Δείτε στον ΕΤ: Εγκύκλιος σοκ από το ΙΚΑ για τη διαδοχική ασφάλιση ανατρέπει τα πάντα

15:57 6/12/2013 - Πηγή: E-Typos
Βόμβα που ακυρώνει περίπου 15.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις διαδοχικής ασφάλισης με χρόνο σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, ενώ αυξάνονται τα όρια ηλικίας κατά 5 έως 7 έτη για περισσότερους από 150.000 εργαζομένους, έσκασε χθες με εγκύκλιο του ΙΚΑ.
Μάλιστα, στις περιπτώσεις των μητέρων τα όρια για σύνταξη με διαδοχική από το ΙΚΑ
ανεβαίνουν ως και 12 έτη και τα 50 για μειωμένη και ανήλικο μπορούν να γίνουν 62 ανεξάρτητα από το αν μια ασφαλισμένη είχε κατοχυρώσει σύνταξη σε μικρότερη ηλικία!
Το θέμα αυτό είχε αποκαλύψει πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος στις 7 Νοεμβρίου και χθες επιβεβαιώθηκε πλήρως καθώς το ΙΚΑ ενεργοποίησε την εγκύκλιο κατόπιν σχετικής οδηγίας της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας.

Με την εφαρμογή της εγκυκλίου καταργείται η αναδρομικότητα στην κατοχύρωση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση, ενώ θα ανακληθούν όλες οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις με διαδοχική που εκδόθηκαν από το ΙΚΑ το 2011 και το 2012.
Οσες δεν πληρούν τις νέες προϋποθέσεις θα ακυρωθούν, ενώ οι ασφαλισμένοι μπορεί να γυρίσουν πίσω τα λεφτά! Αιτήσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας θα κριθούν σύμφωνα με τις νέες προϋποθέσεις.

Στο εξής θα εξετάζεται αν οι ασφαλισμένοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά τη στιγμή της «επανασύνδεσής τους» με το ΙΚΑ. Αν δηλαδή την ώρα που αποκτούν εκ νέου ασφαλιστικό δεσμό με το ΙΚΑ, έχουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη, ανεξάρτητα από το τι συνέβαινε πριν.

Οι ανατροπές

Σύμφωνα με ειδικούς από το χώρο της ασφάλισης, καθώς και με στελέχη του ΙΚΑ, η εγκύκλιος αυτή επιφέρει τις εξής ανατροπές:
1 Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 έως 7 έτη για τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται με διαδοχική από ΟΑΕΕΙΚΑ με κριτήριο το πότε συμπληρώνουν το 55ο ή το 60ό έτος της ηλικίας τους.
2 Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους άνδρες έως 7 έτη για σύνταξη γήρατος (από τα 60 στα 67 αν ήταν στον ΟΑΕΕ και επιστρέψουν στο ΙΚΑ).
3 Αύξηση του χρόνου ασφάλισης ως τα 12.000 «ένσημα» για όσους επέστρεψαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ το 2013, ακόμη και αν είχαν κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των 10.500 ημερών ασφάλισης στο παρελθόν!
4 Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ως και 12 χρόνια για τις μητέρες που είχαν ανήλικο στις 5.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά όταν επανασυνδέθηκαν με το ΙΚΑ το παιδί τους είχε ενηλικιωθεί!

Στην πράξη

Για παράδειγμα, μια μητέρα που ξεκίνησε από το ΙΚΑ ασφαλίστηκε στη συνέχεια στον ΟΑΕΕ και πήγε ξανά στο ΙΚΑ το 2010. Αν είχε ανήλικο παιδί και 5.500 ημέρες ασφάλισης, τη στιγμή της τελευταίας ασφάλισής της στο ΙΚΑ, τότε κατοχυρώνει σύνταξη στα 55. Αν όμως ασφαλίστηκε το 2011 στο ΙΚΑ και το παιδί έπαψε να είναι ανήλικο, τότε χάνει το δικαίωμα της κατοχύρωσης και οδηγείται για πλήρη σύνταξη στα 67 ή στα 62 μειωμένη! Υπάρχει δηλαδή αύξηση του ορίου ηλικίας ως 12 έτη για πλήρη σύνταξη και έως 7 για μειωμένη!

«Πιλότος»

«Η κατοχύρωση δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ’ ον χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο. Αυτή η επίμαχη αναφορά είναι που τινάζει στον αέρα όλο το οικοδόμημα της διαδοχικής ασφάλισης και σίγουρα δεν θα αφορά μόνο τη διαδοχική με ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, αλλά θα γίνει «εγκύκλιος-πιλότος» για τα υπόλοιπα Ταμεία.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Keywords
Αναζητήσεις
διαδοχικη-----ασφαλιση----με----ανηλικο----παιδι, διαδοχικη σφαλιση
Τυχαία Θέματα