσκετ, αλλά η αλητεία!», ενώ απευθυνόμενοι προς τους παίκτες τους είπαν «μην σκύβετε το κεφάλι, είμαστε Ολυμπιακός».
Keywords
Τυχαία Θέματα